Uførepensjon

Ufør måtte betale tilbake 93 000 kroner

Hun fikk innvilget gradert uførepensjon på 22 prosent fra pensjonsselskapet - men bare et par år seinere fikk hun krav om å betale tilbake pensjonen for et helt år.

UFØREPENSJON: Du kan få uførepensjon fra pensjonsselskapet selv om du får nei fra Nav. Men det er endel regler å passe på - som kvinnen i en sak i Trygderetten fikk svi for: Hun måtte betale tilbake et helt år med uførepensjon, tilsvarende 93 000 kroner. Foto: NTB
UFØREPENSJON: Du kan få uførepensjon fra pensjonsselskapet selv om du får nei fra Nav. Men det er endel regler å passe på - som kvinnen i en sak i Trygderetten fikk svi for: Hun måtte betale tilbake et helt år med uførepensjon, tilsvarende 93 000 kroner. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

For å få uføretrygd fra Nav, må du ha en varig nedsatt inntektsevne på minst 50 prosent på grunn av sykdom og/eller skade.

Men reglene for økonomisk støtte som ufør er annerledes for deg med offentlig tjenestepensjon:

Du kan faktisk få innvilget uførepensjon fra både KLP, Statens pensjonskasse (SPK) og eventuelle andre offentlige tjenestepensjonskasser for inntil 20 prosent uføregrad.

Det var også saken for kvinnen i denne historien fra Trygderetten - men for henne førte innvilgelsen av uførepensjonen med seg at hun ikke bare måtte betale tilbake deler av pensjonen - men hun må også betale saksomkostningene for rettsbehandlingen.

Men ja: Du kan altså få uførepensjon selv om Nav sier nei.

22 prosent ufør

Det følger plikter med ytelser fra Nav - og det følger plikter med ytelser fra pensjonsselskapene, som for eksempel at du må melde inn endringer i inntekt.

Kvinnen i denne saken er sykepleier i turnus og fikk tilkjent 22 prosent uførepensjon fra Statens pensjonskasse (SPK).

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer