Tjen ekstra penger på å leie ut

Slik kan du leie ut skattefritt

Har du kjellerleilighet i huset og ønsker å leie den ut, må du selv bo i huset for å slippe skatt.

EKSTRA INNTEKT: Mange velger å leie ut sokkelleiligheten for å tjene litt ekstra per måned. Foto: NTB Scanpix
EKSTRA INNTEKT: Mange velger å leie ut sokkelleiligheten for å tjene litt ekstra per måned. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

(Vi.no): Å leie ut en del av huset kan være en gunstig måte å spe på inntekten på, særlig som pensjonist.

For at det skal være skattefritt må du selv bo i huset der du leier ut. Nye regler gjør at du også må leie ut sammenhengende i minst 30 dager for å slippe å betale skatt.

Korttidsleie på mindre enn 30 dager, typisk utleie til feriegjester via Airbnb, er nå skattepliktig. De første 10.000 kronene er skattefrie, men resten må det skattes av.

- Ved slik korttidsutleie skjer beskatningen etter en sjablongregel, hvor skattepliktig inntekt blir 85 prosent av den delen av inntekten som overstiger 10.000 kroner. Leier du for eksempel ut en sokkelleilighet på korttidsutleie for til sammen 20.000 kroner, betyr det at skattepliktig inntekt blir 8.500 kroner. Du må betale skatt av dette beløpet, sier fagsjef Rolf Lothe i Skattebetalerforeningen.

Slik regner du ut utleieverdi

I en enebolig der man selv bor, kan man skattefritt langtidsleie ut alt som er mindre enn halvparten av hele boligen.

- Ved langtidsutleie er utleieinntekten normalt skattefri, og det er da ingen beløpsgrense for når man må betale skatt. Et typisk eksempel er langtidsutleie av sokkelleilighet i enebolig, som vil være skattefri så lenge man bor i den største delen av huset selv. Hvis du ikke selv bor i huset der du leier ut, er det skatteplikt fra første krone, forklarer Lothe.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer