Reise:

Bli med til eventyrlige Maldivene!

Det vil forbli en drøm for de fleste av oss. Men det er lov å drømme.

Selv ikke et femstjerners feriested har råd til å la økosystemet kollapse, derfor blir sjøgress og mangrovetrær replantet på Thilamaafushi. FOTO: Karna Bunk-Jensen
Selv ikke et femstjerners feriested har råd til å la økosystemet kollapse, derfor blir sjøgress og mangrovetrær replantet på Thilamaafushi. FOTO: Karna Bunk-Jensen Vis mer
Publisert

Palmene vokser nesten inn i himmelen på Maldivene, der øyhopping gir et uventet innblikk i en ny æra med selvberging og bærekraft. Her står hyttene på påler og personalet på pinne for å imøtekomme både gjestenes og korallrevets behov.

Sam Dixons svømmeføtter stikker loddrett opp fra et turkisblått hav. Det ser ut som om han øver seg på å stå på hendene under vann, men han er faktisk på et kunstmuseum. The Coralorium er Maldivenes første – og eneste – undersjøiske kunstinstallasjon og er samtidig en del av et gjenopprettingsprosjekt for koraller.

Som så mange andre tropiske øyer i verden, sliter Maldivene med et svekket korallrev, og det prøver havbiologer som Sam Dixon å rette opp i ved blant annet å plante koraller på nytt. Det som først og fremst kreves, er en ramme som korallene kan vokse på, og den britiske kunstneren Jason DeCaires Taylor har skapt dette på oppdrag fra The Fairmont, et femstjerners turiststed på øya Gaakoshinbi.

Selvforsyning er populært, også på Thilamaasfushi, hvor det nærmeste supermarkedet ligger flere timer unna med vannfly. I øyas hydroponiske hager dyrkes avlingene uten jord.
Selvforsyning er populært, også på Thilamaasfushi, hvor det nærmeste supermarkedet ligger flere timer unna med vannfly. I øyas hydroponiske hager dyrkes avlingene uten jord. Vis mer
Strandvillaene på Gakoshibee også populære blant turister.
Strandvillaene på Gakoshibee også populære blant turister. Vis mer

For Sam spiller det ingen stor rolle hvem som betaler lønnen hans, så lenge han jobber for en god sak. Mange av hans gamle studiekamerater er tilknyttet uavhengige organisasjoner, men for Sam gir det mening at gjestene på feriestedet får innsikt i klimaendringenes betydning.

– Akkurat nå er det på en måte det perfekte tidspunktet for noen som meg å komme inn og løfte frem disse utfordringene, sier den 28 år gamle engelskmannen etter at vi har svømt tilbake til stranden.

Han mener at det nettopp gjelder å få opp øynene på dem som ennå ikke har forstått alvoret.

– Ellers ville det bare være som å preke for koret, påpeker han.

All inclusive smaker bedre når tunfisken er nylig fanget i nærheten, og mangoen er plukket på naboøya.
All inclusive smaker bedre når tunfisken er nylig fanget i nærheten, og mangoen er plukket på naboøya. Vis mer
Et glass champagne til solnedgangen? Ja, takk! Service er Maldivenes viktigste handelsvare.
Et glass champagne til solnedgangen? Ja, takk! Service er Maldivenes viktigste handelsvare. Vis mer

Den holdningen er han ikke alene om å ha. Nesten 298 km² av Maldivenes totale areal på 90 000 km² er faktisk fastland. Resten er hav. Samme hav som ifølge prognosene for klimaendringene vil fortsette å stige til alle øyene står under vann.

Dette er selvfølgelig et dilemma i et land som lever av turisme. Men det glemmes en stund da vi lander med vannfly fra flyplassen i Malé bare noen dager tidligere. Første stopp er det maldiviskeide feriestedet Sun Siyam Iru Veli på den private øya Aluvifushi i Nilandhe Atoll.

Piloten sitter med bare føtter i cockpiten, og med det er stilen satt. Vi blir transportert det siste stykket inn til land med båt, selv om vannet er så klart og innbydende at det er fristende å svømme. Skoene tar vi av oss allerede på bryggen, der et utvalg av feriestedets personale synger og danser båten inn, mens en liten golfvogn med sjåfør venter på å kjøre oss til våre hus ved vannkanten. Og vel fremme tar det ikke mange sekundene før badetøyet er på.

De største kjøretøyene på Thilamaafushi er golfbiler, tett fulgt av sykler til fri bruk.
De største kjøretøyene på Thilamaafushi er golfbiler, tett fulgt av sykler til fri bruk. Vis mer
Så er det servert. Personalet på Aluvifushi står tidlig opp for å arrangere piknik på en bitte liten øy, som nås med speedbåt.
Så er det servert. Personalet på Aluvifushi står tidlig opp for å arrangere piknik på en bitte liten øy, som nås med speedbåt. Vis mer

Egentlig er Maldivene et muslimsk land med strenge regler for påkledning og alkohol. Men disse reglene blir betydelig lempet på når det gjelder turister. Hvert feriested har sine egne regler, som det er verdt å sjekke før du drar, og dette er et av de mer avslappede. Om kvelden spiser kvinnen ved bordet ved siden av meg seg gjennom hele à la carte-menyen iført en gullbikini uten så mye som et hevet øyebryn fra kelneren.

Ekstraordinær service er Maldivenes viktigste eksportvare. Dette blir tydelig neste morgen, da vi blir hentet med speedbåt og seilt ut til den minste, øde øya jeg noensinne har sett. Egentlig er det en sandbanke midt på revet, som vil forsvinne med tidevannet senere, men akkurat nå er den vakkert dekket med en hvit baldakin spent ut på påler i sanden og et bugnende frokostbord. Flygefisken hopper rundt den lille øya mens jeg koser meg med fersk mango, papaya og pasjonsfrukt. Og det føles som om selv svømmeføttene strammer litt når jeg hopper i vannet etterpå for å snorkle. Det er nesten som om jeg ikke orker å plaske rundt øya.

Og dette viser seg å være en gjentakende trekk: Du må virkelig jobbe hardt for å anstrenge deg.

Etter frokosten må det snorkles i sirkler rundt øya, som ikke er mye større enn en gjennomsnittlig villahage.
Etter frokosten må det snorkles i sirkler rundt øya, som ikke er mye større enn en gjennomsnittlig villahage. Vis mer
Maldivene har en gjennomsnittstemperatur på 28 grader året rundt, så det er viktig med skygge og vann. Strandvillaene på Aluvifushi har heldigvis begge deler.
Maldivene har en gjennomsnittstemperatur på 28 grader året rundt, så det er viktig med skygge og vann. Strandvillaene på Aluvifushi har heldigvis begge deler. Vis mer

Skulle man av uransakelige årsaker likevel føle seg stresset, er det også råd for det. Tilbake på Aluvifushi tar det knapt 20 minutter å spasere rundt hele øya i rolig tempo langs stranden, og før eller senere passerer du spa-paviljongene som er plassert på påler ute i vannet.

I en av dem venter Ambika med kanelolje og beroligende musikk. Hun har tatt med seg sin kunnskap om den tradisjonelle praksisen ayurveda fra nabolandet India, som er hennes hjemland. Herfra er det bare å legge seg på benken og betrakte de fargerike fiskene gjennom pleksiglassvinduene i gulvet, mens spenninger som ikke hører hjemme på en tropeøy, masseres ut av kroppen.

På Gaakoshinbi hos The Fairmont kan vi også nyte ulike spa-behandlinger basert på lokal, tradisjonell øypraksis, og de som er morgenfriske kan til og med supplere med soloppgangsyoga på stranden.

Nettopp dette er det mange forbinder med Maldivene: et hus som hviler på påler over krystallkart vann. Dette er på Aluvisushi.
Nettopp dette er det mange forbinder med Maldivene: et hus som hviler på påler over krystallkart vann. Dette er på Aluvisushi. Vis mer
Resortøyer som Gaakoshibe er så små at du kan gå eller svømme rundt dem på få minutter.
Resortøyer som Gaakoshibe er så små at du kan gå eller svømme rundt dem på få minutter. Vis mer

Mens solen stiger opp over Det indiske hav, utfører vi kobrastillingen og krigerstillingen med en guru. Noen har lettere for det enn andre. Det hjelper imidlertid at en flokk delfiner dukker opp i bølgene og distraherer alles oppmerksomhet.

Temperaturen ligger stabilt på 26° til 32° året rundt, så det er på sin plass med en islatte når delfinene har svømt videre og yogamattene er rullet sammen. Den er selvfølgelig laget med kokosmelk, for det er betydelig flere kokospalmer enn melkekyr i dette området.

Og akkurat som flere andre feriesteder på Maldivene, streber The Fairmont etter å bli selvberget i alt fra energi til vann og matvarer. Det gir mening på mange måter. Havet er gavmildt, og kjøkkenhagene er innholdsrike. Med utgangspunkt i det tradisjonelle maldiviske kjøkkenet, lager øyas kokker retter med gulfinnet tunfisk, som er utbredt i de lokale farvannene, i tillegg til havabbor og hummer.

En annet luksusresort, Le Méridien på øya Thilamaafushi, har tatt det ett skritt videre og etablert Maldivenes første hydroponiske drivhus, der avlingene dyrkes uten jord. Opptil 30 kilo økologisk salat høstes daglig, mens regnvannstanker med plass til 30 000 liter holder øya grønn og frodig. Dette gjelder også den spesielle maldiviske chilien, som dyrkes her i stor skala.

Egentlig er Maldivene et muslimsk land, derfor er alkohol forbudt, men hensynet til turistene veier tyngre enn lovgivningen, så reglene gjelder ikke for øyrikets mer enn 160 private resorts.
Egentlig er Maldivene et muslimsk land, derfor er alkohol forbudt, men hensynet til turistene veier tyngre enn lovgivningen, så reglene gjelder ikke for øyrikets mer enn 160 private resorts. Vis mer

På den samme øya møter vi havbiologen Candice Gunning fra Wales, som er svært opptatt av den truede, grønne havskilpadden. Derfor har Le Méridien ansatt henne for å beskytte populasjonen som lever rundt øya. Candice har vært med siden feriestedet åpnet i 2021, og det første punktet på dagsordenen hennes var å sørge for at sjøgresset på havbunnen får være i fred.

– Folk forstår ikke hvor viktig sjøgress er. Mange feriesteder velger å fjerne sjøgresset fordi de synes det klare, blå vannet er mer estetisk tiltalende. Men røttene holder sanden sammen og forhindrer erosjon, forklarer Candice og legger til at det samtidig er hovedføden for skilpaddene.

For å få se dette med egne øyne blir vi med Candice ut til revet og hopper i vannet med snorkel og svømmeføtter.

Under havoverflaten åpenbarer det seg områder med mørkegrønt sjøgress som bølger med strømmen. Det tar ikke lang tid før en stor havskilpadde dukker opp, og deretter en annen. De kommer glidende under oss og holder seg i sandet med luffene mens de gresser. De er ikke alene.

Revet er levende som en travel jernbanestasjon i rushtiden. En revehai med svartspisset halefinne sikksakker over havbunnen, en skate begraver seg i sanden. Sebrafisk, papegøyefisk og dragefisk henger rundt blant korallene.

Candice kommer ikke til å dra hjem til Wales med det første. Akkurat som hennes kollega på The Fairmont, Sam Dixon, føler hun at hun har mye mer å utrette her.

– Vi har gjester her som ikke tror at klimaendringene er virkelige, sier hun.

Blant annet håper hun å bevise for omverden at det lønner seg – både for dyr og mennesker – å tilpasse seg naturens premisser.

– Jeg tror faktisk det er derfor akkurat vårt korallrev er så fullt av liv.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet