Egenandeler og frikort i statsbudsjett 2023

- Samtidig som staten tjener seg styrtrik på skyhøye priser, velger regjeringen å ta enda mer penger fra de syke

Arbeiderpartiet har foreslått å øke egenandelene for frikort ytterligere, i statsbudsjettet for 2023.

KRITISK TIL ØKTE EGENANDELER: - Egenandelene har økt med 500 kroner siden Kjerkol overtok som helseminister, sier FrPs Bård Hoksrud. Han mener egenandelene må holdes på et lavt nivå: - Ingen skal gå til legen eller kjøpe medisiner og være redd for regningen. Foto: NTB

KRITISK TIL ØKTE EGENANDELER: - Egenandelene har økt med 500 kroner siden Kjerkol overtok som helseminister, sier FrPs Bård Hoksrud. Han mener egenandelene må holdes på et lavt nivå: - Ingen skal gå til legen eller kjøpe medisiner og være redd for regningen. Foto: NTB

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Samtidig som staten tjener seg styrtrik på skyhøye strøm-, drivstoff og matpriser, velger regjeringen å ta enda mer penger fra de som er syke. Det er grunnleggende galt at Vedum skal sitte på pengebingen sin og tjene seg enda rikere på andre menneskers sykdom, sier stortingsrepresentant og andre nestleder i helse- og omsorgskomiteen, Bård Hoksrud, til Vi.no.

I Støre-regjeringens forslag til statsbudsjett for 2023, foreslår Ap å øke egenandelstaket, i tillegg til at de vil øke egenandelen for medisiner og medisinsk forbruksmateriell:

  • I dag er egenandelstaket for frikort på 2921 kroner.
  • Ap vil ha et nytt egenandelstak på 3040 kroner, en økning på 119 kroner.
  • I tillegg vil de øke egenandelen for medisiner og medisinsk forbruksmateriell fra 39 prosent til 50 prosent.
  • Fra 2022 økte egenandelstaket med 461 kroner. Det var etter Høyres forslag til statsbudsjett før regjeringsskifte - som Ap lot bli stående og gjennomførte da de tok over i regjering.

Men raskt oppsummert: I 2020 gikk Ap hardt ut mot Høyre da de foreslo å slå sammen egenandelstak 1 og 2 og samtidig innføre et felles egenandelstak på 3183 kroner, som ville bety en stor økning for de som kun benyttet seg av tjenestene for ett av de tidligere egenandelstakene. Daværende helsepolitiske talsperson i Ap, Ingvild Kjerkol, nåværende helse- og omsorgsminister, omtalte da de foreslåtte økningen som «fryktelig usosialt».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer