Reise:

5 opplevelser i Loiredalen

Loiredalen har mye å tilby deg som er glad i kultur og historie – og god mat og vin.

Det er vakkert langs Frankrikes lengste elv. Og vil du ha vind i håret, er Atlanterhavet kun en kort tur unna. FOTO: NTB
Det er vakkert langs Frankrikes lengste elv. Og vil du ha vind i håret, er Atlanterhavet kun en kort tur unna. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

OM LOIREDALEN

Loire-elven er med sine 1012 kilometer Frankrikes lengste. Den danner samtidig grobunn for det frodige landskapet som kjennetegner Loiredalen, der det dyrkes både vindruer, grønnsaker og frukt. Den administrative regionen Pays de la Loire avgrenses mot vest av Atlanterhavet ved Biscayabukten og har Nantes, som historisk var hovedstad i Bretagne, som hovedby.

1. HISTORIE I ANGERS

Loiredalen var en gang stedet der adelen og hoff-folk slo seg ned, noe regionens mange slått er et tydelig vitne om. Et av de best bevarte middelalderslottene er Chateau d’Angers, som ligger i den koselige, historiske byen Angers. Til slottet hører en hage som er anlagt etter klassiske franske hagearkitekturtradisjoner, og innenfor veggene på slottet kan du oppleve det berømte bildeteppet Tenture de l’apocalypse. Et teppe, som med sine 165 meter i bredden og fem meter i høyden illustrerer apokalypsen som fortolket i Johannesevangeliet. Dette er verdt et besøk selv om du ikke er så interessert i gamle slott eller tepper. I Angers er det ikke langt mellom de kulturhistoriske opplevelsene. Fem minutters gange fra slottet finner du Galerie David d’Angers, der en tidligere kirke danner rammen om skulpturer av David d’Angers, en av Frankrikes mest berømte bildehuggere.

Apokalypseteppet henger på slottet i Angers. FOTO: Wikipedia
Apokalypseteppet henger på slottet i Angers. FOTO: Wikipedia Vis mer
Galerie David d’Angers. FOTO: Grégory Cassiau - Les Escapades
Galerie David d’Angers. FOTO: Grégory Cassiau - Les Escapades Vis mer
Hagen ved Chateau d’Angers er et imponerende skue. FOTO: NTB
Hagen ved Chateau d’Angers er et imponerende skue. FOTO: NTB Vis mer
Føler du for en liten drink etter de kulturelle opplevelsene, er det greit å vite at Angers også er hjemby for likøren Cointreau.
Føler du for en liten drink etter de kulturelle opplevelsene, er det greit å vite at Angers også er hjemby for likøren Cointreau. Vis mer

2. SALTVANN I PORNIC

Langs regionens 450 kilometer lange kystlinje ut mot Atlanterhavet finner du den lille byen Pornic. Med tog fra Nantes tar det bare en time å komme til den sjarmerende havnebyen, som er et fint utgangspunkt for både avkobling og aktive opplevelser. Her er Atlanterhavet overraskende rolig, og det kan absolutt anbefales å oppleve byens kystlinje fra en havkajakk. Vil du har full avkobling, er det oppvarmet havvann og forskjellige behandlinger å få på thalasso-terapisenteret Alliance Pornic. Fisk og skalldyr har en sentral plass på den lokale menyen, og østers er for eksempel mye billigere her enn i Norge. Nyt et glass av en av de mange gode, lokale vinene og utsikten over havnen på Restaurant Marius, som også serverer sardiner fanget i havet utenfor.

Slike små fiskehytter er det mange av langs kysten i Pornic. FOTO: NTB
Slike små fiskehytter er det mange av langs kysten i Pornic. FOTO: NTB Vis mer
La Baule Beach strekker seg fem kilometer fra Pornic til Le Pouliguen. FOTO: NTB
La Baule Beach strekker seg fem kilometer fra Pornic til Le Pouliguen. FOTO: NTB Vis mer

3. KOLONIHISTORIEN

I 2012 innviet Nantes Mémorial de l’abolition de l’esclavage, som er et minnesmerke over avskaffelsen av slaveriet. Som Frankrikes viktigste havneby spilte Nantes en stor rolle i den transatlantiske slavehandelen og var ansvarlig for 43 prosent av landets slavehandel. Minnesmerket ligger mellom Anne-de-Bretagne-broen og Victor Schoelcher-gangbroen ved bredden av Loire-elven, der slaveskip ankret opp fra tidlig 1700-tallet til midten av 1800-tallet, før de reiste videre til Antillene. Selve minnesmerket er en 90 meter lang tunnel under elvebredden som gjør inntrykk. Stedet forteller historien om trekanthandelen, maner til ettertanke og hyller dem som kjempet mot slaveriet.

Monumentet for avskaffelsen av slaveriet ligger i Nantes. FOTO: Jean-Dominique Billaud - Nautilus
Monumentet for avskaffelsen av slaveriet ligger i Nantes. FOTO: Jean-Dominique Billaud - Nautilus Vis mer

4. DRUER, VIN OG GÅRDER

Loiredalen er Frankrikes tredje største vinregion, kun overgått av Bordeaux og Sør-Frankrike. Det er derfor rikelig anledning til å smake på regionens store mangfold av egne viner og besøke de mange vingårdene, som ikke ligger langt unna de store byene. Kun 20 minutters kjøring fra Angers finner du for eksempel Domaine de Gagnebert i Juigné-sur-Sarthe, som produserer 13 forskjellige viner, og hvor du også kan utforske områdene på elsykkel. Starter du turen fra Nantes, er det naturlig å besøke Clisson, som ligger 30 kilometer fra storbyen. Her finner du verdens største område som utelukkende dyrker hvitvinsdruen muscadet.

Det er idyllisk å oppleve vinområdene fra sykkelsetet. FOTO: NTB
Det er idyllisk å oppleve vinområdene fra sykkelsetet. FOTO: NTB Vis mer
Du trenger ikke å reise langt ut av byene hvis du ønsker å besøke en vingård. FOTO: NTB
Du trenger ikke å reise langt ut av byene hvis du ønsker å besøke en vingård. FOTO: NTB Vis mer

5. KULTUR I NANTES

Selv om Nantes historisk sett er en del av Bretagne, er byen i dag hovedbyen i Pays de la Loire-regionen, og det er ikke uten grunn at den tidligere verftsbyen er kjent som Frankrikes mest innovative og grønne by. Her er det eksperimentell arkitektur og kunst i massevis. På Place du Bouffay står statuen av Philippe Ramette, som representerer den alternative og nytenkende tankegangen som gjennomsyrer bybildet. Uansett om du beveger deg rundt i byen til fots eller på sykkel, vil du kunne følge Den grønne linjen, som fungerer som en 12 kilometer lang byguide forbi byens viktigste attraksjoner. Den går blant annet forbi slottet Château des Ducs i den østlige delen av det historiske Nantes, som var hertugenes siste hjemsted før Bretagne ble en del av Frankrike, og som i dag er museum for Nantes’ historie under navnet Musée d’arts de Nantes. Og liker du kunstopplevelser i det fri, er det mye å ta av her. Besøk for eksempel den botaniske hagen, som i tillegg til å romme flere enn 11 000 forskjellige planter, inneholder flere finurlige kunstverk av Jean Julien. Følger du Den grønne linjen mot sør, kommer du til Île de Nantes, en fem kilometer lang og én kilometer bred øy midt i Loire-elven. Der skipsverftet i Nantes lå i gamle dager, ligger nå Les Machines de l’Île, som med sine mekaniske kreasjoner er blitt stående som et symbol på byens kreative og nyskapende sjel. Prøv for eksempel en tur i den 12 meter høye, mekaniske elefanten som er en opplevelse for barnslige sjeler i alle aldre. Sett av en halv dag til å oppleve øya, og nyt en lunsj med følelsen av felles bespisning i La Cantine du Voyage. Spis også på La Cigale, som er verdt et besøk på grunn av sine historiske lokaler og gjennomførte art deco-innredning.

Château des Ducs er en stor festning som nå er blitt museum. FOTO: NTB
Château des Ducs er en stor festning som nå er blitt museum. FOTO: NTB Vis mer
De siste 100 årene har ingen kunstnere på besøk i Nantes gått glipp av et besøk på brasseriet La cigale. FOTO: NTB
De siste 100 årene har ingen kunstnere på besøk i Nantes gått glipp av et besøk på brasseriet La cigale. FOTO: NTB Vis mer
Fargerike husfasader i Nantes. FOTO: NTB
Fargerike husfasader i Nantes. FOTO: NTB Vis mer
På Place du Bouffay står statuen som til forveksling ligner Phillippe Ramette, som er kunstneren som har laget den. FOTO: NTB
På Place du Bouffay står statuen som til forveksling ligner Phillippe Ramette, som er kunstneren som har laget den. FOTO: NTB Vis mer

PRAKTISK

Hvis du flyr til Paris, tar det tre timer å komme til Angers med ekspresstoget TGV. I en fart på opptil 320 kilometer i timen kan du lene deg tilbake mens vingårder, slott og små franske byer suser forbi. Fra flyplassen Charles de Gaulle i Paris kan du ta TGV-toget direkte til Angers og være framme etter halvannen time. Tar du vanlig tog fra Charles de Gaulle til Nantes, tar det 3 timer og 18 minutter. Vurder da å ta en stopp både i Le Mans og Angers på veien.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer