Reise

11 tips som garantert gjør flyturen bedre!

Derfor skal du ikke skru igjen luftventilen eller sovne før takeoff.

FLYTUR: Dersom du skal reise langt med fly, kan det være greit å vite dette. FOTO: NTB scanpix. VIDEO: Ingebjørg Iversen / KK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flyskam og fokus på mer bærekraftig og miljøvennlig reising, har fått mange av oss til å fly mindre. Men, det er ikke til å stikke under stol at vi innimellom faktisk må ty til fly for å komme oss fra A til B.

Og det å fly, det kan faktisk være et rimelig stort og krevende prosjekt.

Du må komme deg til flyplassen, stå i kø for å skrive ut boardingkort, sjekke inn bagasjen, stå i kø for å gå gjennom sikkerhetskontrollen (og nåde deg om du har glemt å legge håndkremen i den gjennomsiktige posen), finne gaten, stå i kø for å komme deg inn på flyet, forhåpentligvis klare å finne en plass i hattehyllen i nærheten av setet ditt hvor du kan legge håndbagasjen, finne setet ditt og krysse fingrene for at sidemannen - eller kvinnen - ikke har uvaner som kommer til å irritere vettet av deg under flyturen.

UT PÅ TUR: Det finnes et par knep man lære seg før man skal ut å fly, slik at reisen blir ekstra behagelig. Vi har listet opp våre favoritt-flyhacks under! FOTO: NTB scanpix
UT PÅ TUR: Det finnes et par knep man lære seg før man skal ut å fly, slik at reisen blir ekstra behagelig. Vi har listet opp våre favoritt-flyhacks under! FOTO: NTB scanpix Vis mer

Så har vi jo også propper i ørene, tørr luft og turbulens å forholde oss til også. Derfor kan det være lurt å merke seg at det finnes noen enkle knep, som kan gjøre flyturen mer behagelig.

Vi har latt oss inspirere av nettstedet Drivepedia, og listet ned de triksene og tipsene vi synes er best:

1. Gå til venstre i sikkerhetskøen

Når du skal gjennom sikkerhetskontrollen finnes det som regel tre-fire forskjellige køer du kan gå til, når det blir din tur. Og her kan det være greit å ha i mente at de fleste er høyrehendte, og dermed automatisk kommer til å gå i retning høyre. Dette betyr mindre trafikk på venstre flanke.

2. Velg sete med omhu

Alle har sine preferanser, og noen liker best å sitte ved vinduet, mens andre kanskje har klaustrofobi, og trenger å ha rask tilgang til midtgangen (og toalettet) og derfor velger setet ved nettopp midtgangen. Vi kan vel alle være enige om at setet i midten er det minst attraktive. Derfor kan det være lurt, om man er to på tur sammen, å bestille vindusetet og midtgangsetet og satse på at det i midten forblir ledig. Dermed kan man være heldig å få ekstra god plass under flyturen.

3. Kle deg komfortabelt og ha gjerne flere lag på deg

Og pakk gjerne med et par ekstra sokker og undertøy, som du kan bytte til rett før du lander eller når du har ankommet flyplassen. Ingenting slår følelsen av å føle seg instant fresh etter en flytur! Det kan også være lurt å kle seg lag på lag, slik at man kan ta av seg et lag om det skulle bli varmt, eller kle på seg om det skulle bli kaldt underveis.

4. Ikke skru igjen luftventilen

Den usynlige luften fra ventilen over deg hjelper deg å holde basilusker unna, som igjen bidrar til å hidre at du blir smittet av passasjerer som for eksempel er forkjøla. I tillegg kan luften bidra til at huden din ikke blir for tørr.

5. Ikke sovne før takeoff

Grunnen til dette er at når du er våken så kan du hjelpe med å utligne trykket som oppstår ved takeoff og landing, slik at du løsner på proppene i ørene som oppstår under turen. Dersom du sover, og du ikke får utlignet trykket, kan du i verste fall pådra deg hørselsskader. Tygg tyggis, gjesp eller svelg - det funker som regel fint! Eventuelt kan man bruke spesiallagde ørepropper.

6. Dropp drikke som inneholder kullsyre

Det er veldig viktig å drikke mye væske under flyturen, for å unngå å bli dehydrert. Men et lite tips er å unngå drikke som inneholder kullsyre, for på den måten å slippe å bli oppblåst.

7. Unngå å bestille isbiter til drikken

Ikke bare gjør isbitene sånn at du får mindre å drikke på, men de er som regel også laget med vann fra vanntanken, som sjeldent rengjøres. Dette kan dermed bidra til at du får i deg mer basiller enn du strengt tatt hadde trengt.

8. Bruk desinfiserende våtservietter

Selv om du kanskje føler på at du er hysterisk når du vasker over armlenene, skjermen og bordplaten med desinfiserende våtservietter, er du faktisk ikke det. Tenkt deg hvor mange passasjerer et fly frakter verden rundt hver dag, 365 dager i året - og det er ikke grunn til å tro at personalet vasker over hver eneste bordplate etter hver eneste flyvning. Så med så mange mennesker samlet på ett sted, kan det være greit å sveipe over med en våtserviett for å unngå å bli syk.

9. Hold deg unna teppene du får låne om bord

Apropos smitte - mange av teppene (med mindre du kjøper dem) er såkalt gjenbruk, og er ikke blitt vasket. Igjen, her er det en potensiell stor smittekilde som kan bidra til at du blir syk. Det beste er å ta med seg et skjerf eller lignende hjemmefra, så slipper du å kjenne på at du bare kjøper for å kjøpe (hvor ofte har du brukt det teppet du kjøpte på SAS-flyvningen i 97, liksom?).

10. Morgenflyvninger har mindre turbulens

Det er vel ingen av oss som synes at turbulens om bord på fly er spesielt gøy, og dersom du sliter ekstra med angsten for nettopp dette kan det være lurt å bestille en flyvning som går på morgenen. Dette fordi at jorden varmes opp i løpet av dagen og stiger til værs, denne varmen kan bidra til vinder og småstormer, som igjen kan bidra til turbulens. PS. dersom du er var for turbulens er setene plassert over vingen, de som kjenner turbulensen minst.

11. Sett av tid til å tøye ut under flyvning

Hovne føtter og ankler er noe som mange av oss opplever under flyvninger, men for å bidra til å unngå dette kan det være lurt å strekke ut underveis. På den måten slipper man også å stivne til i resten av kroppen. Strekk og tøy av ankler, ben, nakke, håndledd og armer kan gjøres mens du sitter i setet, står i toalettkø eller når du er inne på toalettet.

God tur!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer