Beregning av arv

Så mye kan du regne med å arve

I verste fall kan du ende opp med gjeld.

NÅR ARVEN KRYMPER: Er det lov å bli stressa over arven hvis du ser at foreldrene dine begynner å bruke vel mye penger på sine eldre dager? Foto: NTB/Scanpix
NÅR ARVEN KRYMPER: Er det lov å bli stressa over arven hvis du ser at foreldrene dine begynner å bruke vel mye penger på sine eldre dager? Foto: NTB/Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Vi.no er både en nettavis og en Facebookgruppe for alle som er 50+ Er du en av oss? Følg oss her, og tips oss gjerne!

(Vi.no): - Jeg har sett tilfeller der arvingene er overrasket over at det ikke er så mye igjen av arven når foreldrene dør, sier Christina Steimler, advokat og daglig leder i advokatfirmaet Indem.

- Foreldre kan bruke så mye de vil av egne midler så lenge de lever. Det er en tendens at eldre lever bedre i dag enn for bare noen år siden, de har bedre helse og ønsker en bedre livsstil.

Tendensen fører til debatt i forumer som Kvinneguiden hvor noen ser med bekymring på at foreldre og svigerforeldre «bruker opp arven».

Les også: Slik kan arveloven skape problemer for etterlatte

Voksen gjeldsslave

I 2018 tok nordmenn opp såkalt seniorlån til seks milliarder kroner, ifølge NRK. Dette er et avdragsfritt lån spesielt rettet mot kunder over 60 år, der man kan låne med sikkerhet i egen bolig. Tilbakebetaling skjer først når boligen blir solgt eller lånetaker dør. Advokat Steimler kaller seniorlån «voksenversjonen av forbrukslån». Den totale prislappen kan bli svært høy og føre til at arvingene sitter igjen med langt mindre enn både de og låntakerne har regnet med.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer