Reise:

3 perler i Provence

Arles, Avignon og Tournon er nydelige reisemål for deg som vil oppleve den provençalske livsstilen.

REISE: Arles blir gjerne omtalt som en romantisk kunstnerby. Foto: Unsplash
REISE: Arles blir gjerne omtalt som en romantisk kunstnerby. Foto: Unsplash Vis mer
Publisert

Arles

Solen har visket ut noe av fargen på de gule og pastellfargede husene i de smale og ofte brosteinsbelagte smale gatene i Arles, slik at byen har fått den patinaen som gjør den til en ­drømmekulisse for en Provence-ferie.

Og ikke bli overrasket om du ser kvinner i de tradisjonelle folkedraktene, for de bruker dem ofte. Det var disse folkedraktene bysbarnet og designeren Christian Lacroix lot seg inspirere av da han fikk sitt store gjennombrudd med haute couture i Paris i 1987. Han er ikke lenger aktiv, men har en liten butikk på Place de la République, der du kan handle vintageklær, smykker og tilbehør.

Er du på jakt etter avslappet, tidsriktig mote og smykker, er Moustique og Nais, begge i Rue Doctor Fanton, Boutique SYS i Rue de la Place og Blanc de Nil i Rue d’Arles fine steder.

Det gamle apoteket på Place de la République huser nå Alyscamps, som er et lokalt skjønnhetsmerke som baserer seg på naturlige råvarer, mens det bejublede parfymemerket Fragonard har inntatt et helt hus i Rue de Palais, der de selger dufter, såper og vakre tekstiler i første etasje, mens resten av bygningen er boutiquehotell.

FOTO: Elsebeth Mouritzen
FOTO: Elsebeth Mouritzen Vis mer
Parfymemerket Fragonard har både butikk og hotell i en og samme bygning. FOTO: Elsebeth Mouritzen
Parfymemerket Fragonard har både butikk og hotell i en og samme bygning. FOTO: Elsebeth Mouritzen Vis mer
Amfiteateret er en av byens store severdigheter. FOTO: NTB
Amfiteateret er en av byens store severdigheter. FOTO: NTB Vis mer

Historie og kultur
I Arles vandrer du rundt i 2000 års historie, for det var romerne som grunnla byen omkring Kristi fødsel, og to av de største severdighetene stammer fra den tiden: Amfiteateret, som nå brukes til tyrefekting, er svært populært blant de lokale og er åpent året rundt for turister, og Det romerske teater, der scenen er flankert av intakte søyler, som på fineste måte rammer inn musikkfestivalene «Suds» og «Cargo de Nuit».

Lyset og livsstilen har alltid tiltrukket kunstnere som van Gogh og Picasso. Du kan oppleve noen av deres verker i Arles Vincent van Gogh Foundation og Musée Reáttu, samt arkitekten Frank Gehrys hyllest til van Gogh i metallfasaden på det helt nye kunstmekkaet LUMA, som skal ligne den berømte malerens penselstrøk. Du kan se torget der de vanket, Place de Forum, med utendørs barer omkranset av retronostalgiske Hotel Nord Pinus, der også Hemingway slukket tørsten, og Du Bar à L’Huitre, som er en strålende fiskerestaurant. Byens nyeste kunstnerhotell, L’Arlatan i Rue du Sauvage, er en eksplosjon av fargerik eklektisk innredning, og her kan du også komme inn fra gaten og få en drink i baren eller spise moderne middelhavsmat i restauranten.

Mesa i Rue des Porcelets er – akkurat som La Galoubet i Rue Doctor Fanton – de lokales favoritt. Vil du tjuvstarte eller avslutte med byens beste isvafler, ligger Soleileis rett overfor.

L’Arlatan er byens nyeste kunstnerhotell. FOTO: Elsebeth Mouritzen
L’Arlatan er byens nyeste kunstnerhotell. FOTO: Elsebeth Mouritzen Vis mer
Det nye museet LUMA er tegnet av den verdensberømte arkitekten Frank Gehry. FOTO: Elsebeth Mouritzen
Det nye museet LUMA er tegnet av den verdensberømte arkitekten Frank Gehry. FOTO: Elsebeth Mouritzen Vis mer
Vincent van Gogh er en av kunstnerne som har satt dype spor i Arles. FOTO: Elsebeth Mouritzen
Vincent van Gogh er en av kunstnerne som har satt dype spor i Arles. FOTO: Elsebeth Mouritzen Vis mer

Avignon

Det er egentlig en barnesang, men den nostalgiske melodien og teksten til «Sur le Pont d’Avignon» er en svært så sjarmerende låt som oser av den sørfranske stemningen som møter deg innenfor bymurene i den eldste delen av Avignon. Sangen er en hyllest til severdigheten St. Bénézet, den halve broen fra middelalderen som har fått lov å stå ute i Rhône-elven som landemerke og populært utfartsmål.

Ellers er pavepalasset på Place de l’Horloge byen mest kjente historiske bygg. Det er et monument over pavenes storhetstid i 1307–1377, der de utøvde sin makt andre steder enn i Roma og ikke sparte på utsmykningen av den gotiske arkitekturen utendørs så vel som innendørs for å understreke sin rikdom og posisjon i samfunnet. Ikke minst freskene er et syn.

Kommer du i juli, lander du midt i den tredje største attraksjonen, teaterfestivalen, som tiltrekker seg skuespillere og teatertrupper fra hele Europa, som igjen viser sin kunst på gater og etablerte scener. Resten av året er byen også vert for utallige kultursammenkomster innen ballett, moderne dans, kunst og alle slags musikksjangre.

Den gamle delen av Avignon oser av en herlig sørfransk stemning. FOTO: Unsplash
Den gamle delen av Avignon oser av en herlig sørfransk stemning. FOTO: Unsplash Vis mer
Le Nid er stedet å dra hvis du trenger en timeout. FOTO: Elsebeth Mouritzen
Le Nid er stedet å dra hvis du trenger en timeout. FOTO: Elsebeth Mouritzen Vis mer
St. Bénézet-broen er et landemerke i Avignon. FOTO: NTB
St. Bénézet-broen er et landemerke i Avignon. FOTO: NTB Vis mer

Spis og drikk
Avignon er dessuten hovedstad for Côtes du Rhône-vinene, og i Carré du Palais har de 10 000 flasker på hyllene, som en sommelier hver dag velger fra til smaking og vinskole.

Litt unna turiststrømmen finner du den gode lunsjrestauranten Le 17 på Place de Corps Saint. Den beste kaffen får du nok på Grand Café Baretta, mens du spiser mat basert på lokale råvarer i rustikk bistrostil på Chez Ripert i Rue de la Bonneterie. Og på Le 46 i Rue de la Balance får du elegante franske klassikere.

I vinterhalvåret kan du gjøre som de lokale, som bestiller østers og champagne til søndagslunsj på matmarkedet Les Halles. Og returnerer du hit en tirsdag eller torsdag på Place Pie foran hallene, er det loppemarked utelukkende med kvalitetsvarer, bøker og LP-plater.

Som hovedstad for Côtes du Rhône-vinene er det mye god drikke – og mat – å få her. FOTO: Elsebeth Mouritzen
Som hovedstad for Côtes du Rhône-vinene er det mye god drikke – og mat – å få her. FOTO: Elsebeth Mouritzen Vis mer
Lunsj med østers er en favoritt hos lokalbefolkningen. FOTO: Elsebeth Mouritzen
Lunsj med østers er en favoritt hos lokalbefolkningen. FOTO: Elsebeth Mouritzen Vis mer

Shop
Her ligger motebutikkene side om side med franske merkevarer i alle prisklasser i Rue Aint-Agricol, Rue Joshep-Vernet, Rue des Fourbesseurs, Rue du Vieux Sextier og ikke minst hovedgaten Rue de la République. De små sidegatene har spesielt mange forretninger, slik som Les Demoiselles d’Avignon i Rue des Trois Faucons, den tidløse bohem-looken med midikjoler i batikk- og provencemønstre. Og skulle du føle behov for en timeout med yoga og grønne safter, er Le Nid overfor kjolebutikken byens elegante livsstilshus.

Klær kan du finne i alle prisklasser. FOTO: Elsebeth Mouritzen
Klær kan du finne i alle prisklasser. FOTO: Elsebeth Mouritzen Vis mer
Det mangler ikke på mønstrete tekstiler å få kjøpt i Avignon. FOTO: Elsebeth Mouritzen
Det mangler ikke på mønstrete tekstiler å få kjøpt i Avignon. FOTO: Elsebeth Mouritzen Vis mer
I butikken L’Elementaire kan du kjøpe lokal keramikk. FOTO: Elsebeth Mouritzen
I butikken L’Elementaire kan du kjøpe lokal keramikk. FOTO: Elsebeth Mouritzen Vis mer

Tournon

Det er to grunner til at du stopper i Tournon: konditorkaker og paradiset jardin d’Eden. Men byen har en like fristende tvillingby på den andre siden av Rhôneelven, som du kan komme til ved å gå over gangbroen Passerelle Marc Seguin, nemlig Tain-l’Hermitage, som lokker med sjokolade og vin i verdensklasse.

Torunon regnes for å være porten til Provence og er en forsmak på hva som venter av middelalderbyer med slumrende provinssjarm lenger sør. Quai Farconnet er en promenadegate som går parallelt med elven, og her ligger det kafeer og restauranter side om side i skyggen av trærne, med Le Tournesol som byens klassiske gourmetsted, mens Le Cerisier på Rue Saint-Joseph lever opp til sin Bib Gourmand-status både når det gjelder mat og innredning.

Langs Quai Farconnet, som er promenadegaten langs elven, ligger restaurantene side om side. FOTO: Elsebeth Mouritzen
Langs Quai Farconnet, som er promenadegaten langs elven, ligger restaurantene side om side. FOTO: Elsebeth Mouritzen Vis mer
I åsene over Tournon ligger markene som produserer druene som noen av verdens beste viner blir tilberedt av. FOTO: NTB
I åsene over Tournon ligger markene som produserer druene som noen av verdens beste viner blir tilberedt av. FOTO: NTB Vis mer
Vinsmaking er en populær aktivitet for besøkende i Tournon. FOTO: Elsebeth Mouritzen
Vinsmaking er en populær aktivitet for besøkende i Tournon. FOTO: Elsebeth Mouritzen Vis mer

Inne i den historiske bydelen på Rue Gabriel Faure ligger tesalongen Intense, som er drevet av Bastian Girard, som i 2017 ble kåret til verdens beste konditor. Hovedgaten Grand Rue har fine små butikker med lokal naturkosmetikk, loppefunn og bastkurver som de beste suvenirene, men den helt store turistattraksjonen er Jardin d’Eden i Rue Lachanal.

Inngangen befinner seg bak en beskjeden dør i nummer 8, men bak åpenbarer det seg et planteparadis på en hektar, som brer seg oppover fjellveggen i den tidligere klosterparken med antikke skulpturer mellom grønne oaser og et utsiktspunkt der du kan se rett over til Tain-l’Hermitage.

Nabobyens naturopplevelser kommer på rekke og rad på knausene over landsbyen, der den rike jorden har produsert druer til noen av verdens beste viner i 2000 år. Du kan gå eller sykle opp til vinmarkene, som ligger 250 meter opp i høyden. Noen av vinprodusentene, som blant annet M. Chapoutier på Avenue og dr. Paul Durand, låner ut tohjulinger. Og sykling blir man tørst av, og de er rause med smaksmenyene sine, som er gratis så lenge det bare er et par stykker av dere som stikker innom.

Tesalongen Intens er eid av Bastien Girard, som i 2017 ble kåret til verdens beste konditor. FOTO: Elsebeth Mouritzen
Tesalongen Intens er eid av Bastien Girard, som i 2017 ble kåret til verdens beste konditor. FOTO: Elsebeth Mouritzen Vis mer
Kakene på Intens er definitivt verdt en smak. FOTO: Elsebeth Mouritzen
Kakene på Intens er definitivt verdt en smak. FOTO: Elsebeth Mouritzen Vis mer

Deretter kan du gå etter lukten av sjokolade på Quai Général de Gaulle, der Valrhona har et lærerikt fabrikkmuseum som tar deg igjennom alle trinnene i framstillingen av den kjente sjokoladen, og der du får gratis smaksprøver i butikken hvis du har vanskelig for å bestemme deg. Hvis du fortsatt har plass til flere inntrykk, er kunstnerhjemmet Musée Palué en god avslutning, med Pierre Palués egne verker, samt Matisse og andre franske kunstnere i 1600-tallshuset Hôtel de Courbis.

Valrhona har et eget fabrikkmuseum i nabobyen Tain-l’Hermitage. FOTO: Elsebeth Mouritzen
Valrhona har et eget fabrikkmuseum i nabobyen Tain-l’Hermitage. FOTO: Elsebeth Mouritzen Vis mer
Håndlagde kurver med fargerike detaljer er et populært reiseminne for mange. FOTO: Elsebeth Mouritzen
Håndlagde kurver med fargerike detaljer er et populært reiseminne for mange. FOTO: Elsebeth Mouritzen Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer