Reise:

Bli med til vakre Kraków!

Det er lett å kose seg i denne byen, som kun er en kort flytur unna Norge.

REISE: Rynek Główny er navnet på det flotte torget som ligger midt i byen. FOTO: Mazur Travel
REISE: Rynek Główny er navnet på det flotte torget som ligger midt i byen. FOTO: Mazur Travel Vis mer
Publisert

Kjærligheten kan ta deg mange steder, og for min del tok den meg til en av nordmenns favorittbyer – nemlig Kraków. Nesten en gang i måneden i over to år tok jeg turen fra Norge til Polen for å besøke min daværende kjæreste, som bodde og studerte der.

Med en flytur på to knappe timer var det ingen problem, og det er nettopp noe av det som er så fint med Kraków – det er ingen lang reise. Ei heller trenger det å være dyrt. Er du villig til å senke standeren på komforten på flyet, kan du med Wizz Air og Ryanair få billetter til en slikk og ingenting, selv i disse dager. Uten bagasje vel å merke.

Jeg oppdaget flotte steder som ikke er av de typiske turistfellene, og dette mener jeg er gode tips å få med seg om du planlegger en tur til den polske byen.

Kraków er med sine nærmere 800 000 innbyggere Polens nest største by.
Kraków er med sine nærmere 800 000 innbyggere Polens nest største by. Vis mer

Hvordan og når

I mine øyne viser Kraków seg fra sin beste side mellom april og oktober, men desember er også nydelig her. Byen er kjent for julemarkedet som settes opp på Rynek, byens kjerne, i desember hvert år. Og er det noe som er koselig, så er det å vandre gatelangs med en kopp mulled wine og se etter julegaver.

Vel framme på flyplassen anbefaler jeg å bestille en Uber inn til byen. Det er billigere enn taxiene, som ofte skrur opp prisene for oss turister. Jeg har aldri betalt mer enn 150 norske kroner for kjøreturen, som tar mellom 30 og 40 minutter. Ikke bli overrasket om sjåføren ikke kan engelsk.

Gamlebyen i Kraków er et av Polens mest kjente områder. FOTO: Anton Ivanov
Gamlebyen i Kraków er et av Polens mest kjente områder. FOTO: Anton Ivanov Vis mer
Drar du hit i desember, er det koselig å kjøpe en kopp gløgg og rusle rundt og kikke på all den nydelige julepynten. FOTO: Ane Ommundsen
Drar du hit i desember, er det koselig å kjøpe en kopp gløgg og rusle rundt og kikke på all den nydelige julepynten. FOTO: Ane Ommundsen Vis mer

Når det gjelder bosted, kan du få en veldig fin leilighet for en billig penge gjennom airbnb, men Kraków har som andre storbyer også hoteller i alle prisklasser. Det viktigste er kanskje å vite hvor man skal bo. Holder du deg i nærheten av den hesteskoformede parken som omfavner bykjernen, kan du nesten ikke trå feil.

Gamlebyen, med markedsplassen Rynek i sentrum, er selve hjertet av Kraków. Her finner du den velkjente Mariakirken og en rekke restauranter og lokale butikker. Foruten gamlebyen er det jødiske kvartalet, Kazimierz, også et bra alternativ når det kommer til bosted.

Om du ikke bor her, ville jeg tatt en tur hit i løpet av reisen uansett. Det blir sett på som det «hippe» området i Kraków, litt som Oslos Grünerløkka, og det har en litt annen stemning enn gamlebyen. Også her finner du drøssevis av restauranter og barer, og du befinner deg bare en 20 minutters gåtur fra gamlebyen. Ta med deg en kaffe i hånda og vandre ned, det er fint.

En av kuplene på nasjonalhelligdommen, Wavel-katedralen, skinner i solen.
En av kuplene på nasjonalhelligdommen, Wavel-katedralen, skinner i solen. Vis mer

Shoppe

Kraków er en by med mye historie, og et besøk til Auschwitz og Schindlers fabrikk hører med om du er interessert i slikt. Jeg har vært der flere ganger og anbefaler absolutt å få det med seg, men her skal det handle om det jeg har gjort mest av, og derfor kjenner best til, nemlig mat og shopping.

Først og fremst: Kraków er BRA på begge deler! Så vi tar for oss shoppingen først. Som nevnt finner du mange butikker med lokale skatter i gamlebyen. Vil du shoppe vintage, tar du turen til Kazimierz. Det finnes to store kjøpesentre i byen med alle kjedebutikker du kan tenke deg: Galeria Krakowska og Galeria Kazimierz. De er ganske like. Krakowska er større med litt flere butikker, Kazimierz er finere.

Går du all in med shoppingen, ville jeg oppsøkt begge. Prisnivået i Kraków er generelt lavt, men i kjedebutikkene er forskjellen fra Norge liten. For øvrig er de ikke opptatt av effektivitet i Kraków, og de åpner sjelden en ny kasse hvis det er kø. Så om du vil unngå den slags som best du kan, bør du gå om morgenen.

Butikkfasader i det jødiske kvarteret Kazimiers.
Butikkfasader i det jødiske kvarteret Kazimiers. Vis mer

Spise

Byen har mange gode restauranter, og det beste av alt er at det ikke svir i lommeboken av å spise ute i Kraków. Så det har jeg gjort mye av. Jeg har testet litt av hvert, og her får du mine nøye utvalgte og beste tips:

Pimiento
Pimiento må med på listen min. Hovedråvaren er biff, og den går for å være en av Krakóws beste restauranter. Det er kvalitet på både maten, vinen, drinkene og servicen. Atmosfæren er fin, og passer like bra til en romantisk date som til en middag med gjengen. Det er stive priser til å være Kraków, men sammenlignet med norske priser får du en god biff for en slikk og ingenting.

Iskrembutikken St. Malo finner du flere steder i byen. Denne ligger i Kazimiers.
Iskrembutikken St. Malo finner du flere steder i byen. Denne ligger i Kazimiers. Vis mer

MooMoo steakhouse
Dersom du vil ha biff i Kraków, men ikke føler for Pimiento, ville jeg dratt til MooMoo steakhouse. Det er et billigere og et veldig bra alternativ.

Morskie Oko
Pierogi er en av de mest populære polske rettene. Og om du er interessert i å prøve – gå på Morskie Oko. Atmosfæren er autentisk polsk, og interiøret og musikken gjør det til en opplevelse i seg selv.

På Szał Cafe får du den utsikten over Rynek og Mariakirken, som stråler i bakgrunnen. FOTO: Ane Ommundsen
På Szał Cafe får du den utsikten over Rynek og Mariakirken, som stråler i bakgrunnen. FOTO: Ane Ommundsen Vis mer

Pasta Bar
Er du glad i pasta, dra hit. Det er alt jeg har å si. Jeg har aldri fått en pastarett jeg ikke har likt her. Maten, atmosfæren, drinkene – ja, alt er bra. Om sommeren har de et lite uteområde i bakgården der det er koselig å sitte dersom man får plass. Må også tipse om ostefatet som står blant forrettene, det er utrolig digg! De har ikke pizza her, så om du har lyst på det – gå på Nolio, som skal ha den beste pizzaen i byen, eller Boscaiola, som også er en bra italiensk restaurant.

Szał Cafe
Denne ligger midt på Rynek, men selv om det er midt i turistfella, visste jeg ikke om den før jeg helt tilfeldig så et bilde derfra på Instagram. Her går man kanskje aller mest for utsikten, men maten er god og drinkene og kaffen likeså. Få bord ute, det er et must.

På Muhabbet får du blant annet en overfylt toast med posjert egg, avokado og alt annet som er godt.FOTO: Ane Ommundsen
På Muhabbet får du blant annet en overfylt toast med posjert egg, avokado og alt annet som er godt.FOTO: Ane Ommundsen Vis mer

Muhabbet
Denne lille kafeen i Kazimierz kom jeg over ved en tilfeldighet, og det er jeg så glad for! Jeg er svak for avokadotoast, og velger det ni av ti ganger hvis jeg er ute og spiser frokost eller lunsj. På Muhabbet fant jeg en av de beste jeg har spist til nå, kun slått av den på Timmy Green i London. Det er finest å spise ved et av ­bordene i bakgården, der du sitter på tepper på gulvet og spiser blant dekorasjonene og plantene.

Restauracja Esterante
Dette er restauranten til Hotel Estera, som ligger i Kazimierz. Om sommeren har de en utrolig fin bakgård der man kan spise middag, og maten er bra.

Esterante er et skikkelig koselig sted. Hit vil jeg tilbake! FOTO: Ane Ommundsen
Esterante er et skikkelig koselig sted. Hit vil jeg tilbake! FOTO: Ane Ommundsen Vis mer

Wschód Bar
Dette tipset finner du nok ingen andre steder, for her drar de lokale for å få ekte asiatisk. Da jeg kom hit første gang, var jeg skeptisk. Restauranten ligger i en bakgate, og lokalet er ikke det mest innbydende sett utenfra. Men når du får satt deg ned og bestilt, endres inntrykket fort. Konseptet går ut på å dele flere retter, så vi var en gjeng som bestilte litt av alt. Det må være en av de beste asiatiske matopplevelsene jeg har hatt. Et unikt sted. Nam!

Nova
Jeg tar med Nova til deg som vil ha en restaurant som har alt. Alle ­finner noe på Nova. Maten er god og drinkene likeså. Atmosfæren og musikken gjør det til et perfekt sted å innta middag, spesielt om du får bord på terrassen.

Jeg ble alltid fornøyd når turen gikk til Pasta Bar. FOTO: Ane Ommundsen
Jeg ble alltid fornøyd når turen gikk til Pasta Bar. FOTO: Ane Ommundsen Vis mer

Folga
Dette er en finere kvalitetsrestaurant med mye spennende på menyen. De har alt fra fisk og skalldyr til kjøtt, og i trøffelsesongen spiste jeg den beste trøffelpastaen jeg noen gang har spist. Prisene er som på Pimiento, dyrt til å være Kraków, men ingenting for slik mat sett opp mot norske priser.

Camelot Café
Camelot ligger i gamlebyen og er verdt å få med seg. På 1920-tallet var kafeen et bordell, og det er ingen tvil om at det er et unikt lokale. De har god mat, ferskt bakverk og godt utvalg av kaffe, te og drinker.

Takterrassen på Metrum er et helt nydelig sted for en kaffe eller brus. Her selger de ikke alkohol. FOTO: Ane Ommundsen
Takterrassen på Metrum er et helt nydelig sted for en kaffe eller brus. Her selger de ikke alkohol. FOTO: Ane Ommundsen Vis mer
Jeg var på Camelot om vinteren, men om sommeren har de også en koselig uteservering. FOTO: Ane Ommundsen
Jeg var på Camelot om vinteren, men om sommeren har de også en koselig uteservering. FOTO: Ane Ommundsen Vis mer

Forum Food Hall
Drar du om sommeren og vil ha noe helt avslappet, er Forum bra. Det er en stor mathall nede ved elven, der du kan velge alt fra meksikansk til asiatisk og italiensk. Det er først og fremst uteområdet som gjør at jeg tar det med på listen, for her er det hyggelig å sitte når det går mot kveld.

Movida
Min favoritt når det gjelder drinker. Det er et lite, intimt lokale, med veldig gode drinker og småretter. Det er et avslappet sted, perfekt for gode samtaler eller en drink før eller etter middag.

Wschó Bar er en skjult perle. De har også en koselig uteservering. FOTO: FOTO: Ane Ommundsen
Wschó Bar er en skjult perle. De har også en koselig uteservering. FOTO: FOTO: Ane Ommundsen Vis mer

Metrum
Dette er kanskje den takterrassen som har den fineste utsikten i byen. Den ligger på toppen av Krakow Music Academy. Her er det like fint på dagtid som kveldstid. De selger derimot ikke alkohol her, så om du vil sippe drinker på en takterrasse, gå på Hotel Stary.

Kaffe

Dersom du vil ha god kaffe og en bit ved siden av, anbefaler jeg følgende steder: Kawa, Fornir, Stockholm Kaffe Bageri (sykt gode boller) samt Astrid Cafe, som har veldig gode pannekaker.

Oh my pancakes! Disse på Astrid Cafe var farlig gode. FOTO: Ane Ommundsen
Oh my pancakes! Disse på Astrid Cafe var farlig gode. FOTO: Ane Ommundsen Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer