Lisboa:

8 gode grunner til å besøke Lisboa

Portugals hovedstad er herlig sjarmerende og en nydelig blanding av gammelt og nytt.

LISBOA: Noe av det beste med Lisboas trikker er at det er så billig å kjøre med dem. Et dagskort koster en femtilapp. FOTO: NTB Scanpix/ Privat
LISBOA: Noe av det beste med Lisboas trikker er at det er så billig å kjøre med dem. Et dagskort koster en femtilapp. FOTO: NTB Scanpix/ Privat Vis mer
Publisert

1. TRIKKEN

Gå ikke glipp av en tur med trikk nummer 28. På en berg–og-dalbaneferd gjennom byen kommer man seg lett til de beste utkikkspunktene. I en by som ikke er spesielt stor, men svært kupert, er det en fin måte å bli kjent på. Den gule trikken er for lengst blitt en turistattraksjon, så stå gjerne opp tidlig for å få god plass. Da går ferden på skinner til utkikkspunktene Miradoura da Senhora do Monte og Largo das Portas do Sol i øst og parken Miradoura de Sao Pedro de Alcantara i vest.

LES OGSÅ: Her kan du oppleve noe av det kuleste Berlin har å by på

2. BAIRRO ALTO

Tiden ser ut til å ha stått stille i Bairro Alto, Lisboas mest sjarmerende bydel. Mange av husene har fantastiske veggfliser med møysommelig dekorasjon. Andre steder er det helt forfallent. Det minner litt om Cubas hovedstad Havanna. Enkelte fasader ser ut til å ha stått urørt i århundrer, spist opp av tidens tann. Men Bairro Alto er likevel svært så vital. Kule hotell, trendy restauranter – og ikke minst vintagebutikker – er daglige attraksjoner. Om natten forvandles den hyggelige høyden til en sprudlende gatefest, hvor selv de minste lokalene åpner opp som livlige barer.

8 gode grunner til å besøke Lisboa

3. GAMLEBYEN

Historiske Alfama er et konglomerat av smale, brosteinsdekte ganger og bakker med en helt egen stemning. Ta turen opp til festningen ved solnedgang. Alfama er også området hvor du kan oppleve musikkformen fado. Fado betyr savn, og en kveld på A Baiuca (Rua de S. Miguel 20) byr på hjerteskjærende, men likevel vakker musikk. Dette er en av de mer autentiske fadorestaurantene i byen. Det er en sterk opplevelse å være til stede når profesjonelle artister eller dyktige amatører lar sin klagesang runge ut over de små lokalene.

LES OGSÅ: Er du glad i ost? Da er dette øya for deg!

8 gode grunner til å besøke Lisboa

4. SHOPPING

Paradegaten Rua Augusta og parallelle Rua do Carmo byr på shopping med internasjonalt snitt. Herfra er det også kort vei til byens virkelige skatter: Spaser inn i den elegante bydelen Chiado som har historiske kafeer og stilige butikker, mens spennende vintage venter litt opp bakken i bohemske Bairro Alto. Om du foretrekker shopping på store kjøpesenter, er Centro Colombo (www.colombo.pt/en) stedet for deg. Her er 350 butikker, titalls restauranter og kafeer samlet under samme tak. Ta metro eller taxi fra sentrum.

8 gode grunner til å besøke Lisboa

5. REDAKSJONENS FAVORITTER!

Skal du til Lisboa, er du nødt for å gjøre følgende: GÅ! Gå overalt. Det er SÅ mye å se. Besøk det Instagram-vennlige frokoststedet Dear Breakfast før du beveger deg mot nok et fotovennlig punkt: Pink Street. Deretter må du bare gå mot Alfama og tusle rundt i gatene. Sjekk inn på hotellet Torel Palace! Det fant vi kun ved å gjøre én ting: å gå, tipser KKs journalist Malin Gaden.

8 gode grunner til å besøke Lisboa
8 gode grunner til å besøke Lisboa

6. MARKED

Det har skjedd mye på den portugisiske matfronten de siste årene, og i Lisboa er nye Time Out Market en av bidragsyterne til at byen har fått et kulinarisk løft. Mathallen holder til i Mercado de Ribeira, hvor de deler lokalene med den gamle markedshallen. Time Out har 40 utsalgssteder som selger småretter og spesialiteter fra hele Portugal. Her kan du spise deg gjennom hele landet på samme sted. Åpent til midnatt søndag–torsdag. I helgen er det liv og røre til klokka to om natta.

LES OGSÅ: Strandferie med en solid porsjon luksus

8 gode grunner til å besøke Lisboa

7. STRAND

Lisboa er ikke stedet for strandferier, men bare en liten togtur fra hovedstaden, vest for sentrum, ligger sjarmerende Cascais i all sin prakt. Dette har vært et yndet sommerferiested i hundre år. Hit flokker solhungrige storbybeboere titt og ofte. Og om du ikke vil bo inne i byen, er det faktisk i fin pendleravstand også for turister. Den lille fiskerlandsbyen er full av sjarm. Her finner du både sol, strand og sardiner på de mange fiskerestaurantene. Det er også et fint utgangspunkt for sykkelturer nordover langs kysten.

8 gode grunner til å besøke Lisboa

8. NYE LISBOA

Marques de Pombal fikk ansvaret for å bygge opp byen etter jordskjelvet i 1755, som la store deler av byen i ruiner. Pombal sørget for et nyskapende rutemønster med rette og store gater, ikke ulikt det vi kan se i verdensmetropoler som New York og Paris. Området Baixa og Rossio er dermed «nye Lisboa», og den mest striglete delen av byen. Gjør som de lokale og nyt en kirsebærlikør på Praca da Figueira, og vandre helt ned til Praca do Comarcio til solnedgang.

LES OGSÅ: Dette er Europas billigste strandparadis

8 gode grunner til å besøke Lisboa
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer