ferie og hjertesykdom

10 ferietips for deg med hjertesykdom

Hvor er det trygt å reise på ferie?

PÅ FERIE MED HJERTESYKDOM: Tar du forhåndsregler, kan du reise på ferie selv om du er hjertepasient. Foto: Shutterstock
PÅ FERIE MED HJERTESYKDOM: Tar du forhåndsregler, kan du reise på ferie selv om du er hjertepasient. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Bør du reise på hytta i stedet for å fly? Og hvordan er det med bilferie? Her er ferietipsene til deg som er hjertepasient.

Sliter i høyden

- Hjertepasienter kan merke at det er tyngre å gå turer når de er på hytta, som kanskje ligger på omkring 1000 meters høyde. Da bør de ta det litt roligere de første dagene, sier overlege i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL), Helge Istad.

Mange hjertesyke vegrer seg for å fly på grunn av den tynne luften i kabinen. Men ligger hytta høyt til fjells, blir du utsatt for nesten samme luftverdier som i et fly.

Opphold i høyden er en påkjenning for hjertet fordi det er lavere oksygeninnhold i luften når man befinner seg i høyden. For hjertepasienter gjelder at de ikke bør oppholde seg i høyder over 3000 meter, og kanskje enda lavere hvis de selv merker at de blir unormalt slitne i den høyden de oppholder seg i.

Reis deg opp og gå i gangen

- Selv om det i fly er trykkabin så er oksygeninnholdet redusert tilsvarende som om man oppholdt seg i 2000 meters høyde.

Hjertelegen råder deg til å holde kroppen i bevegelse så mye som du kan, for å redusere risikoen ved flyreise.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.