Ferie:

7 gode grunner til å besøke de eoliske øyer

De sju små vulkanøyene nord for Sicilia har alt fra hvite pimpsteinsfjell, smaragdgrønt hav og små, sjarmerende byer til svarte strender og aktive vulkaner – magisk vakkert!

DE EOLISKE ØYER: Hvis du ønsker deg skikkelig feriefølelse kan de eoliske øyer anbefales på det sterkeste. FOTO: Hanna Gabel Christensen
DE EOLISKE ØYER: Hvis du ønsker deg skikkelig feriefølelse kan de eoliske øyer anbefales på det sterkeste. FOTO: Hanna Gabel Christensen Vis mer
Publisert

De eoliske øyer, også kalt De lipariske øyer etter den største øya, er på Unescos verdensarvliste over steder av enestående betydning. Til sammen danner Lipari, Vulcano, Stromboli, Salina, Panerea, Filicudi og Alicudi et stykke unik vulkanhistorie, som studeres av vulkanologer og geologer. Øygruppen har en av Europas mest aktive vulkaner, Stromboli, og en av de slumrende, Vulcano.

1. STROMBOLI – DEN AKTIVE

På avstand ligner Stromboli prototypen på en vulkan med sin pyramideformede topp som stikker 926 meter opp av havet. Resten befinner seg under vann, der vulkanen reiser seg fra havbunnen ca. 2000 meter nede. Litt flatt land er det allikevel ved foten av de steile skrentene, og det er her øyens ca. 500 innbyggere bor – 40 av dem i Ginostra, et gammelt fiskeleie som kun kan nås med båt. Resten bor i Stromboli by, der øyas få veier ligger. Her tøffer golfbiler og scootere rundt, biler er det ingen av på øya. Det ryker konstant fra den aktive vulkanen, som kommer med mindre utbrudd hvert 20.–30. minutt. Og det er nettopp lavautbruddene som er hoved-attraksjonen. Om kvelden kommer skip på skip seilende mens solen går ned. Folk på dekk venter på å få se de rødglødende utbruddene med den svarte nattehimmelen som bakgrunnslerret. Andre har gått med guide til toppen og står som små svarte silhuetter et par hundre meter fra det aktive krateret.

STOMBOLI: Stomboli har fantastiske strender med svart sand. FOTO: Hanna Gabel Christensen
STOMBOLI: Stomboli har fantastiske strender med svart sand. FOTO: Hanna Gabel Christensen Vis mer

2. SALINA – DEN FRODIGE

Den eneste av øyene med naturlige kilder, og den mest frodige. Her dyrkes oliven, fiken, kapers og sitroner – samt druer til den delikate malvasia-dessertvinen som lages på en gammel gresk druesort. Her fås også øyenes beste granita, noen mener Italias beste, hos Da Alfredo i Lingua, som har laget den lett frosne fruktisen siden 1968. Øya byr på fine vandre- og bademuligheter.

SALINA: Salina er øygruppens spiskammer, der alt dyrkes. I horisonten skimtes Stomboli. FOTO: Hanna Gabel Christensen
SALINA: Salina er øygruppens spiskammer, der alt dyrkes. I horisonten skimtes Stomboli. FOTO: Hanna Gabel Christensen Vis mer

3. LIPARI – DEN STØRSTE

Knutepunktet med fergeforbindelser til de øvrige øyene. Her finner man hvite pimpstensfjell, svarte strender og nesten usannsynlig smaragdgrønt hav. Lipari by er sjarmerende med smale gater med butikker og kafeer og en hyggelig havn med promenade, restauranter og turbåter. Over byen troner citadellet, som også er et besøk verdt. Bak de høye murene lå den gamle bykjernen beskyttet mot angrep, og her finnes fortsatt de gamle boligene, katedralen, amfiteateret og kirkegården, foruten forhistoriske ruiner og et arkeologisk museum.

LES OGSÅ: Disse landene er de lykkeligste. Norge mistet førsteplassen

LIPARI: Citadellet på Lipari. Et imponerende festningsanlegg rundt den gamle bykjernen. FOTO: Hanna Gabel Christensen
LIPARI: Citadellet på Lipari. Et imponerende festningsanlegg rundt den gamle bykjernen. FOTO: Hanna Gabel Christensen Vis mer

4. ALICUDI – DEN STILLE

Den vestligste av De eoliske øyene og den som er minst befolket. Røff og vill takket være den karakteristiske lavasteinen. Det er ikke noe natteliv på denne øya, bare lyden av havet. Byen ligger på toppen, og veien opp kan være en utfordring.

ALICUDI: En runde rundt øya med kano eller båt byr på vakre grotter og strender, og kan virkelig anbefales. FOTO: Hanna Gabel Christensen
ALICUDI: En runde rundt øya med kano eller båt byr på vakre grotter og strender, og kan virkelig anbefales. FOTO: Hanna Gabel Christensen Vis mer

5. FILICUDI – MAFIAPARADISET

Hit ble mafiabossene sendt på 70-tallet, som et alternativ til fengsel. Først da lokalbefolkningen protesterte ved å stenge butikkene og restaurantene og forlate øya, fant myndighetene en annen løsning. Nå lever den lille øya av turisme og gamle mafiahistorier. Fra sin egen balkong kan man i klart vær se over til Stromboli.

FILICUDI: Sør-Europas vakre pastellfarger er å se overalt. FOTO: Hanna Gabel Christensen
FILICUDI: Sør-Europas vakre pastellfarger er å se overalt. FOTO: Hanna Gabel Christensen Vis mer

6. PANAREA – DEN EKSKLUSIVE

Den minste av øyene, bare 3,4 km, og den mest mondene av dem. Med luksusyachter i havnen og små, eksklusive kles- og smykkebutikker i byens smale, hvitkalkede gater er øya kjent for å tiltrekke seg rike og berømte feriegjester som søker et avsidesliggende feriested. Den byr på både et livlig partyliv og gamle ruiner fra bronsealderen.

PANAREA: Panarea beskrives som et perfekt mål for bryllupsreisen. FOTO: Hanna Gabel Christensen
PANAREA: Panarea beskrives som et perfekt mål for bryllupsreisen. FOTO: Hanna Gabel Christensen Vis mer

7. VULCANO – EN ANNEN PLANET?

Med svovelgule klipper, varme kilder, svovellukten av råttent egg og et mudderbad som på mirakuløst vis gjør huden silkebløt, gir Vulcano en følelse av å være på en annen planet. Klatreturen 390 meter opp til det største krateret belønnes med en fantastisk utsikt.

VULCANO: Vulcano anbefales som dagstur med hydrofoil fra Lipari eller Stromboli. FOTO: Hanna Gabel Christensen
VULCANO: Vulcano anbefales som dagstur med hydrofoil fra Lipari eller Stromboli. FOTO: Hanna Gabel Christensen Vis mer

LES OGSÅ: Opplev det ekte Portugal i sommer

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer