Kvinnedagen

7 bøker med sterke kvinnelige karakterer!

Disse vil garantert gjøre deg stolt over å være kvinne.

Publisert

8. mars er det den internasjonale kvinnedagen, og i den anledning har vi funnet frem noen FANTASTISKE bøker du bare MÅ lese om 7 råsterke, tøffe kvinner!

1. «Zelda» av Nancy Milford (2011)

Biografien er skrevet om Zelda Fitzgerald, som var konen til verdenskjente F. Scott Fitzgerald, også kjent som forfatteren av «The Great Gatsby». Vi får vite hele Zeldas livshistorie; fra hun vokser opp i sørstatene, gifter seg med Scott, flytter til New York og reiser til Europa, og vi blir hele tiden gjort oppmerksom på hennes kamp mot psykisk lidelse, ønsket om å gjøre noe meningsfylt og å bidra som mor og kone. Zelda Fitzgerald var en fascinerende dame, og hennes jeg-gjør-hva-jeg-vil-ideologi og kunstneriske, eksotiske livsstil på 1920-tallet er fengslende. Scott og Zelda levde på mange måter en fabelaktig livsstil med mye festing og reising, men de befant seg ofte i ulykkelig situasjoner som gjorde at kjærlighetshistorien ble alt annet enn perfekt. Utfordringer oppsto gjerne i forbindelse med Scotts alkoholproblemer, deres mangel på inntekter og Zeldas psykiske situasjon.

2. «Historien om Eleanor Roosevelt» av Lorena A. Hickok (2014)

Boken forteller om Eleanor Roosevelts oppvekst og om hvordan hun tok hånd om sin store familie, deltok i sin mann, Franklin D. Roosevelts karriere og fikk et navn innen humanitært arbeid under den andre verdenskrigen og for FN. 

3. «Charlotte Bronte: A Fiery Heart» av Claire Harman (2016) 

Dette er Claire Harmans biografi om Charlotte Bronte – den eldste av Bronte søstrene som er kjent for å blant annet ha skrevet romanen «Jane Eyre» under pseudonymet «Currer Bell». Biografien tar en detaljert og grundig titt på forfatterens liv, som var minst like særskilt som hovedfigurene i hennes romaner. 

4. «Frida: The Biography of Frida Kahlo» av Hayden Herrera (2003)

Boken handler om Frida Kahlo, en meksikansk maler som var særlig kjent for sine selvportretter. Som 19-åring ble Kahlo utsatt for en bussulykke der en jernstang penetrerte hoften hennes. Skadene og smertene gjorde at hun var lenket til sengen store deler av livet, og hun måtte gå med et jernkorset for å holde en ødelagt ryggrad oppe. Fra sykesengen malte hun sin smerte, sitt liv og sine tap. Hun opplevde flere aborter og en stor sorg over å ikke få barn sammen med sin 20 år eldre kunstnermann, Diego Rivera, som var en kjent murmaler i Mexico og en politisk kunstner. Forholdet deres var preget av dramatikk og utroskap. I ettertid er det Kahlo som har blitt stående som den største av de to internasjonalt. I 2002 ble det laget en film om hennes liv (Frida), regissert av Julie Taymor, med Salma Hayek i hovedrollen.

LES OGSÅ: 6 rystende Netflix-dokumentarer du bør se nå

5. «The Immortal Life of Henrietta Lacks» av Rebecca Skloot (2011)

Snart 60 år etter sin død er Henrietta Lacks fremdeles i live. Hennes celler dyrkes fram i laboratorier verden over, også i Norge, og vil leve i det uendelige. Henrietta var en livsglad og fattig farget kvinne fra landsbygda i USA som var gift med og fikk fem barn med sin fetter David. I 1951 får Henrietta diagnosen kreftsvulst på livmorhalsen. Under operasjonen tar legene en vevsprøve uten Henriettas samtykke. Disse muterte cellene var opphavet til den første cellekulturen som vokser og trives utenfor menneskekroppen. Cellene er senere blitt opphavet til en biokjemisk milliardindustri, og har bidratt til en rekke viktige medisinske framskritt, som poliovaksinen og behandling av AIDS. Alt dette skjedde uten at Henriettas barn ble informert om morens bidrag til medisinsk forskning eller har fått sin del av de enorme pengesummene salget av morens celler har innbrakt og fremdeles innbringer i dag. Dette er en faktabok, men den er også spennende som en detektivroman og et rørende portrett av de fem barna som mistet sin mor i altfor ung alder. 

LES OGSÅ: 6 bøker du bør skynde deg å lese før de blir film!

6. «The Life of Indira Nehru Gandhi» av kathrine Frank (2002) 

Indira Gandhi var politiker og statsminister i India i periodene 1966–1977 og 1980–1984. Hun var datter av Indias første statsminister Jawaharlal Nehru, og mor til senere statsminister Rajiv Gandhi. Boken forteller gir oss et innblikk livet til Indira – fra hun ble født til hun i 1984 ble myrdet av sikh-nasjonalister som følge av at hun hadde ødelagt sikhenes helligste tempel, Det gylne tempel i Amritsar.

7. «Catherine the Great» av Robert K. Massie (2013) 

Robert K. Massie, som har vunnet Pulitzer-prisen, forteller den ekstraordinære historien om en obskur tysk prinsesse som endte opp med å styre Russland i over 30 år. Boken handler ikke bare om Catherine, men også om hennes familie, venner, ministre, generaler, elskere og fiender. 

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer