Arv

Uskiftet bo: Enkemann (77) frykter sønnen kan kaste ham ut av hjemmet

Etter nesten 50 år er han blitt enkemann. - Sønnen min nekter meg å sitte i uskiftet bo. Kan han nekte uskifte?

SORG OG UENIGHET: Enkemannen på 77 frykter at han kan bli kastet ut av hjemmet han bygde sammen med kona for 50 år siden. Illustrasjonsfoto: NTB Shutterstock
SORG OG UENIGHET: Enkemannen på 77 frykter at han kan bli kastet ut av hjemmet han bygde sammen med kona for 50 år siden. Illustrasjonsfoto: NTB Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Når en far eller mor dør er barnets arverettslige stilling avhengig av vedkommendes familieforhold ved dødsfallet ifølge Regjeringen.no. Reglene er de samme enten det er far eller mor som dør først. Arvesituasjonene kan være ulike når en forelder dør. Hvis din far og mor var gift med hverandre og hadde felleseie er det den gjenlevende forelderen som bestemmer hvordan det skal ordnes etter den avdøde forelderens dødsbo.

Den gjenlevende forelderen kan da bestemme om dødsboet skal skiftes med en gang - altså deles mellom arvingene, eller om hen vil beholde alt i uskiftet bo.

Vanskelig forhold til sønnen

Dette kan virke enkelt, men i noen tilfeller kan konflikter mellom den gjenlevende forelderen og barna oppstå hvis barnet ikke ønsker å vente på arven sin. Men kan ett eller flere barn nekte den gjenlevende forelderen å sitte i uskiftet bo?

Kan min sønn nekte uskifte? Spør en enkemann i Vi over 60:

«Jeg har nettopp blitt enkemann etter nesten 50 års ekteskap. Da vi giftet oss, var jeg selvstendig næringsdrivende. Etter råd fra en advokat satt vi huset på kona (hennes særeie). Jeg har et vanskelig forhold til vårt eneste barn (min sønn), og ikke minst hans kone. Nå nekter sønnen min meg å sitte i uskiftet bo med huset. Kan reglene faktisk være slik at jeg, som 77 år gammel enkemann, ikke kan få bli boende i det hjemmet vi bygde for snart 50 år siden?»

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.