Selvbestemmelsesteorien og motivasjon

Tre grunnleggende behov må dekkes for å være motivert

Motivasjonen blomstrer når vi får dekket behovene våre, sier psykologen.

Ved å kartlegge dine tre grunnleggende behov vil du enklere finne ut hvor skoen trykker - og kanskje kunne gjøre noe med din egen motivasjon. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
Ved å kartlegge dine tre grunnleggende behov vil du enklere finne ut hvor skoen trykker - og kanskje kunne gjøre noe med din egen motivasjon. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

- Min erfaring er at motivasjon henger sammen med hvorvidt vi får dekket de behovene vi har, forteller psykolog og daglig leder Kyrre Dyregrov i Psyknett.

For å få økt motivasjon på jobb mener han at det er viktig å kunne knytte arbeidet du gjør opp mot dine egne verdier:

- Reflekter over hva som er dine verdier, hva du kan stå inne for og hvordan disse verdiene gjenspeiles i arbeidet ditt, sier han.

Tre grunnleggende behov

- Teorien «Self-Determination Theory,» eller ofte oversatt som selvbestemmelsesteorien, har kommet frem til tre sentrale behov alle mennesker har, først innført av de to amerikanske psykologene Edward Deci og Richard Ryan. Der snakkes det om behovet for autonomi, kompetanse og tilhørighet. Behovsoppfyllelse på disse tre områdene ses forbundet med økt livsglede og indre motivasjon, forteller Dyregrov.

Dersom du over tid opplever mangelfull behovsoppfyllelse på et eller flere av disse tre områdene, vil en konsekvens kunne være at du opplever en generell reduksjon i livsglede og indre motivasjon.

- Hvis du opplever at motivasjonen til det du gjør er laber og burde forbedres, ville jeg ha begynt med å kartlegge arbeidet i forhold til disse tre behovene, sier Dyregrov.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer