Arbeidsgivers styringsrett

Uenige om arbeidsoppgaver: Frykter sjefen kan true med oppsigelse

Arbeidstaker er misfornøyd med å få en rekke nye arbeidsoppgaver fra sin leder. Kan leder true med oppsigelse hvis arbeidsoppgavene ikke utføres?

NYE OPPGAVER I ARBEIDSLIVET: Etter korona har flere arbeidsgivere oppdaget at det må gjøres tilpasninger i bedriften. Arbeidsgiver har rett til å gjøre endringer i arbeidstakerss arbeidsoppgaver, men hvor går grensa? Foto: Shutterstock NTB
NYE OPPGAVER I ARBEIDSLIVET: Etter korona har flere arbeidsgivere oppdaget at det må gjøres tilpasninger i bedriften. Arbeidsgiver har rett til å gjøre endringer i arbeidstakerss arbeidsoppgaver, men hvor går grensa? Foto: Shutterstock NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Covid-19 har, ifølge Codex advokat, ført til at de fleste arbeidsgivere opplever at det kreves tilpasninger i virksomheten. For mange har dette ført til behov for å gi arbeidstakere nye oppgaver.

Men hvor langt kan arbeidsgiver egentlig gå i å endre på ansattes arbeidsoppgaver?

Arbeidsgiver har styringsrett og kan gjøre endringer i arbeidsoppgavene innenfor rammene til arbeidsavtalen, men endringene kan ikke være så store at de endrer stillingen.

At arbeidsgiver har styringsrett betyr at hen har ret til å lede, fordele og organisere arbeidet. Denne styringsretten blir ansett å være likestilt med loven. Arbeidsgiver må imidlertid vurdere begrensninger og muligheter i styringsretten. Arbeidsavtalen må brukes som utgangspunkt for denne vurderingen.

En av Vi over 60s lesere har fått nye arbeidsoppgaver fra sin leder. Hen er uenig i arbeidsgivers beslutning:

«Jeg er resepsjonsmedarbeider og har hatt samme stilling i en årrekke. Mine hovedoppgaver har vært å ta imot kunder og håndtere sentralbordet. I de seneste årene har det blitt stadig færre telefoner grunnet at mange kunder ringer mine kollegaer direkte og dessuten har antall fysiske møter blitt redusert, mye på grunn av korona. Nå vil min leder tildele meg en rekke nye tilleggsoppgaver, blant annet skal jeg begynne å sende ut firmaets fakturaer og følge opp at disse blir betalt. Jeg har sagt til leder at jeg er ansatt som resepsjonsmedarbeider og at jeg verken har plikt eller lyst til å utføre slike nye oppgaver. Min leder er uenig og sier at endringene i arbeidsoppgaver faller inn under arbeidsgivers styringsrett og at min nektelse vil kunne anses som ordrenekt og medføre oppsigelse eller avskjed. Jeg antar at hun tar feil?»

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.