AFP, pensjon og Nav

«Tvunget» til uføretrygd: Fikk overraskende økonomiske følger

- Jeg som arbeidstaker blir her utsatt for et stort økonomisk tap, som oppleves som veldig urettferdig.

UFØRETRYGD FRA NAV? 65-åringen sier han følte seg tvunget til å ta uføretrygd fra Nav en periode han ventet på hjelp i helsekø. Flere år senere angrer han stort fordi dette gjorde at han fikk avslag på avtalefestet pensjon (AFP). Foto: Kristin Sørdal
UFØRETRYGD FRA NAV? 65-åringen sier han følte seg tvunget til å ta uføretrygd fra Nav en periode han ventet på hjelp i helsekø. Flere år senere angrer han stort fordi dette gjorde at han fikk avslag på avtalefestet pensjon (AFP). Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Å motta uføretrygd i en kortere periode i livet kan få overraskende konsekvenser seinere.

Det opplevde den da 65 år gamle mannen da han i 2015 søkte om avtalefestet pensjon AFP i privat sektor.

Fordi han i en periode noen år tidligere hadde mottatt uføretrygd fra Nav, fikk han avslag på AFP.

Grunnen er regelen om at du ikke kan ha mottatt uføreytelser fra Nav etter at du har fylt 62 år: Da mister du pensjonsretten.

Dette er bare en av flere regler som kan ramme deg som mottar uføreytelser. Og ja, reglene kan være ganske så ulike for AFP i privat og offentlig sektor.

Her kan du lese mer om hva som gjelder og hvilke frister du må huske dersom dette kan være aktuelt for deg.

«Tvunget» til uføretrygd fra Nav

Den da 65-årige arbeidstakeren forteller at han i en periode i tidsrommet 2011 til 2014 mottok uføretrygd fra Nav - som han selv mener han ble tvunget inn i:

- Jeg ble først sykmeldt grunnet en arbeidsulykke. Dette medførte unødvendig lang venting i norsk helsevesen sitt køsystem. Da dette tok så lang tid som det gjorde før jeg fikk de operasjonene som var nødvendig for å komme meg tilbake i både privatliv og arbeidsliv, ble jeg anbefalt å søke om 100 prosent uføretrygd. Noe jeg sa nei til fordi jeg ville holde på tilknytningen til arbeidsgiver, og at målet alltid var å komme tilbake i full jobb.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer