Reise:

6 tips til Madeira

Denne øya er som skapt for deg som elsker å være aktiv på ferie.

MADEIRA: Det er nok av turstier på Madeira til å holde turskoene opptatt hele ferien igjennom. FOTO: Parastou Booyash, Daniele Franchi, Filipe Gomes og Tim Roosjen
MADEIRA: Det er nok av turstier på Madeira til å holde turskoene opptatt hele ferien igjennom. FOTO: Parastou Booyash, Daniele Franchi, Filipe Gomes og Tim Roosjen Vis mer
Publisert

Om øya

Madeira flørter med deg fra første øyekast fra sin solrike plassering midt i Atlanterhavet. Det er imidlertid ikke strendene du faller for, siden den portugisiske øygruppen ikke er et klassisk strandreisemål. Til gjengjeld er det øyas rå vulkanklipper, varierte natur og alle de aktive opplevelsene som trekker turister hit året rundt. Per 2021 var det 251 060 innbyggere her. Funchal er hovedstaden og den eneste byen av en viss størrelse.

1. Fottur langs vannkanalene

Elsker du fotturer, har du flust av muligheter her. Det finnes vidt forskjellige ruter med ulik vanskelighetsgrad og utsikt. Du kan for eksempel komme deg høyt opp i fjellene for å gå «over skyene» langs Madeiras vannkanaler «levadas», som totalt er 800 kilometer lange. En av disse levada-rutene heter «25 Fontes» og fører deg langs vannkanalene, gjennom grønne fjell, en lang tunnel og forbi 25 fosser spredt på ruten.

Ønsker du et mer dramatisk landskap, kan du velge «Vereda Da Ponta de S. Lourenço», der du går gjennom et vulkansk lavalandskap langs den bratte kysten. I motsetning til på resten av øya er det ingen trær her, men til gjengjeld en rekke spesielle planter som kun finnes på denne siden av øya. Det er ikke tilfeldig at Madeira kalles for «blomsterøya», for på mange fotturer kan du se unike blomster og planter du rett og slett ikke ante eksisterte.

Levada-systemene fører vann fra høydene og rundt på øya for å holde det meste av naturen grønn.
Levada-systemene fører vann fra høydene og rundt på øya for å holde det meste av naturen grønn. Vis mer
Det er ikke tilfeldig at Madeira kalles for «blomsterøya», for på mange fotturer kan du se unike blomster og planter du rett og slett ikke ante eksisterte.
Det er ikke tilfeldig at Madeira kalles for «blomsterøya», for på mange fotturer kan du se unike blomster og planter du rett og slett ikke ante eksisterte. Vis mer

2. Naturlige lavabasseng

Rundt omkring øya finner du både små steinstrender og lavaanlegg hvor de svarte klippene former bassengkanter. Her er du omringet av vakre kontraster i form av de svarte klippene som speiler seg i det blå havet. Lavabassengene ligger spredt på forskjellige steder på øya.

For eksempel kan du på den nordlige delen av øya, i Seixal, kose deg i et lavabasseng, eller besøke stranden Praia do Porto do Seixal, som har svart lavasand. Lenger vest kan du bade i de store lavabassengene i Porto Moniz. Rundt hovedstaden Funchal finnes det også noen lavabad der du kan svømme i bassenger som er fylt naturlig opp med tidevannet, for eksempel i Complexo Balnear do Lido, som også har en utendørsrestaurant med utsikt over havet.

I de imponerende lavabassengene i Porto Moniz er det laget trapper rett ned i Atlanterhavets bølger
I de imponerende lavabassengene i Porto Moniz er det laget trapper rett ned i Atlanterhavets bølger Vis mer
Herlig grønnfarge i et av lavabassengene i Porto Monitz.
Herlig grønnfarge i et av lavabassengene i Porto Monitz. Vis mer

3. Vannsport krydret med signaturopplevelser

På en vanlig seiltur rundt Madeira kan du få se både delfiner, havskilpadder og hvaler. Du kan også seile til de ubebodde og beskyttede øyene Desertas, eller du kan hoppe i havet rett fra en båt du leier og selv styrer.

Det er et spennende liv under havoverflaten, og du kan dykke ned i et krystallklart og fargerikt univers av fisk og forskjellige skipsvrak. Dykk for eksempel ned til O Madeirense, som var et fraktskip som sank på ruten mellom Madeira og øya Porto Santo, eller skipsvraket Bowbelle, som ligger 32 meter under havoverflaten kun 180 meter fra kysten.

Dette er også et fantastisk sted for surfere, spesielt på vestsiden av øya. Madeira blir da også kalt «Atlanterhavets Hawaii». I disse områdene kan du også teste øyas signaturopplevelse, coasteering, som kombinerer rappellering, klatring og hopping fra klipper og ned i havet i en og samme aktivitet.

Seiling er en populær aktivitet i dette området.
Seiling er en populær aktivitet i dette området. Vis mer
Madeira er et flott sted for dem som er glad i vannsport.
Madeira er et flott sted for dem som er glad i vannsport. Vis mer

4. Ri gjennom urskogen

Mange mener at du knytter deg til naturen på et dypere plan når du rir gjennom den på en heste­rygg. Og på Madeira kan du krydre naturopplevelsen ved å ri i laurbærskogen Laurissilva Forest, som er på UNESCOs verdensarvliste. Skogen er det ­største overlevende området med laurbærskog, og skal bestå av 90 prosent urskog. I tillegg er skogen hjemsted for flere arter som kun lever på Madeira, slik som Madeira-langtåduen. Her rir du gjennom en tett, frodig skog med små fosser og utsikt over et kupert terreng. Hos noen utleiere får du selv hente hesten i stallen, for deretter å strigle og sadle den, slik at du får hilst ordentlig på den før turen.

Det tilbys rideturer gjennom vidt forskjellig terreng rundt på øya, som blant annet skogterreng som dette, og du kan være med selv om du aldri har sittet på en hesterygg før.
Det tilbys rideturer gjennom vidt forskjellig terreng rundt på øya, som blant annet skogterreng som dette, og du kan være med selv om du aldri har sittet på en hesterygg før. Vis mer

5. Sykling med konstant utsikt

Du må regne med noen oppover- og nedoverbakker når du sykler her, for det er mange fjell på denne øya. Til gjengjeld får du de mest fascinerende utsikter i form av fjelltopper, dype daler og dramatiske klippekyster.

Hvis du er vant til å sykle, kan du leie en tohjuling og selv sykle nesten hele øya rundt i etapper. Ellers kan du dra på guidede turer av forskjellig lengde og vanskelighetsgrad, der du også kan få informasjon om den frodige floraen og faunaen du tråkker gjennom. Det finnes til og med sykkelselskaper som tilbyr å plukke deg opp når bakkene blir for tøffe.

Madeiras kuperte landskap er også perfekt for dem som liker å sykle på stier i naturen. Også her er det mulig å bli med på guidede turer.

Liker du å sykle, kan du vente deg mange flotte opplevelser på Madeira.
Liker du å sykle, kan du vente deg mange flotte opplevelser på Madeira. Vis mer

6. Helbredende sand

Hvis det er sandstrand du vil ha, må du til søsterøya Porto Santo, der det er en ni kilometer lang og flott sandstrand. Men selv her på sandstranden er naturen rå, og du finner ikke mange turistattraksjoner.

Porto Santo er en del av Madeira-øyene og ligger cirka 42 kilometer nord for hovedøya Madeira. Her er det meste av naturen fortsatt urørt, og UNESCO har da også satt Porto Santo på listen over verdens såkalte biosfærereservat, som er en betegnelse for visse typer vernede områder. Her finner man blant annet 15 blomsterarter som kun finnes her.

Den gylne sanden stammer fra et flere millioner år gammelt korallrev som en gang dekket øya. Forskere har funnet ut at sanden blant annet kan være bra for giktpasienter på grunn av sitt høye mineralinnhold.

Men for å få fram den helbredende virkningen må sanden først ­varmes opp til over 40 grader, og du må være klar for å bli helt dekket av sand. Det er kun hodet som går fri. Den varme sanden får deg til å svette slik at porene åpner seg, og kroppen kan deretter suge til seg mineralene. Dette er en unik spabehandling, men du kan også få klassiske talassobehandlinger.

Porto Santo har fått kallenavnet «Den gylne øya» på grunn av den gule sanden som dekker det meste av øya.
Porto Santo har fått kallenavnet «Den gylne øya» på grunn av den gule sanden som dekker det meste av øya. Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer