Reiseguide:

6 gode grunner til å besøke Chania

I Kretas nest største by finner du masse liv, historie og god shopping.

CHANIA: Det er ikke for ingenting at de lokale kaller byen sin for sitt Venezia. FOTO: NTB
CHANIA: Det er ikke for ingenting at de lokale kaller byen sin for sitt Venezia. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

1. GÅ DEG VILL I GAMLEBYEN

Start gåturen din ved den trafikkerte hovedgaten Skalidi, der bussene fra strandbyene rundt kommer inn. Rusle deretter gjennom de små, koselige gatene i retning av «Grekerhavnen», som de lokale kaller den.

På vei gjennom den gamle bydelen Kastelli, som er omgitt av restene av de historiske bymurene, passerer du kanskje Platia 1821, en hyggelig, skyggefull plass rett ved Agios Nikolauskirken, som opprinnelig er venetiansk, men som senere ble en moské og som på vakreste vis dermed oppsummerer de mange kulturene som møtes på Kreta. I dag er dette en gresk-ortodoks kirke.

På din vei mot Grekerhavnen får du sett litt av det mer lokale Chania: små butikker, bakerier og grekere som nyter en kall frappé i skyggen. Havnen er fylt med liv og restauranter, og fra din plass ved et koselig bord kan du se over til fyrtårnet og bymuren, som du kan spasere langs etter kaffen din eller frokost. Fra bymuren får du fin utsikt inn mot byen.

FOTO: NTB
FOTO: NTB Vis mer

2. SPIS GODT

Hvis du spør en lokal person om hans eller hennes favorittrestaurant, vil du nok få forskjellige svar fra hver eneste en. Byen er nemlig full av restauranter.

Noen ligger ved den nye havnen, der du kan betrakte det pulserende livet og de mange turistene som rusler forbi, mens andre ligger mer som skjulte perler bak tunge gårdsporter.

I de små, kuperte gatene bak turisthavnen ligger de side om side, den ene mer blomsterpyntet enn den andre. Vi falt for Mesostrato (37 Zambeliou), som ligger i en gammel ruin der det er åpent opp mot himmelen og der den gode maten bli akkompagnert av levende musikk.

FOTO: Dorte Mosbæk
FOTO: Dorte Mosbæk Vis mer
FOTO: NTB
FOTO: NTB Vis mer
Zambeliou er en av byens mange koselige restauranter. FOTO: Dorte Mosbæk
Zambeliou er en av byens mange koselige restauranter. FOTO: Dorte Mosbæk Vis mer
FOTO: Dorte Mosbæk
FOTO: Dorte Mosbæk Vis mer

3. TRADISJONELL VELVÆRE

Mange av de store charterhotellene på Chania-kysten har spa-avdelinger med flust av behandlinger. Men hvis du virkelig vil bli «gjennomknadd», må du kanskje titte innom Chanias tradisjonelle hamam som ligger ved turisthavnen. Det de tilbyr, er helt klassiske skrubbebehandlinger i et historisk hus fylt med krinkelkroker og trapper.

Du kan også få god behandling sammen med din partner eller venninne på den fine takterrassen, der du får massasje med utsikt over byen og havnen.

Chanias tyrkiske hamam ligger midt i byen, men er likevel godt skjult. Her kan du få massasje på takterrassen. FOTO: Dorte Mosbæk
Chanias tyrkiske hamam ligger midt i byen, men er likevel godt skjult. Her kan du få massasje på takterrassen. FOTO: Dorte Mosbæk Vis mer

4. GRESKE FRISTELSER

Chanias små gater bugner av fristelser – kvalitetssmykker, klær, sko, stråvesker og badehåndklær i hamamaktig stil med delikate striper i vevd bomull. Det meste er fint presentert i de små, koselige butikkene. Du kan eventuelt starte shoppingturen i gaten Zambeliou, rett ved turisthavnen. Derfra kan du tusle rundt i de smale og kuperte gatene.

Kanskje treffer du på det fine lille stedet Center of Traditional Folk Art (20, Skoufon str.), som har håndlagde broderier og kunsthåndverk.

Hvis du er på jakt etter delikatesser eller spiselige suvenirer, kan du legge veien forbi markedshallen Old Chania Market og dets mange butikker fylt med honning og olivenprodukter. Her ligger også et par små restauranter i tillegg til slaktere, fiske- og ostehandlere.

Flere av de greske skjønnhetsmerkene har funnet veien ut over landegrensen, blant annet Apivita og Korres, og de selges på byens mange apoteker. Og det fineste og eldste apoteket, Old Porth Pharmacy, ligger på hjørnet av gatene Eisodion og Karaoli i en historisk bygning – og rett overfor Apivita Spa. I nærheten ligger skinngaten, Skridlof, som har et enormt utvalg av skinnvarer, fra klassiske, enkle sandaler til vesker og klær. Men det er ikke sikkert alt er produsert lokalt, så spør.

FOTO: Dorte Mosbæk
FOTO: Dorte Mosbæk Vis mer
FOTO: Dorte Mosbæk
FOTO: Dorte Mosbæk Vis mer

5. OLIVEN

Ingen reiser til Hellas uten å spise gresk salat, og da hører selvfølgelig oliven til – det er tross alt råvare nummer én på Kreta. Det er om lag 34 millioner oliventrær på øya, deriblant det som antas å være verdens eldste, som står i landsbyen Voúves cirka 30 kilometer vest for Chania.

Eksperter mener at treet kan være opptil 4000 år gammelt. Det er hult i midten og fire og en halv meter i diameter. I nærheten finner du et oliventremuseum, hvis du vil fordype deg i temaet. Oliven er dermed den naturlige suveniren å ta med hjem fra Kreta – spørsmålet er bare om det skal være olje, vakuumpakkede oliven eller kanskje et av de fine biproduktene olivensåpe eller et kjøkkenredskap laget av oliventre.

FOTO: NTBScanpix
FOTO: NTBScanpix Vis mer

6. BYENS HJERTE

Byens sentrum er uten tvil turisthavnen ved enden av hovedgågaten Chalidon. De lokale kaller selv Chania for sitt Venezia, med de pastellfargede husene langs havnen. Her finner du liv og røre, en aperol eller isdessert i solen, underholdning og alt hva hjertet begjærer av kafeer, barer og restauranter. Like ved havnen ligger også moskeen fra 1645 som ble bygget av tyrkerne, men som i dag er utstillingssted for kunst. Hvis du vil være ordentlig turist, er det også her hestevognene står stilt opp klar til å frakte deg rundt i byen. Ved enden av havnen ligger restene av den venetianske borgen Firkas, som i dag huser Kretas maritime museum.

FOTO: NTB
FOTO: NTB Vis mer
FOTO: NTB
FOTO: NTB Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer