Voksne barn utnytter gamle foreldre økonomisk:

Rømte til krisesenter etter trakassering fra svigerdatter

Eldre utsettes for økonomiske overgrep. – Store mørketall, mener forsker.

TØR IKKE SI FRA: Psykisk vold og trusler fra nær familie kan være økonomisk motivert. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
TØR IKKE SI FRA: Psykisk vold og trusler fra nær familie kan være økonomisk motivert. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Vi.no er både en nettavis og en facebookside for alle som er 50+ Er du en av oss? Følg oss her, og tips oss gjerne!

(Vi.no): – Psykisk vold og trusler kan være økonomisk motivert. Det kan handle om å bli overtalt til å gi fra seg verdigjenstander og penger, eller at noen hindrer deg i å disponere penger slik du selv ønsker, sier Astrid Sandmoe, forsker ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS).

Ifølge en nasjonal forekomststudie fra 2017 i regi av NKVTS har rundt 65 000 hjemmeboende personer over 65 år vært utsatt for vold eller overgrep. I tillegg til psykiske overgrep, fysisk og seksuell vold opplever også eldre mennesker økonomiske overgrep.

På bakgrunn av tall fra studien anslår forskerne at rundt 7500 personer i alderen 65–90 år har opplevd økonomiske overgrep etter fylte 65 år.

– Jeg tror det er store mørketall og at vi bare har kartlagt toppen av isfjellet, sier Sandmoe.

– Det er for eksempel voksne barn som handler for sin eldre mor eller far, men som også bruker kortet til å handle til sin egen familie for en hel uke. De eldre oppdager at penger forsvinner fra kontoen, men de tør ikke si fra.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.