Bærekraftig by
Sveriges nest største by har i mange år satset på å bli et av verdens ledende reisemål for bæredyktig turisme. Og seks ganger etter hverandre har byen toppet the Global Destination Sustainability Index, som vurderer hvor miljømessige og sosialt bæredyktige en lang rekke av verdens storbyer er.
På 2022-listen ligger for øvrig Bergen på andreplass og Oslo på tiende.
1. Store Saluhallen
– Er dette de geitostene dere har? spør jeg ostehandleren hos Hilda Nilsson Ost og peker på den store plastboksen som er fylt med geitoster i utallige former og størrelser.
– Nei, nei, vi har mange flere, sier han litt overrasket, før han rolig begynner å guide meg gjennom sortimentet i den lille boden, som bugner av både lokale, franske og andre europeiske oster laget av råmelk.


Redaktør Ingeborg Heldal deler: Klare sommerfavoritter i Oslo
Det er fredag ettermiddag, og Store Saluhallen er smekkfull med gøteborgere på jakt etter noe godt til helgen. Bak oss vokser køen, men ostehandleren stresser ikke. Han tar seg god tid, og selv om det er travelt, får jeg strålende service og en pose full av de fineste ostene med meg hjem.
Stort utvalg
Göteborgs torghaller ble satt opp i 1888, og man fornemmer tidens tann og sjelen i interiøret i de gamle lokalene. Her er gulvene dekket av godt slitte mosaikkfliser. Her er slaktere med stort utvalg og små spisesteder, der folk som jobber i nærheten, også spiser lunsj.
Et slikt sted er Bar Bulot, som er Saluhallens nye og svært populære spisested, som hver dag tilbyr fransk-inspirert husmannskost med vekt på gode lokale råvarer. For eksempel en pot-au-feu med brassert okse og grønnsaker. Men de har også en vegetar - og en fiskerett.
Når vi er innom, er det stekt hyse med en kraftig saus, poteter vendt i harissapasta og marinert fennikel og saftig surdeigsbrød som står på menyen. Og hele herligheten til kun 150 svenske kroner. De har også et stort utvalg av vin.


2. Gotaleden
En av de helt grønne naturopplevelsene man kan få som turist i Göteborg, er å gå en tur på Gotaleden. Du kan i prinsippet starte turen inne i byen, men det mest naturlige er å ta toget, som på 10 minutter tar deg ut til Jonsered. Her er det gamle vannkraftverket og fabrikkmiljøet fra 1830-tallet blitt hjem for små og store gründere. Før du starter fotturen, kan du tanke opp med litt «fika», som de sier i Sverige, altså kaffe og kake, hos Brödfabriken. Og når du er kommet tilbake hit, kan du for eksempel koste på deg en kald øl hos Poppels Bryggeri.


En fin tur er å gå fra Jonsered til Lerum, der du kan ta toget videre til Floda. Her er det flere gode muligheter for å spise og drikke. På Garveriet, som tidligere var nettopp et garveri, der man behandlet dyreskinn, er det nå duften av fristende kaker og brød fra det åpne bakeriet som fyller lokalene, som også rommer kafé og restaurant.
Man kan spise inne eller ute på terrassen, der det er utsikt over elven. Hos Jernbruket, som ligger i et lokale der det tidligere var en smed, kan man drikke håndverksbrygget øl og spise amerikansk BBQ-mat grillet over trekull.
Føler du deg sprek, kan du gå hele turen fra Jonsered til Floda – det tar tre–fire timer. Hele Gotaleden er tilgjengelig med offentlig transport, så man kan selv velge hvor mange kilometer av strekningen man vil gå.



5 fantastiske opplevelser i Albania
3. Den gamle bomullsfabrikken
En besynderlig duft av nybakt brød og øl fyller luften omkring det gamle industrikomplekset Nääs Fabriker. Lukten kommer ikke fra det store, gamle bomullsspinneriet, men fra en av sidebygningene, som rommer bakeriet og bryggeriet Bröd & Malt, der bærekraft står i høysetet. Her får den brukte masken fra ølbryggingen nytt liv i brødproduksjonen, mens restene fra brødproduksjonen går tilbake i ølproduksjonen. Ja, det lar seg faktisk gjøre. Har man brukt en lang dag på å gå Gotaleden, kan man med fordel la beina hvile her på det gamle bomullsspinneriet, der bakeriet bare er et av mange tilbud. brodochmalt.se


Nääs Fabriker ligger noen få kilometer fra Floda og ble grunnlagt i 1833 av handelsmannen Peter Wilhelm Berg. Hans foretak skapte et helt lite samfunn av arbeidere, og de gamle arbeiderboligene like ved fabrikken er fortsatt godt bevarte og bebodde.
Annonsørinnhold
Aller Media
Raser ut av butikkhyllene, og det med god grunn
i samarbeid med Aller MediaBoblebad utendørs
Fabrikkhallene er derimot blitt omdannet til et firestjerners hotell med en perfekt plassering ut mot Sävelången-sjøen. Spesielt attraktivt er det nybygde badehuset, der man kan ta et boblebad utendørs, deretter en dukkert i sjøen, for så å ta badstue med utsikt over sjøen.
Hotellrommene har god plass, er fint innredet og har store balkonger med utsikt. I den andre enden av fabrikkhallene er det et kjøpesenter. Her er blant annet klesbutikker, et skinnverksted og sågar en brudekjolesyerske – hvis oppholdet skulle få romantikken til å blomstre.


4. Stjernegod mat
Restaurant Signum er Göteborgs nyeste kandidat til å få en michelinstjerne. I 2015 vant den den gang 19 år gamle kokken Thomas Sjögren den svenske kokkekonkurransen «Årets kokk» som den yngste noensinne.
Siden har han etablert en voksende restaurantgruppe, som blant annet omfatter et hotell i den svenske «krimhovedstaden» Fjällbacka, som mange er blitt kjent med gjennom Camilla Läckbergs bøker.
Signum, som fokuserer på lokale råvarer, ligger i en sidebygning til Hällsnäs Hotell, som ligger 20 minutters kjøring fra Göteborg sentrum. Hotellet og restauranten byr på storslått panoramautsikt over Landvetter-sjøen. Utsikten kan nytes fra den store terrassen, før man setter seg til rette i restauranten og lar seg skjemme bort av de flinke servitørene.


5. Middag i byen
En annen prisvinner med lokalt fokus finner man på Human inne i byen, der Martin Moses, en annen tidligere «Årets kokk»-vinner, regjerer. Prisnivået er litt mer avslappet her, men de sirlig anrettede rettene og den fantastiske smaken vitner om at det er en erfaren konkurransekokk som står bak grytene. En femretters lunsj kommer på 500 norske kroner.

På Vilda er det ultralokalt og minimalistisk nordisk, der vert og eier Camilla Simonsson serverer en meny med blant annet råvarer som hun selv har sanket i skogen, med innsalg fra hennes egne frukttrær og urtehage. En femretters koster om lag 795 kroner.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no