Seniorpolitikk er viktigere enn noen gang:

- Ta vare på eldre arbeidstakere!

KRONIKK: - Det er alltid viktig å rekruttere flinke folk, men nå er det kanskje viktigere å ta vare på de arbeidstakerne man allerede har.

KOMPETANSEUTVIKLING OGSÅ TIL GODT VOKSNE: - Det er viktig at eldre arbeidstakere gis samme muligheter som yngre til å delta i kompetanseutvikling, og at de trives med arbeidsoppgaver og kolleger slik at de ønsker å fortsette i jobb – selv om de har mulighet til å ta ut pensjon og tre ut av arbeidslivet, skriver kronikkforfatterne. Illustrasjonsfoto: NTB/Shutterstock
KOMPETANSEUTVIKLING OGSÅ TIL GODT VOKSNE: - Det er viktig at eldre arbeidstakere gis samme muligheter som yngre til å delta i kompetanseutvikling, og at de trives med arbeidsoppgaver og kolleger slik at de ønsker å fortsette i jobb – selv om de har mulighet til å ta ut pensjon og tre ut av arbeidslivet, skriver kronikkforfatterne. Illustrasjonsfoto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det norske arbeidsmarkedet trenger flere eldre arbeidstakere. Hvis vi klarer å få ansatte til å stå i arbeid i snitt ett år lengre enn i dag, vil det redusere mangelen på arbeidskraft og gi en samfunnsøkonomisk gevinst på opptil 50 milliarder kroner hvert år.

Vi har lenge visst at det blir stadig flere eldre, samtidig som det blir stadig færre yrkesaktive. Men nå haster det med å finne tiltak som sørger for å redusere presset på det norske arbeidsmarkedet.

SSBs befolkningsframskrivinger viser at andelen nordmenn over 65 år kommer til å stige fra dagens 16 prosent til 24 prosent i 2050. Samtidig synker andelen yrkesaktive nordmenn i alderen 20-65 år fra dagens 61 prosent til 55 prosent i 2050. SSBs framskrivinger viser at om ti år er vi for første gang flere 60 -69-åringer enn 20–29-åringer. Og allerede neste år er hver fjerde person i Norge over 60 år.

I tillegg vet vi at mange i arbeidsfør alder ikke er i arbeid i dag, men mottar livsoppholdsytelser i stedet. I dag er det bare 39 prosent av befolkningen som er i arbeid, og dette vil ifølge SSB synke til 35 prosent i 2050. Det blir vanskelig når én tredel yrkesaktive skal bære byrden av de to andre tredelene som ikke er i jobb.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer