Reise:

Bli med til julebyen Trondheim

Får du ikke julestemning i Trøndelags største by, kommer den nok aldri.

REISE: Julelysene er tent i Trondheims gater. FOTO: Wil Lee-Wright
REISE: Julelysene er tent i Trondheims gater. FOTO: Wil Lee-Wright Vis mer
Publisert

Historisk sus

Ærverdige Britannia Hotel er litt av et syn i førjulstiden: svøpt i lys og med pyntet tre og eget pepperkakehus, en kopi av hotellet med korrekte detaljer. Unektelig med et streif av luksus har hotellet vært synonymt med julefeiring i over 153 år.

Mange feirer selve julen her, men også førjulstiden er magisk på hotellet idet julelysene tennes i Trondheim med et julepyntet Britannia som høydepunktet for store og små.

Restauranten Palmehaven, som nærmest er for en institusjon i byen å regne, er dekket til både julefrokost og -lunsj under stjernehimmelen. Og vil du virkelig skjemmes bort, er et besøk på Michelin-restauranten Speilsalen på hotellet en opplevelse av de sjeldne.

Og når snøen laver ned utenfor, kan du slappe av i hotellets spaavdeling. Her er det oppvarmet basseng, flere badstuer, isbad, avslapningsrom og behandlingsrom.

Britannia Hotel åpnet dørene for første gang i 1870. I 2019 gjenåpnet hotellet etter en årelang, storstilt oppgradering. Navnet er dog det samme som den gang, valgt av grunnlegger Andreas Myhre for å tiltrekke seg britiske aristokrater som trengte mat og husly etter å ha reist tusenvis av mil for å fiske i de omkringliggende trønderske elvene. «Vi snakker engelsk og serverer te klokken 17», sto det på en plakett på fasaden den gang. Hotellet er i årenes løp blitt frekventert av prominente politikere, oppdagere, skuespillere, artister og franske fashionistaer.

JULESTEMNING: Ærverdige Britannia Hotel i Trondheim sparer ikke på julestemningen. FOTO: Wil Lee-Wright
JULESTEMNING: Ærverdige Britannia Hotel i Trondheim sparer ikke på julestemningen. FOTO: Wil Lee-Wright Vis mer
OVERDÅDIG: Britannia er blitt kjent for sitt overdådige pepperkakehus laget av 17 kilo deig. FOTO: Mathias Vinje
OVERDÅDIG: Britannia er blitt kjent for sitt overdådige pepperkakehus laget av 17 kilo deig. FOTO: Mathias Vinje Vis mer
BRITANNIA: På Britannia ønskes du varmt velkommen. FOTO: Wil Lee-Wright
BRITANNIA: På Britannia ønskes du varmt velkommen. FOTO: Wil Lee-Wright Vis mer

Julemarked og shopping

I sentrum er det julemarked på Trondheim Torg – en slags førjulsfestival, om du vil, komplett med boder som selger lokalprodusert håndverk og kortreist mat og drikke (og varm kakao, selvsagt). En tur i pariserhjulet gir deg utsikt over byen, og er dessuten ganske så romantisk. Midtbyen i sentrumsområdet er riktignok noe generisk, slik bysentra gjerne er, men her er det flere enkeltstående butikker som er verdt et besøk, blant annet Shine (en liten bit av Paris), Carma og Retro (trøndersk kleskonsern med butikk i historiske Mathesongården i Olav Tryggvasons gate). Her er også Illums BolighusMercursenteret midt i Trondheim sentrum.

JULEMARKED: Pariserhjulet på julemarkedet midt i sentrum gir utsikt over hele byen. FOTO: Wil Lee-Wright
JULEMARKED: Pariserhjulet på julemarkedet midt i sentrum gir utsikt over hele byen. FOTO: Wil Lee-Wright Vis mer
JULESTEMNING: Et pyntet juletre er stor stas for store og små.
JULESTEMNING: Et pyntet juletre er stor stas for store og små. Vis mer
FARGERIKT: De karakteristiske bryggene på Nedre Bakklandet er gjort om til boliger. FOTO: Svein-Erik Knof
FARGERIKT: De karakteristiske bryggene på Nedre Bakklandet er gjort om til boliger. FOTO: Svein-Erik Knof Vis mer

Lokale råvarer

I fjor ble Trondheim og Trøndelag kåret til Europeisk Matregion. Her ligger noen av landets mest populære restauranter. Et besøk på Credo og Fagn, begge Michelinrestauranter, står nok høyt på ønskelisten for mange. Jeg har vært på førstnevnte, og kan med hånden på hjertet si at den er blant Norges beste. Men det koster, og du må selvsagt booke bord tidlig. Her spiser du mat laget på råvarer dyrket i regionen, fisket i havet utenfor og melket, kjernet og ystet på trønderske gårder. Smak, teksturer, følelser og bærekraft står i sentrum her. Smaksmenyen er mellom 20 og 25 serveringer, kombinert med drikke som passer hver enkelt rett. Lillesøster Jossa, med felles inngang og samme eier som Credo, er rimelig og rustikk, men fortsatt med de rene råvarene i fokus. På Edoramen får du japansk nudelsuppe med trønderske råvarer som både metter og varmer på kalde vinterdager.

På catwalken for Boss dukker også den norske stjernealpinisten Alexander Aamodt Kilde opp. Video: Ida Elise eide Einarsdóttir Vis mer
HOTELLFROKOST: Det er lite som slår frokost på sengen (forresten, kanskje frokost i Speilsalen). Foto: Privat
HOTELLFROKOST: Det er lite som slår frokost på sengen (forresten, kanskje frokost i Speilsalen). Foto: Privat Vis mer
RESTAURANT: Ida på en av Norges beste restauranter, Credo i Trondheim. Foto: Privat
RESTAURANT: Ida på en av Norges beste restauranter, Credo i Trondheim. Foto: Privat Vis mer

For store og små

friluftsmuseet Sverresborg finner du klassisk og tradisjonsrik julefeiring på sitt beste. Reiser du med barn, bør du definitivt legge turen innom her i førjulstiden. Et julepyntet folkemuseum byr på daglige omvisninger, julespill, pakkeverksted, grøt og gløgg, og selvfølgelig besøk fra nissen.

Fra november til slutten av februar forvandles flere av byens uterom til skøytebaner. Det er kanskje en klisjé, men gir deg garantert julestemning. Apropos is: Er du skikkelig sporty, kan du teste isbading. Trondheim har flere gode isbadesteder. Havet Arena, Fjordpromenaden fra Skansen til Brattøra og Korsvika med utsikt over Trondheimsfjorden er bare noen av dem.

ISBADING: På Havet Arena kan du ta badstu – og isbade, hvis du er av friskustypen. FOTO: Haakon Karlsen
ISBADING: På Havet Arena kan du ta badstu – og isbade, hvis du er av friskustypen. FOTO: Haakon Karlsen Vis mer

Nidarosdomen

Du kommer liksom ikke unna Nidarosdomen. Bare synet av byens gotiske dronning, som den gjerne kalles, er vel verdt besøket, men du kan også få guidede turer inne i katedralen. Førjulskonsertene i Nidarosdomen er også populære, og guttekorets julekonserter i domen er en fast juletradisjon for mange. Så her gjelder det å være tidlig ute hvis du vil sikre deg billetter.

NIDAROSDOMEN: Vakre Nidarosdomen kledd i vinterdrakt. FOTO: Fredrik Ahlsen/Visit Norway
NIDAROSDOMEN: Vakre Nidarosdomen kledd i vinterdrakt. FOTO: Fredrik Ahlsen/Visit Norway Vis mer

Bakklandet

Bakklandet med sine fargerike hus er blitt omtalt som Norges hyggeligste nabolag, og når det er pyntet til jul, kan du få julestemningen i områdets mange små butikker og koselige kafeer.

BAKKLANDET: Blant småhusbebyggelsen på Bakklandet er det ikke vanskelig å komme i julestemning. FOTO: Fredrik Ahlsen/Visit Norway
BAKKLANDET: Blant småhusbebyggelsen på Bakklandet er det ikke vanskelig å komme i julestemning. FOTO: Fredrik Ahlsen/Visit Norway Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer