Om byen
De fleste forbinder nok Santander med en bank med knallrød fasade, men byen er også hovedstad i den lille spanske regionen Cantabria, der banken for øvrig har hovedkontor. Dette er en havneby på den spanske nordkysten mellom Gijón og Bilbao, med om lag 170 000 innbyggere.
Det nye landemerket
Centro Botín er navnet på Santanders nye landemerket, som står på en rekke støttepilarer. Bygningen, som ligger i den sentrale byparken Jardines de Pereda, er skapt av den italienske stjernearkitekten Renzo Piano, som blant annet er kjent for å ha tegnet det kontroversielle Pompidou-senteret i Paris og skyskraperen The Shard i London.
Da Centro Botín åpnet i 2017, satte det Santander på det arkitektoniske verdenskartet. Dette er et ypperlig sted å starte byens sightseeingtur, for her får du litt for enhver smak – arkitektur, kunst, kafeer og utsiktspunkter. Det asymmetriske komplekset består av to deler, som knyttes sammen med gangbroer som du gratis kan utforske. Men hvis du vil se utstillingene på innsiden, må du betale inngang. Her finner du alt fra malerier til installasjonskunst.
Du kan avslutte besøket på gateplan, bak de store glasspanelene som også omfavner museumsbutikken og kafeen med sjøutsikt. Pass også på å få med deg en tur i den syngende heisen, der tonene blir høyere og høyere desto lenger opp du kommer – og lavere og lavere på vei ned igjen.



Bli med til vakre Kraków!
Gamlebyen
Fra Pereda-parken kan man spasere inn i gamlebyen via Plaza Porticada, som ofte er åsted for designmarkeder og mindre konserter. Her oser det av fred og idyll, og det er vanskelig å forestille seg det infernoet av flammer som omsluttet Santanders historiske distrikt på en skjebnesvanger februardag i 1941. For da brøt det ut en voldsom brann, som ved hjelp av en sterk vind la hele sentrum i ruiner.
Opptil 10 000 mennesker mistet hjemmene sine, og tusenvis mistet også jobben fra den ene dagen til den andre. Flammene spredte seg til 37 sentrale gater og endret for alltid byens utseende. Det sies at det tok hele 25 år før Santander reiste seg som fugl føniks fra asken. Blant de arkitektoniske ofrene var byens gotiske katedral, som man i de påfølgende årene klarte å rekonstruere. Og derfor kan den fortsatt beundres nær byparken.


Maten
Mercado de la Esperanza – «håpets marked» – kalles matmarkedet i Santander, som har forsynt de lokale med ferske råvarer siden 1904. Det er det største av sitt slag i Cantabria og holder til i en autentisk markedshall som er vernet som et historisk monument.
Annonsørinnhold
Aller Media
Det er ikke uten grunn at alle skal ha denne nå
i samarbeid med Aller MediaSom en annen festning kan du ankomme markedet via noe som nesten ser ut som en vindebro. Bak fasaden av stein, glass og grønnmalt smijern venter en verden av nyfanget fisk og skalldyr, krydrede chorizopølser, iberiske skinker og lokale oster, samt fargerik frukt og grønnsaker – det hele over to etasjer.

En frisk godsak - perfekt til sensommeren!
Hvis sulten melder seg, er det naturlig å ta turen østover til Mercado Municipal del Este. Her lokker glassmontrene med delikate pintxos, som tapasbitene ofte kalles her i nord – grovt oversatt til «pinnemat».


Både lokalbefolkningen og turister flokker seg rundt markedets tapasbarer for å nyte et glass vin og kanskje litt krabbekjøtt og sardiner. Alt godt fra havet preger naturligvis mange menyer her i havnebyen, der spesielt sardiner er populære. mercadodeleste.es
Deilige pintxos får du også på hjørnekafeen La Esquina del Arrabal, som oser av kos både inne og under kalesjen på Calle Arrabal 20.
Cantabrias mest populære iskremkafé, Regma, finner du flere steder i regionhovedstaden, som på Paseo de Pareda 5. Turrón (spansk nougat), ostekake og «marmorert mokka» er blant smakene. regma.es
Nyt spanske kreasjoner på cocktailbaren med det dansk- og norskklingende navnet Hygge, som lever opp til navnet sitt, på Paseo Menendez Pelayo 5.


Båttur
Følger du strandpromenaden mot øst, møter du garantert «Los Raqueros». Et uttrykk for de ofte foreldreløse barna som bodde her på 1800- og 1900-tallet. De livnærte seg ved å stjele og dykke ned i buktas blå dyp når fiskere og forbipasserende kastet mynter i vannet. Fire barnefigurer er foreviget i bronse på kaia, hvorav den ene er fanget midt i et stup ut i sjøen. Det er også fra promenaden at mindre turbåter for noen få euro frakter strandgjester på en 15-minutters seiltur over bukta til El Puntal – den lange tangen som stikker ut fra den østlige bredden og som har kilometervis med fin sandstrand.

Dette grepet mener Halvor Bakke er det smarteste du kan gjøre på hytta
Fra badehåndkleet her kan du nyte en eminent utsikt mot byens skyline og Magdalena-halvøya og skipstrafikken i bukta. El Puntal er det opplagte alternativet hvis du vil ha mer plass enn på de populære og lettere tilgjengelige bystrendene som strekker seg rundt Magdalena-halvøya.
Spesielt brede El Sardinero er et ekte lappeteppe av fargede håndklær og parasoller i høysesongen, hvor det kan se ut som Sør-Spania. Men det skal sies, badetemperaturen i Biscayabukta ligger godt under den i Middelhavet.



Reisetips: En helg i Zürich
Den kongelig sommerresidensen
Madalena-halvøya troner ut ved innseilingen der Biscayabukta blir til Santanders indre bukt, og her var det tidligere plassert en strategisk festning som beskyttet byen mot fiendtlige skip. Siden 1912 har imidlertid dette stedet vært prydet av Magdalena-palasset, som ble bygd som sommerresidens for den spanske kongefamilien og ble benyttet som det fram til 1930.
Siden ble palasset gitt til byen, og halvøya er blitt en offentlig park. Dette er et frodig område med kafeer og lekeplasser, mens selve palasset i engelsk og fransk stil er blant byens største turistattraksjoner. Det er gratis å rusle på stiene i slottshagen, mens du for om lag 60 norske kroner får adgang til de tidligere kongelige gemakker på en guidet tur.
Majestetisk er også utsikten rett nord for sentrum, der fyrtårnet ved Cabo Mayor har advart skip mot den rå klippekysten siden 1839. Og mens tårnet i seg selv er forholdsvis ordinært, er utsikten langs stien like ved alene verdt turen. Dessuten er det både kunstgalleri og museum i den gamle fyrpasserboligen, som ble benyttet fram til 2001.


Tur til fjellene
Det ville være en skam å besøke Santander uten å oppleve mer av den frodige regionen Cantabria, der det blant annet i høyereliggende områder lever ville bjørner. Den cantabriske bjørnen og mange andre dyr kan oppleves i enorme områder i dyreparken Cabárceno under en halvtimes kjøretur fra sentrum. parquedecabarcno.com
Har du god tid og leier bil, kan du også utforske den cantabriske delen av fjellkjeden Picos de Europa. Det tar i underkant av to timer å komme seg til gondolbanen ved Fuente Dé, der du kan komme deg opp i høyden til stier i fjellene.

Bo
Vil du bo et steinkast fra stranden, byr firestjernershotellet Santemar på et stort utvalg av nydelige rom nær Magdalena-halvøya. hotelsantemar.com
Mer sentralt finner du tostjernershotellet Urban Suite Santander, som har romantiske dobbeltrom og ligger som nabo til Mercado de la Esperanza. urbansuitesantander.com
