Interiør:

Bli med til fargerike New Orleans!

I den sjarmerende storbyen i Louisiana venter musikk, fest og originale karakterer i fleng.

Elegante smijernsbalkonger som dette finnes det mange av i New Orleans. FOTO: Mikkel Bækgaard
Elegante smijernsbalkonger som dette finnes det mange av i New Orleans. FOTO: Mikkel Bækgaard Vis mer
Publisert

At mange kommer til New Orleans for fest og glede, blir tydelig da vi skrangler av gårde med den grønne trikkelinjen St. Charles gjennom vakre Garden District. Dette er et område med mange store, gamle villaer, der berømtheter bor side om side med lokale rikinger.

Rett foran oss – på de harde tresetene i den ikoniske trikken fra 1920-tallet – sitter en gruppe unge kvinner. De bærer alle diadem med ordene «I do Team». En av venninnene skal snart gifte seg, og derfor har jentene – som mange andre amerikanere – tatt seg noen dager i New Orleans for å kose seg og feste.

New Orleans, som ligger i Louisiana nær der Mississippi-elven renner ut i havet, er virkelig en livlig by. Hit drar millioner av turister hvert år for å feste, drikke og nyte livet i den helt spesielle atmosfæren preget av subtropisk varme, mye musikk og originale figurer rundt hvert gatehjørne. Her hersker en helt unik, løssluppen stemning preget av karnevalet Mardi Gras, musikk og farger. Og dette har gitt New Orleans det svært passende kallenavnet «The Big Easy». Men i denne byen får det morsomme også en særegen tone av forfall malt i melankolsk moll.

Bourbon Street er stedet å dra hvis du vil oppleve den sagnomsuste feststemningen. Her er det liv både dag og natt. FOTO: Unsplash
Bourbon Street er stedet å dra hvis du vil oppleve den sagnomsuste feststemningen. Her er det liv både dag og natt. FOTO: Unsplash Vis mer

Dans om formiddagen

Mest kjent i New Orleans – og sentrum for mange turisters besøk i byen – er det såkalte French Quarter, som utgjør byens historiske sentrum. Dette er et relativt lite område på den venstre bredden av den mektige Mississippi-elven. Kvarteret består av gamle to- og treetasjes hus med elegante smijernsbalkonger og mange barer og restauranter. Her ligger også byens vakre katedral og den stemningsfulle parken Jackson Square, hvor jazzband spiller opp til dans til og med tidlig om morgenen.

French Quarter er – til tross for navnet – faktisk er bygget i spansk kolonistil. Og rett igjennom dette området går New Orleans mest berømte gate, Bourbon Street. Selv om navnet egentlig refererer til en fransk kongefamilie, er «Bourbon» veldig passende for akkurat denne gaten. Det er nemlig her de fleste turistene strømmer til for å feste og drikke, og hvor det fra morgen til langt på natt er stappfullt av mennesker som går fra den ene baren til den andre. De har gjerne fargerike perlekjeder rundt halsen og drinker i hånden, for her kan du faktisk – i motsetning til de fleste andre steder i USA – drikke ute på gaten.

Selv om Bourbon Street tiltrekker seg mange gjester, er det også en gate som kan bli i overkant mye for mange. Det er et ekstremt turistifisert sted, der gatehandlere og -lurifakser forsøker å lokke penger fra turistene med terningspill, auraavlesning eller tarotkort, og bråket er generelt høyt her. Dermed er det en gate som først og fremst appellerer til de aller mest festglade, som ikke bryr seg så mye om all den kulturen, historien og musikken som New Orleans også har å by på.

I French Quarter ligger slike flotte to- og treetasjes hus side om side. FOTO: Fotoluminate LLC
I French Quarter ligger slike flotte to- og treetasjes hus side om side. FOTO: Fotoluminate LLC Vis mer
En hjuldamper som brukes til elvecruise på den store Mississippi-elven ligger til kai. FOTO: f11photo
En hjuldamper som brukes til elvecruise på den store Mississippi-elven ligger til kai. FOTO: f11photo Vis mer

Østersfat og klasse-restauranter

Mer sjarm har imidlertid noen av de andre gatene i French Quarter, som det er en stor glede å gå rundt i bare for å nyte atmosfæren, de vakre balkongene og de mange små restaurantene. Chartres Street har for eksempel mange antikvitetsbutikker, der du kan blant annet kan kjøpe gamle østersfat. Hvis du da har en velfylt lommebok, for de er ikke billige.

Nettopp østers har da også en stor plass i New Orleans’ gastronomi, der en klassisk rett som Oysters Rockefeller er oppfunnet. Den kan du blant annet få på Antoine’s, den eldste fortsatt åpne restauranten i USA, der retten faktisk ble utviklet. Du kan også besøke den elegante restauranten Arnaud’s, som også har den klassiske østersretten på menyen. Å sette seg her og kanskje starte med en cocktail i den tilstøtende cocktailbaren, er som å gå tilbake i tid, mens de stivt kledde kelnerne skynder seg rundt og de gamle propellviftene i taket sørger for en behagelig temperatur selv på varme, fuktige dager.

Flotte gamle – og nye – skilt finner du flere steder i byen. FOTO: Mikkel Bækgaard
Flotte gamle – og nye – skilt finner du flere steder i byen. FOTO: Mikkel Bækgaard Vis mer

Gå fra spillested til spillested

Musikk spiller en enormt stor rolle i New Orleans, som betraktes som jazzens fødeby. Overalt i byen er det levende musikk, men mest interessant for musikkelskere er nok Frenchmen Street, som ligger rett utenfor The French Quarter. Her ligger barer og spillesteder side ved side, og det spilles live musikk på stort sett hver eneste en av dem selv på en vanlig tirsdag kveld.

Frenchmen Street er også stedet å dra hvis du vil komme deg bort fra hordene av fulle turister på Bourbon Street og oppleve en mer dempet og autentisk del av byen. Eller som en guide sier det når han tar oss med på sykkeltur rundt i byen: «Kom deg vekk fra idiotene i Bourbon Street, og møt flere idioter – men mye bedre musikk. De fleste turister i New Orleans ser bare Bourbon Street, og det er en skam.»

Og guiden har rett, konstaterer vi da vi en kveld går fra spillested til spillested på Frenchmen Street. Her er det blues, jazz og soul, og overalt svinger glade mennesker seg og koser seg med musikken. Det er også ganske rimelig å komme inn. Ofte koster det bare et par dollar – eller et krav om å i det minste kjøpe en drink i baren. Og så er det bare å nyte tonene fra slidegitarer, vaskebrett eller trompetblåsende New Orleans jazzband.

Musikken flyter fritt både innendørs og utendørs. Og liker du blues og jazz, er det mye å oppleve her, selv om kvaliteten er like variabel som tonene. FOTO: Unsplash
Musikken flyter fritt både innendørs og utendørs. Og liker du blues og jazz, er det mye å oppleve her, selv om kvaliteten er like variabel som tonene. FOTO: Unsplash Vis mer

Byen

New Orleans er den største byen i delstaten Louisiana i USA. Den ligger ved Mississippi-elven, nær utløpet til Mexicogolfen. New Orleans er en by fylt med både fest og fattigdom og er et sjarmerende sted fylt med kontraster. I 2005 ble store deler av New Orleans oversvømmet og ødelagt av orkanen Katrina. Byens historiske sentrum ble imidlertid spart, og store deler av byen er i dag gjenoppbygget.

Gamle trikker går fortsatt i byen. St. Charles Streetcar er den eldste og går gjennom flere gamle kvartaler på en 20 kilometer lang strekning. FOTO: Mikkel Bækgaard
Gamle trikker går fortsatt i byen. St. Charles Streetcar er den eldste og går gjennom flere gamle kvartaler på en 20 kilometer lang strekning. FOTO: Mikkel Bækgaard Vis mer

Kjempevillaer og unike kirkegårder

New Orleans er også kjennetegnet av stor eleganse og mye historie. Elegansen finner man i stor grad i det nevnte Garden District, en kort kjøretur med verdens eldste, fortsatt operative trikkelinje St. Charles. Her ligger sørstatsvillaene tett, og en guidet tur kan fortelle mange historier om de spennende menneskene som bor her. Er du interessert i historie, er det heller ingen vei utenom det nasjonale museet om andre verdenskrig, som ligger midt mellom French Quarter og Garden District.

Historien er også nærværende i de mer dystre delene av byen, for i tillegg til jazzen og festene er det en spesielt sitrende, mørk atmosfære som går hånd i hånd med gleden i denne byen. Denne merkelige, sitrende tonen kan man for eksempel oppleve på byens unike kirkegårder, som består av steinmausoleer hvor folk er begravet over bakken i stedet for under. Dette er fordi byen er bygget på en sump, og grunnvannet ligger ekstremt høyt, noe som gjør at byen ofte blir oversvømt.

Husene lyser opp i de gamle kvartalene. FOTO: Mikkel Bækgaard
Husene lyser opp i de gamle kvartalene. FOTO: Mikkel Bækgaard Vis mer
En skulptur av en engel på en av byens kirkgårder er pyntet med fargerike perlekjeder som er typiske for New Orleans. FOTO: Nick Berry Photography
En skulptur av en engel på en av byens kirkgårder er pyntet med fargerike perlekjeder som er typiske for New Orleans. FOTO: Nick Berry Photography Vis mer

Turen hit

New Orleans internasjonale flyplass ligger vest for byen, og hit går det flyginger fra de fleste sentrale trafikknutepunkter i USA, som for eksempel New York, Dallas og Washington. Amtraktog går også hit, blant annet via Memphis.

Karnevalsmasker og voodoo-museer

Den eldste og mest ikoniske kirkegården er St. Louis Cemetery No. 1, som ligger rett nordvest for det franske kvarteret. Tidligere kunne man fritt besøke kirkegården, men på grunn av omfattende hærverk kan man i dag kun komme inn som en del av en guidet tur. Til gjengjeld venter det her mange historier og gamle graver, gjerne dekorert med karnevalsmasker, perlekjeder og visne roser, som gir deg en følelse av at du er med i en vampyrfilm.

Samtidig kan man ikke si New Orleans uten å si voodoo, den afrikanske religionen som svarte slaver brakte med seg til området, og som lever den dag i dag. Det er mange myter om voodoo, men hvis du vil bli klokere på fakta versus historier, kan det absolutt anbefales å besøke ett av byens voodoo-museer. Ryktene sier også at hvis man er ekstra nysgjerrig, kan man være heldig å bli invitert til en seremoni.

Så heldige er imidlertid ikke vi da vi besøker The Big Easy. Men festlig er det. Og litt dystert.

På restauranten Arnaud’s møter kreolsk matlaging fransk innredning og sørstatsstemning. FOTO: Arnaud’s
På restauranten Arnaud’s møter kreolsk matlaging fransk innredning og sørstatsstemning. FOTO: Arnaud’s Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet