Nav-ytelser til etterlatte

Snart kommer store endringer for Nav-ytelser for gjenlevende

Regjeringen planlegger for store endringer i ordningen for Navs ytelser til etterlatte fra 1. januar 2024. Endringene vil omfatte både de som mottar gjenlevendeytelser fra folketrygden i dag samt kommende etterlatte.

ETTERLATTEYTELSER FRA NAV: 2023 er siste året med ytelser for gjenlevende/etterlatte som vi kjenner dem. Det er vedtatt store endringer som er planlagt iverksatt fra 1. januar 2024. En tidsbegrenset omstillingsstønad skal erstatte dagens gjenlevendepensjon og overgangsstønad - og gjenlevendetillegget til alderspensjon og uføretrygd forsvinner. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
ETTERLATTEYTELSER FRA NAV: 2023 er siste året med ytelser for gjenlevende/etterlatte som vi kjenner dem. Det er vedtatt store endringer som er planlagt iverksatt fra 1. januar 2024. En tidsbegrenset omstillingsstønad skal erstatte dagens gjenlevendepensjon og overgangsstønad - og gjenlevendetillegget til alderspensjon og uføretrygd forsvinner. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Gjenlevendepensjon – også omtalt som etterlattepensjon – skal sikre deg inntekt dersom du mister ektefelle, partner eller samboer med felles barn. Gjenlevende barn kan ha rett på barnepensjon; pensjonister og uføre kan ha gjenlevendefordel i tillegg til alderspensjonen eller uføretrygden – og du kan også ha rett på gjenlevendeytelser fra en tidligere ektefelle. Dersom du ikke fyller vilkårene for gjenlevendepensjon, kan du ha rett på en overgangsstønad.

Alt dette er imidlertid i endring:

Gjenlevendepensjon og overgangsstønad skal avvikles og erstattes av en tidsbegrenset omstillingsstønad - og regjeringen planlegger for at dette skal tre i kraft fra 1. januar 2024.

I tillegg skal ordningen med å innvilge gjenlevendetillegg og/eller gjenlevendefordeler til uføretrygd og alderspensjon også fases ut.

Det jobbes fremdeles med å få alle detaljer rundt den nye ordningen på plass, men en av de store endringene som kommer er at etterlattepensjonen skal gå fra å være en varig ytelse (forutsatt at du ellers oppfyller kravene, og vurdert opp mot egen inntekt) – til å bli en tidsbegrenset stønad.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer