Reiseguide:

5 gode grunner til å besøke Madeira

Madeira er frodig, kupert og mye, mye mer enn bare behagelig klima.

REISE: Funchal er den største byen på Madeira. FOTO: Dorthe Kandi
REISE: Funchal er den største byen på Madeira. FOTO: Dorthe Kandi Vis mer
Publisert

1. NATUREN

Da Madeira ble oppdaget, var den ubebodd og full av skog. I dag er den fortsatt svært grønn og frodig – og absolutt beboelig. Det er imponerende hvordan byene klamrer seg til fjellsidene, og du får uten tvil gode beinmuskler av å vandre rundt her, for så snart du beveger deg vekk fra bydelen nær havnen i hovedbyen Funchal, er det temmelig bratt. Madeira har tidligere hatt rykte på seg for å være et litt søvnig reisemål for pensjonister vinterstid, men de siste årene er det flere og flere som har oppdaget de mange mulighetene for aktiv ferie på den grønne øya.

2. GONDOLBANEN

Fra havnen i Funchal går den 3,7 kilometer lang gondolbanen Teleférico opp til den lille byen Monte, 550 meter over havet. Med havet som bakgrunn reiser du først opp over hustakene, og deretter lenger og lenger opp over gatene, bygninger og alt det grønne. Når du kommer til toppen, kan du bruke flere timer på å gå rundt i den lille byen og besøke den botaniske hagen Monte Palace. Hagen er kåret til en av de 13 beste i verden og er fylt med vakre planter, deilig ro og fine stier.

FOTO: Dorthe Kandi
FOTO: Dorthe Kandi Vis mer
Kork er nesten ikke til å komme utenom hvis du vil ha med en suvenir hjem. FOTO: Dorthe Kandi
Kork er nesten ikke til å komme utenom hvis du vil ha med en suvenir hjem. FOTO: Dorthe Kandi Vis mer
Mange dører i Funchal 
 er små kunstverk. FOTO: Dorthe Kandi
Mange dører i Funchal er små kunstverk. FOTO: Dorthe Kandi Vis mer

3. LOKAL MUSIKK

Å oppleve folkemusikken på Madeira er en fascinerende opplevelse. Og en av landets mest populære folkemusikkgrupper er Banda d’Alem. De består av seks musikere med komponist Mário André i spissen. De har et variert repertoar med ballader, dansemusikk og lokal tradisjonsmusikk. Så hvis du skal til Madeira, er det all grunn til å undersøke om Banda d’Alem skal ha konsert. Sjekk Facebook-siden deres.

Mário André heter mannen som står i spissen for det lokale bandet Banda d’Alem. FOTO: Dorthe Kandi
Mário André heter mannen som står i spissen for det lokale bandet Banda d’Alem. FOTO: Dorthe Kandi Vis mer

4. GÅTURER

Madeira er overstrødd av vanningskanaler, de såkalte levadaene, som sørger for at det kan dyrkes grønnsaker på jordlapper som ligger helt ut mot de bratte fjellsidene. Levadaene snor seg mellom 600 og 1500 meter over havet, og i alt er det 1800 kilometer med vannkanaler, og mange av dem kan man vandre langs. Fra den lille landsbyen Ribeira Frio er det to levadaer du kan gå langs. Den ene er Vereda dos Balcones. Turen er om lag to kilometer lang og kan gås av de fleste. Ved enden av turen kommer man til utkikkspunktet Miradouro dos Balcones. Herfra er det utsikt over dalen Faja da Nogueira og til Madeiras tre høyeste fjell. Den andre ruten, som starter fra Ribeiro Frio, er 11 kilometer lang, men den er ganske flat og beskrives som lett. Et annet sted som er et fint utgangspunkt for gåturer, er Curral das Freiras, Nonnenes dal. Det er en koselige, liten by, og herfra kan man blant annet gå opp til utkikkspunktet Eira do Serrado, som har en storslagen utsikt.

Utsikten fra Encumeada, vel 1000 meter over havet, er rett og slett fabelaktig. FOTO: Dorthe Kandi
Utsikten fra Encumeada, vel 1000 meter over havet, er rett og slett fabelaktig. FOTO: Dorthe Kandi Vis mer
Levadaene er et sinnrikt og gammelt vanningssystem som sørger for at øya er så frodig som den er. Og langs flere av dem kan du gå turer. FOTO: Dorthe Kandi
Levadaene er et sinnrikt og gammelt vanningssystem som sørger for at øya er så frodig som den er. Og langs flere av dem kan du gå turer. FOTO: Dorthe Kandi Vis mer
I Nonnenes dal er det selvfølgelig også en vakker, liten kirke å gå på oppdagelsesferd i. FOTO: NTBScanpix
I Nonnenes dal er det selvfølgelig også en vakker, liten kirke å gå på oppdagelsesferd i. FOTO: NTBScanpix Vis mer

5. SPIS GODT

La Ao Fundo (Rua Portao de Sao Tiago) ligger i Funchals eldste bydel. Her går kokken rundt og prater vennlig med gjestene og tilbereder enkelte retter midt i restauranten. Her serveres gode fisk­ og skalldyrretter. Tapas y Copas (Estrada Monumental 258): Her kan du selv sette sammen lekre småretter og spise deg god og mett for 170 kroner. Riso (Rua de Santa Maria 274): Her er det ris som står i sentrum, selv om den serveres med andre ting, som for eksempel vegetarisk risotto med grillet grønt på toppen, eller rød ris, asparges og reker. riso-fx.com Restauranto do Forte (Forte de Sao Tiago). Dette er stedet hvis du skal gjøre litt ekstra ut av det. Du kan for eksempel bestille en romantisk pakke, som innebærer at du blir hentet på hotellet i en elegant kabrioletbil og deretter blir servert tre lekre retter du fritt kan velge fra menyen med vin til. Prisen er ca. 1250 kroner for to personer. en.forte.restaurant

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer