Alderspensjon fra Nav

Tror trang økonomi gjør at flere starter tidlig uttak av pensjon

Antallet nye alderspensjonister har ikke vært så høyt siden 2015. Nav tror trange økonomiske tider gjør at flere starter uttak av alderspensjon fra folketrygden tidligere.

PENSJON FRA NAV: Trang økonomi gjør at flere starter tidlig uttak av alderspensjon, tror Nav. Foto: Morten Holm / NTB
PENSJON FRA NAV: Trang økonomi gjør at flere starter tidlig uttak av alderspensjon, tror Nav. Foto: Morten Holm / NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Antallet alderspensjonister fortsetter å øke og er nå høyere enn på flere år. Ved slutten av juni 2023 var det 1.029.300 personer som mottok alderspensjon - som er en økning på 1,9 prosent sammenliknet med samme periode i fjor.

Men det er antallet nye alderspensjonister som virkelig har satt fart i årets første halvår:

Nav melder at 35 500 personer startet uttak av alderspensjon for første gang i løpet av årets seks første måneder - som er en økning på 6,8 prosent fra samme periode i fjor.

Tallet er det høyeste siden våren 2015, da man fikk 37 600 nye alderspensjonister i løpet av et halvt år.

Ifølge Nav er hovedårsaken at det blir stadig flere eldre i aldersgruppa 62–67 år, som er alderen da de fleste starter uttak av alderspensjon. Men i tillegg peker de på en annen mulig årsak til den sterke økningen:

– I tillegg tror vi at den høye prisveksten kan ha ført til at flere enn normalt har valgt å starte uttak av alderspensjon i år, blant de som fremdeles er i arbeid, sier avdelingsdirektør i Nav, Ole Christian Lien.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.