Arbeidsavklaringspenger

Søkte om AAP - men «Nav-legen» sa nei

Da mannen klagde saken videre til Trygderetten, slo de derimot fast at mannen hadde så store smerter at han har nedsatt arbeidsevne - og rett på arbeidsavklaringspenger.

SØKE AAP: Hovedkriteriet for å få innvilget arbeidsavklaringspenger, er at du har nedsatt arbeidsevne med minst 50 prosent. Denne saken viser at det i noen tilfeller kan lønne seg å klage på vedtaket fra Nav. Foto: NTB
SØKE AAP: Hovedkriteriet for å få innvilget arbeidsavklaringspenger, er at du har nedsatt arbeidsevne med minst 50 prosent. Denne saken viser at det i noen tilfeller kan lønne seg å klage på vedtaket fra Nav. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

I slutten av 2020 søkte mannen født i 1971 Nav om arbeidsavklaringspenger (AAP) med utgangspunkt i omfattende helseplager, som både han og fastlegen sier innebærer at han har nedsatt arbeidsevne. Det var imidlertid verken Nav eller Navs rådgivende overlege enige i - og de avslo dermed søknaden.

Se hvorfor mannen likevel fikk innvilget AAP etter å ha klaget på vedtaket.

- Kan fungere i lettere arbeid

Da mannen søkte Nav om AAP, vurderte fastlegen det til at hans arbeidsevne var nedsatt som følge av blant annet leddsmerter, tinnitus og en rekke sammensatte helseplager. Legen påpekte at helseplagene ikke er forenlig med noe arbeid, verken nå eller i fremtiden, ifølge Trygderettens vedtak.

De skriver videre at legeerklæringen fra desember 2020 og journalen har vært forelagt rådgivende overlege i Nav (ROL) i forbindelse med behandling av klage på avslag om arbeidsavklaringspenger.

Den rådgivende overlegen var derimot ikke enig i fastlegens vurdering, som derimot vurderte det til at mannens leddplager begrenset mulighetene i tungt fysisk arbeid med tunge løft, og arbeid hvor man må holde armene over skulderhøyde i lengre perioder. Men - rådgivende overlege fastslo at det ikke dokumenteres kliniske funn og sykdom av en slik grad at funksjonsevnen anses vesentlig nedsatt og at mannen dermed bør kunne fungere i arbeid, særlig lettere type arbeid, ifølge vedtaket fra Trygderetten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer