Høyt og lavt. Vestlandet er selve indrefileten av norske reiseopplevelser. De dramatiske fjordene lokker reiselystne fra hele verden, mens også stadig flere nordmenn lar seg begeistre av naturbaserte opplevelser i eget land. Ikke så rart, her kan du vandre på isbre om morgenen, drikke lokalt mikrobrygg til lunsj og se solen synke i havet fra en nydelig sandstrand om kvelden.
Her finner du ikke minst noen av de mest ikoniske fjellturene i hele landet, Preikestolen til Trolltunga og Rallarvegen. Vestlandet er regionen for de store opplevelsene, både på fjorden og til fjells, og et trygt valg for alle som ser etter innholdsrik ferie i Norge i sommer.

Norgesferie i år? Få oversikt og inspirasjon her!
1. Surfing på Stad
Hoddevik Kast deg ut de brusende bølgene som slår inn mot idylliske Hoddevik på Stadlandet. Det blir neppe særlig varmt i vannet, men med solid våtdrakt blir det heller ikke kaldt uansett temperatur i lufta. På Stadlandet er det muligheter for å surfe året rund, og flere surfecamper byr på både overnatting og kurs.

Mer info: Stad Surfing har både leie av utstyr og ulike pakker med instruktør – og også overnatting. To-timers kurs med instruktør, inkl. alt av utstyr, koster kr 950 per person. stadsurfing.no. Se også Lapoint.no som har kurs og camp.
2. Padling i Geirangerfjorden
Utsikten over Geirangerfjorden fra Ørnesvingen er verdensberømt, med god grunn. Men det aller beste er å oppleve indrefileten av Vestlandet i en kajakk. Etter at Geirangerfjorden kom på UNESCOs verdensarvliste i 2005, har verden virkelig fått øynene opp for denne trange, dramatiske fjorden med snødekte topper der fossefallene stuper rett ned i sjøvannet. Om du ikke har egen båt, kan du bli med Geiranger Fjordservice på guidet padletur fra Homlung til de berømte fossefallene De sju søstre.

Mer info: Padleturen til Sju Søstre beregnes til 3¬-3,5 timer og koster kr 1100 per person. geirangerfjord.no.

Dette er sykkelturen du aldri vil glemme
3. Klatring for tøffinger
Loen Luftige Via Ferrata Loen i Nordfjord er ikke for pyser. Via Ferrata betyr jernstige, og med en kombinasjon av stigetrinn hamret inn i fjellveggen og en fastboltet wire er det en relativt enkel, men likevel luftig måte å komme seg fra fjord til fjell på. Her er det også både zip-lines, hengebroer og vertikale utfordringer – alltid med utsikt over fjord og fjell.

Mer info: Heldagstur med Loen Active på Via Ferrata Loen inkludert instruktør, klatreutstyr og retur ned igjen med Loen Skylift. Pris kr 1310 for voksne og 1165 for barn (12-15 år). loenactive.no
4. Verdens vakreste togtur
Ferden begynner i Flåm sentrum og går til Myrdal. I løpet av turen tøffer toget i snitt en meter opp for hver 18 meter bort, noe som gjør Flåmsbana til en av verdens bratteste togruter. Dette er imponerende ingeniørkunst, med blant annet en vendetunnel som går i spiral inne i fjellet. Utsikten fra vinduet er like imponerende, der klassisk bratte vestlandsfjell stuper rått ned i den irrgrønne dalen. Dette er ingen transportetappe, det er en naturopplevelse på skinner.

Mer info: Flåmsbana går fra Flåm til Myrdal flere ganger daglig, pris fra kr 490. visitflam.no
5. Rull på Rallarvegen
Sykkelturen fra Haugastøl til Flåm via Finse er et solid lite stykke Norge. Hele Rallarvegen er vanligvis mulig å sykle først fra midten av juli, fordi det ofte ligger snø i høyfjellet (og i år er det mye snø). Ønsker du å sykle tidligere, kan du ta toget fra Finse til Hallingskeid og sykle derfra. Fra høyfjell til fjord, over vakre strekninger med stille fjellvann og forbi buldrende fossefall – Rallarvegen er vel fortjent en av landets mest populære sykkelstier.

Mer info: To- eller tredagers sykkelpakke fra Finse til Flåm fra kr 2195 hos Finse 1222 (finse1222.no). Haugastøl Turistsenter (haugastol.no) har også sykkelpakker.

Sjekk ut disse 18 norske strandperlene
6. Norges Grand Canyon

På hver side av Aurlandsdalen ruver topper opp mot 1500 meter. Kontrastene i landskapet er overraskende variert, fra goldt steinlandskap til frodige daler, slake stier langs vannet, vakre fossefall og etter hvert den beryktede, bratte Bjørnestien. Man må ikke gå denne ekstra stigningen over åsen, det går sti langs vannet nede i dalen. Men det anbefales, for utsikten over elven som har gravd seg ut en sprekk i dalsøkket langt der nede gir den beste forståelse for at Aurlandsdalen også kalles Norges Grand Canyon.
Mer info: Tredagers langhelg med start på Finse, eller kortere etappe, for eksempel fra Østerbø 820 moh og ned til Vassbygdi. aurlandsdalen.com
7. Trolltunga
De færreste blir skuffet over opplevelsen som venter i Skjeggedal, men mange blir overrasket over hvor krevende turen er! Den eneste måten å komme seg til Norges mest spektakulære steinformasjon er til fots. Det tar omtrent fem timer hver vei, i en tre mil lang rundtur. Premien er speilblanke fjellvann og sildrene bekker med drikkeklart vann. Trolltunga er Norge på sitt vakreste.

Mer info: De fleste reiser via Odda, hvorfra det går skyttelbuss til turens utgangspunkt i Skjeggedal. Trolltunga Adventures (trolltungaadventures.com) skreddersyr «luksusversjoner» av turen, med overnatting i telt, gourmetmåltider og guiding.

Hege og Stine sover ute 60 døgn i året
8. Strandperlen
Som en gyllen halvmåne strekker Refviksanden strand seg 1,5 kilometer mellom to irrgrønne fjellknauser, helt ytterst på Vågsøy. Hit kommer du ikke ved en tilfeldighet – det er to timer og en fin fergetur å kjøre fra Florø. Men har du først kommet, vil du garantert ikke dra. Refviksanden er en av landets vakreste sandstrender. Men det er også en av de mest værutsatte. Nærmeste nabo er Kråkenes fyr, som har flere av Norges vindrekorder. Stranda er langgrunn og barnevennlig, og så kritthvit at det nesten er som å være på Maldivene!

Mer info: Bobil kr 200, telt kr 150, strøm kr 50. Dusj og toalettanlegg. Se refvikbygda.no, som også har link til fyrferie og hytteutleie.
9. Ski og brevandring
Om skisesongen ikke ble som du hadde håpet, er det greit å merke seg at sommerskisenteret på Folgefonna passer for både alpinister og langrennsløpere. Det sommeråpne alpinanlegget holder til på breen, 1200 moh ved Jondal, midt i Hardanger. Skiheisen trekker opp til nesten 1500 meter, og det er både velpreparerte løyper for langrenn og utfor, samt en egen freestylepark for de mest akrobatiske. Skisenteret er også base for brevandringer. Dette er en tur for tøffinger, ledet av eksperter fra Folgefonni Breførarlag (folgefonni-breforarlag.no).

Mer info: Sommersesongen varer vanligvis fra mai til september (folgefonn.no).
10. Preikestolen
Fjellplatået høyt over Lysefjorden er et ikon i naturbasert reiseliv, og kanskje den aller mest tilgjengelige fotturen for den som vil oppleve dramatisk natur på Vestlandet. Det kan derfor bli folksomt, men heldigvis finnes det enkle grep for å komme unna turiststrømmen. Ta med telt og finn en fin leirplass i nærheten av Norges naturlige alter – så spaserer du den siste biten opp til fjellet tidlig om morgenen – før hordene dukker opp. Den populære fotturen er «bare» 3,8 kilometer lang og beregnet til å ta rundt to timer. Hvert år besøker rundt 300 000 mennesker Preikestolen.

Mer info: Hovedsesongen er mellom april og oktober. Turen starter ved parkeringsplassen ved Preikestolen fjellstue, ca. 8 timer i bil fra Oslo og 1,5 time fra Stavanger.
Hold deg oppdatert på årets Norgesferie her! Vi har samlet guider og tips til steder, aktiviteter og ting du kan gjøre hjemme på ett sted. I tillegg inviterer vi hele Norge til å dele lokale steder fra vårt vakre land!
