Arv

Uskiftet bo og samboer? - Vent med å gifte dere

Sitter du i uskiftet bo og skal flytte sammen med en ny partner? Om dere forblir samboere eller blir gift spiller kraftig inn på arvereglene, og når barna eventuelt kan kreve å få utbetalt sin arv fra boet.

ARV OG USKIFTET BO: om du sitter i uskiftet bo, er det forskjell på arvereglene om du flytter sammen med en ny partner og blir samboere, eller om dere gifter dere. Foto: NTB
ARV OG USKIFTET BO: om du sitter i uskiftet bo, er det forskjell på arvereglene om du flytter sammen med en ny partner og blir samboere, eller om dere gifter dere. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Som kjent er det flere praktiske forskjeller mellom det å være gift og det å være samboere, ikke minst i arvesammenheng: Dette gjelder også ved et arveoppgjør der den ene av samboerne går bort, og disse ikke har felles barn.

Det er eksempelvis slik at samboere uten felles barn ikke automatisk har noen arverett etter arveloven. Om du vil at samboeren skal arve deg, må det opprettes et testament.

Men hvordan er arvereglene når du sitter i uskiftet bo, og blir samboer?

Samboers arverett ved uskiftet bo?

Kvinnen som lurer på akkurat dette, er enke og sitter i uskiftet bo. Må hun betale ut farsarven til barna dersom hun blir samboer med sin nye partner, spør hun advokat og Vi over 60-ekspert Kjell Morten Méd.

«Jeg er enke og sitter i uskiftet bo etter at min mann døde for snart 10 år siden. De siste årene har jeg hatt en venn, og vi skal nå flytte sammen i hans hus. Jeg skal beholde – og leie ut – min leilighet inntil videre. Jeg har tre voksne barn. De to eldste har alltid kommet godt overens med min venn og mener det blir bra for meg å flytte sammen med ham. Men den yngste, som flyttet i egen bolig for et par år siden, liker det ikke. Hun sier at hun kommer til å kreve sin farsarv og at min venn får rett til både arv og uskifte hvis vi flytter sammen. Jeg klarer ikke å beholde leiligheten hvis jeg må utbetale farsarven til barna. Jeg føler at jeg trenger den sikkerheten og retrettmuligheten som ligger i leiligheten. Hva gjør jeg?»

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.