Trygdeoppgjøret 2023

Ville framskynde trygdeoppgjøret

Et forslag om å framskynde trygdeoppgjøret endte med avslag i Stortinget. - Det som derimot fremdeles er mulig er ekstraordinære økninger i de minste ytelsene, både når det gjelder pensjon, uføretrygd og arbeidsavklaringspenger. Det holder ikke med bare et godt trygdeoppgjør, mener stortingsrepresentant Mímir Kristjánsson.

NÅR KOMMER TRYGDEOPPGJØRET? Trygdeoppgjøret handler om inntekten til over en million alderspensjonister, uføre og flere andre grupper. Det skjer vanligvis i mai - og så kommer pengene til utbetaling med ny sats og etterbetaling fra 1. mai, på utbetalingen i juni. Nav utbetaler alderspensjon og uføretrygd 20. juni 2023. Foto: NTB
NÅR KOMMER TRYGDEOPPGJØRET? Trygdeoppgjøret handler om inntekten til over en million alderspensjonister, uføre og flere andre grupper. Det skjer vanligvis i mai - og så kommer pengene til utbetaling med ny sats og etterbetaling fra 1. mai, på utbetalingen i juni. Nav utbetaler alderspensjon og uføretrygd 20. juni 2023. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Trygdeoppgjøret blir vanligvis fastsatt i slutten av mai, og økningen i ytelsene blir utbetalt sammen med den vanlige utbetalingen fra Nav i juni. Dette mente stortingsrepresentantene Mímir Kristjánsson, Marie Sneve Martinussen og Seher Aydar fra Rødt er for seint, spesielt med tanke på at mange nå sliter økonomisk.

De fremmet derfor forslag til Stortinget om at regjeringen kunne vurdere å framskynde trygdeoppgjøret, å forskuddsbetale økningen – og om ytelsene i 2023 kan justeres høyere enn ordinært for å sikre styrket kjøpekraft til pensjonister og trygdede.

- Opprinnelig ønsket vi å framskynde trygdeoppgjøret. I praksis har staten brukt pensjonister og trygda som en slags bank, fordi deres ytelser først blir justert opp i ettertid. Dermed går folk et helt år og blir fattigere og fattigere for hver måned som går. Men dette ble dessverre avvist av de andre partiene på Stortinget, og nå er et slikt grep for seint, sier stortingsrepresentant Mímir Kristjánsson i Rødt til Vi.no.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.