Bjarne Melgaard

Bjarne Melgaard: - Ikke mitt problem om folk blir støtt av det

Melgaard lager kunst han vil få respons på. Så får det heller være om folk reagerer med avsky.

BJARNE MELGAARD I EGEN DESIGN: Bjarne Melgaard i egendesignet jakke som er en del av en større kolleksjon.  Foto: David Oramas
BJARNE MELGAARD I EGEN DESIGN: Bjarne Melgaard i egendesignet jakke som er en del av en større kolleksjon. Foto: David Oramas Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KUNST: Freedom Tower og Manhattan skyline rister forbi oss idet flyet er i ferd med å foreta en turbulent landing på Newark Airport. Frihetstårnet – struttende potent og med klar symbolikk om individets rett til å gjøre og uttrykke det man vil, uansett hva samtiden måtte mene. Litt som Bjarne Melgaard. 

New York Times’ kunstkritiker Roberta Smith har sagt om Melgaard at møter han et tabu, vil han umiddelbart bryte det. Det er noe med Melgaards kunst som gjør at betrakteren blir provosert. Eller selv velger å bli provosert. Mange har reagert i avsky over bilder som utforsker sadomasokistisk sex eller homofile utskeielser. Reaksjonene lot ikke vente på seg da Melgaard viste voksen mann/ung gutt-kjærlighet i NAMBLA-bildene. Maleriene skapte ramaskrik, førte til skandale og offentlig fordømmelse. 

Melgaard har et 2000 kvm stort studio i Bushwick, Brooklyn.  Spørsmålene om utukt og provokasjon setter vi umiddelbart på vent, de virker med ett helt malplassert. Det er for mye glede og overskudd og positiv energi i luften. 

JOBBER KONSTANT: - Jeg tegner hele tiden, jobber med farger, maler. Det er ikke sånn at inspirasjonen kommer som et lynnedslag, sier Bjarne Melgaard. Foto: David Oramas
JOBBER KONSTANT: - Jeg tegner hele tiden, jobber med farger, maler. Det er ikke sånn at inspirasjonen kommer som et lynnedslag, sier Bjarne Melgaard. Foto: David Oramas Vis mer

Lysten til å utfordre seg selv

Melgaard står i egendesignet jakke med baksiden prydet av et solfylt strandbilde av ham og moren i badetøy. Han viser rundt i studioet. Peker på nye arbeider, forklarer teknikker, viser de nye materialene; makeup, parykker og falske øyevipper. Han ler masse, snakker ivrig om regissørene Catherine Breillat og Werner Fassbinder. Om skjønnhetstyranniet. 

Hva er det som setter i gang prosesser hos deg. Hva gir deg et kick?

Han ler. 

– Det er jo lysten ved å prøve noe nytt. Utfordre seg selv. Ikke være gjentagende. Det å vite at man skal ha en utstilling, er en drivkraft i seg selv, med det kommer lysten til å uttrykke noe. Men når det er sagt, så jobber jeg kontinuerlig, ikke bare frem mot en utstilling.  Jeg tegner hele tiden, jobber med farger, maler. Det er ikke sånn at inspirasjonen kommer som et lynnedslag. Mitt kunstnerskap er en pågående prosess. Det er jobben min, livet mitt. Jeg har ikke tid til  vente på inspirasjon. Man jobber, så kommer ideene, ikke omvendt. 

SKATER RAT: Skater Rat er en gjennomgangsfigur i flere av Melgaards bilder. Figuren er blitt tolket som et symbol på rotløs skaterungdom.  Foto: Bjarne Melgaard
SKATER RAT: Skater Rat er en gjennomgangsfigur i flere av Melgaards bilder. Figuren er blitt tolket som et symbol på rotløs skaterungdom. Foto: Bjarne Melgaard Vis mer

Ikke mål om å bli forstått som kunstner

Du har laget mange nye grafiske verk. Hva er det du liker med grafikk?

– Jeg liker at den har evnen til å favne mange. Det er noe demokratisk med grafikk, det ligger på mange måter i mediets natur; det er billigere, og en grafikkutstilling er kanskje litt mer lavterskel. Jeg synes det er gøy å lage en utstilling som kan nå ut til flest mulig.  Som billedkunstner ønsker jeg jo å kommunisere med et størst mulig publikum. Vil man ikke det, kan man like godt sitte hjemme i stua og gnukke. Jeg er interessert i å kommunisere med alle, jeg; husmoren, businessmannen, tenåringen.

Men det er jo mange fra nettopp disse gruppene som finner kunsten din veldig provokativ. Hva synes du om det?

– Jeg synes jo det er bra at jeg får mye respons på bildene mine. Men jeg har ikke noe mål om å bli forstått som kunstner. De temaene jeg jobber med, er jo de tingene jeg selv har lyst til å utforske. Hvis folk blir så innmari støtt av det, så er ikke akkurat det mitt problem, da. 

Han ler. 

– Men for all del, alternativet er mye verre. Det hadde jo vært ille om folk sovnet foran det jeg gjør. 

PARYKKUNST: Bjarne Melgaard arm i arm med en skulptur som er laget av parykker.  Foto: David Oramas
PARYKKUNST: Bjarne Melgaard arm i arm med en skulptur som er laget av parykker. Foto: David Oramas Vis mer

- Det ligger mye smerte i det overfladiske

Melgaard peker på et bilde der lag på lag med sminke er lagt over et fjes med overdimensjonerte lepper.

– Jeg hadde lyst til å lage kunst med skjønnhetsindustrien som tematikk. Hvordan folk maltrakterer seg med botox og preparater fordi denne industrien har lært oss opp til å hate oss selv. Ingenting er bra nok. Man skal alltid være bedre, alltid være noe mer enn det man er. Dessuten lar denne tematikken seg lett overføre til et visuelt uttrykk.

PRODUKTIV: Bjarne Melgaard er opptatt av å utfordre seg selv. Foto: David Oramas
PRODUKTIV: Bjarne Melgaard er opptatt av å utfordre seg selv. Foto: David Oramas Vis mer

Han tenker seg om.

– Det er verk som på mange måter handler om skjønnhet og styrke. Det ligger mye smerte i det overfladiske.

Det er tid for fotografering. David, Bjarnes kjæreste, er fotograf. Han knipser i vei. Bjarne poserer foran en hårete skulptur. 

Men det er mye sterke farger og livskraft i disse verkene også?

– Ja da. Han smiler. 

– For all del. Alt trenger jo ikke være hjerte/smerte. Noe kan få være litt mystisk og uforståelig også.

Tekst: Lillian Reif Fineart.no/KUNST

Denne saken er opprinnelig publisert i magasinet KUNST, som gis ut av Fineart.no - Norges største utbyder av kunst og grafikk på nett.  

Til info: Fineart.no (og magasinet KUNST ) er et heleid datterselskap av Aller Media AS - som også eier KK.no.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer