Reise:

Bli med til vakre Segovia!

En kort tur utenfor Madrid finner du en perle av en by.

REISE: Den imponerende gotiske katedralen er en av de største severdighetene i Segovia. FOTO: Leonid Andronov
REISE: Den imponerende gotiske katedralen er en av de største severdighetene i Segovia. FOTO: Leonid Andronov Vis mer
Publisert

Du trenger ikke å reise langt ut fra storbyen Madrid før du blir møtt av vidstrakte og bølgende landskap. Snart blir den menneskeskapte horisonten av bygninger erstattet av fjell som reiser seg i horisonten bak jorder og spredte olivenlunder.

Å besøke provinshovedstaden Segovia i nordvest er verdt en tur i seg selv, men hit kan du også fint dra på en dagstur fra Madrid. Med bil tar turen knapt halvannen time, mens den med tog kan gjøres på bare en halv time.

Underveis krysser man både fjellkjeden Guadarrama og den usynlige grensen mellom hovedstadsregionen og naboregionen Castilla y León, som arealmessig er Spanias største.

Hvis du tar bussen fra Madrid til Segovia, trenger du ikke å gå langt fra busstasjonen før den første attraksjonen troner over deg. Med sin 28 meters høyde fordelt på to lag med vakre steinbuer får Segovias enorme akvedukt menneskene på torget under til å se ut som bitte små dukker. Det kan være vanskelig å forstå hvordan dette romerske underverket kunne reises helt tilbake i det 1. århundre, og hvordan de 25 000 tunge steinblokkene kunne settes sammen uten bruk av sement.

Akvedukten er blant verdens best bevarte i sitt slag, og det er verdt å bruke tid på å nyte den fra alle tenkelige vinkler mens den kaster skiftende skygger gjennom dagen.

I byens historiske sentrum er bygningene prydet med en rekke elegante fasademønstre. FOTO: Brian Schæfer Dreyer
I byens historiske sentrum er bygningene prydet med en rekke elegante fasademønstre. FOTO: Brian Schæfer Dreyer Vis mer
Håndflettede kurver er noe av det du kan kjøpe med deg hjem.
Håndflettede kurver er noe av det du kan kjøpe med deg hjem. Vis mer
Den imponerende akvedukten er 28 meter høy.
Den imponerende akvedukten er 28 meter høy. Vis mer

Shopping og delikatesser

I det historiske sentrum støter man på flere vakre bindingsverkshus og en rekke fasader prydet med nesten hypnotiserende mønstre, en type tredimensjonale fasadedekorasjoner som gjør spaserturen gjennom de rustikke gatene ekstra spennende. Disse dekorasjonene er spesielt fremtredende i det jødiske kvarteret bak byens katedral, som man når via Segovias livligste sentrumsområde, bestående av gatene Calle Cervantes, Calle Juan Bravo og Calle Isabel la Católica.

I dette området finner du spanske kjedebutikker, lokale spesial­forretninger og ikke minst delikatessebutikker som frister med alt fra regionens viner til skinke og litervis med olivenolje.

I suvenirbutikkene er produkter i kork og keramikk blant gjen­gangerne, sistnevnte ofte utført i grisemotiv. Segovias restauranter er nemlig kjent for en spesiell lokal rett, den helstekte pattegrisen.

Her i byen lager de den ekstra sprø, men samtidig så mør at servitørene demonstrativt skjærer den ut med kanten av en vanlig tallerken. Cochinillo asado, som retten heter på spansk, kan du få på flere restauranter i byen. Blant de mest kjente er Casa Duque, hvor lokale kunder er blitt mettet siden 1895 og hvor kjøttet tradisjonelt tilberedes i en vedfyrt ovn.

Tilbake ved byens gotiske gigant av en katedral kan du krysse av for den andre av byens tre toppattraksjoner. Den svære bygningen, som ble reist i perioden 1525–1577 dominerer byens skyline.

Synes du den er vakker om dagen, så vent til mørket senker seg, og katedralen lyses opp som om den var laget av det reneste gull. Vil du ta en titt innenfor dørene, koster det bare rundt 40 kroner, men litt ekstra hvis du vil være med på en guidet tur opp i tårnet.

Ved katedralens fot strekker rådhusplassen, Plaza Mayor, seg ut i en vakker kulisse som du kan nyte helt gratis. Og hvis du kommer hit på en torsdag, kan du oppleve det ukentlige markedet rundt den sentrale smijernspaviljongen.

Her selges alt fra frukt og grønnsaker til antikviteter. Med katedralen i den ene enden og det laksefargede teateret Teatro Juan Bravo i den andre er dette definitivt blant Spanias mer imponerende rådhusplasser. Forbi katedralen blir det litt tynnere med butikker i den nordvestlige delen av sentrum, der gatene blir smalere, men absolutt ikke mindre severdige.

Og i enden av Calle Daoiz fører brosteinene plutselig ut til den svært så velholdte slottsparken dedikert til dronning Victoria Eugenia. Dette er det perfekte stedet å hvile bena en stund og i stedet la øynene vandre over det åpne landskapet rundt kirker og klosterkomplekser.

Det er ikke vanskelig å forestille seg at Disney lot seg inspirere av av slottet Alcázar de Segovia da de lagde Askepott.
Det er ikke vanskelig å forestille seg at Disney lot seg inspirere av av slottet Alcázar de Segovia da de lagde Askepott. Vis mer
Gris er en spesialitet på restaurantene i byen – og på suvenirfronten. FOTO: Brian Schæfer Dreyer
Gris er en spesialitet på restaurantene i byen – og på suvenirfronten. FOTO: Brian Schæfer Dreyer Vis mer

Askepotts slott

Det sies at Segovias middelalderslott, Alcázar de Segovia, var blant inspirasjonskildene til Askepotts slott i den kjære Disney-klassikeren. Og du forstår hvorfor når du ser de runde tårnene med de spisse, grå takspirene, som ser ut som om de er tatt rett ut av et eventyr.

Slottet ligger på et klippefremspring som hever seg over det omkringliggende landskapet, og det er vel verdt å koste på de knappe 75 kronene det koster å få adgang til de majestetiske rommene. Her kan du speile deg i blankpolerte rustninger, besøke tronsalen og beundre de mange fargerike glassmosaikkene, de forgylte takene og de store våpensamlingene.

Slottet har siden det ble bygget som et forsvarsverk på 1000- og 1100-tallet vært hjem for hele 22 regjerende konger gjennom historien. I tillegg har det fungert som både statsfengsel og militærakademi – og i dag som militært arkiv og museum, der den lange historien blir fortalt.

Inngangsbilletten – med eller uten besøk i tårnet – må kjøpes i slottets neoklassiske nabobygning, som opprinnelig ble bygget som et laboratorium for den kongelige artillerihøyskolen, men som nå brukes som et kulturelt og vitenskapelig senter.

Bak bygningen kan du nyte kaffen med en fantastisk utsikt over restene av Segovias middelaldermur.

Parken i La Granja de San Ildefonso er kjent for sine fontener. FOTO: David Herraez Calzada
Parken i La Granja de San Ildefonso er kjent for sine fontener. FOTO: David Herraez Calzada Vis mer
Den sandfargede katedralen ruver over Plaza Mayor.
Den sandfargede katedralen ruver over Plaza Mayor. Vis mer

Fantasifulle fontener

Hvis du har tid til mer, kan du få en majestetisk opplevelse bare en 20 minutters busstur fra Segovia, der den lille, kongelige byen La Granja de San Ildefonso skjuler et kongelig palass og en praktfull slottspark i fransk stil. Tankene går naturlig til Versailles utenfor Paris når man ser det vakkert beliggende palasset, som på begynnelsen av 1700-tallet ble bygget som sommerresidens for kong Filip 5. av Spania.

I dag kan man beundre slottets fresker, som overlevde en storbrann i 1918, samt besøke palassets kongelige kapell og museet for gobeliner. Men det er den bakenforliggende parken som ofte tiltrekker seg flest turister med sine 26 fantasifulle fontener, som hver for seg avbilder mytologiske scener i detaljerte figurer utført i bly og malt i bronse.

Fontenene får vannet sitt fra et reservoar via det originale, hydrauliske systemet, og vannstrålen fra fontenen kalt La Fama – berømmelsen – når en høyde på hele 40 meter. Fontenene er imidlertid ikke alltid aktive på grunn av den store mengden vann de krever, men selv uten vann er de verdt å se på som skulpturer.

Slottsparken i La Granja de San Ildefonso er laget i fransk stil. FOTO: Alfonso Sanchez Segura
Slottsparken i La Granja de San Ildefonso er laget i fransk stil. FOTO: Alfonso Sanchez Segura Vis mer
Det vakre Teatro Juan Bravo ligger ved Plaza Mayor. FOTO: Wikimedia Commons
Det vakre Teatro Juan Bravo ligger ved Plaza Mayor. FOTO: Wikimedia Commons Vis mer

Opplev

I et gammelt vaktmesterhus i Segovias jødiske kvarter kan du lære mer om bymuren og samtidig få utsikt over kvartalet fra tårnet, muralla.turismodesegovia.com

Hos Real Casa de Moneda nær slottet kan du i en godt bevart fabrikkbygning fra 1500-tallet få innsikt i produksjonen av mynter gjennom historien, casamonedasegovia.es

Francisco Peralta ble ansett som den beste dukketeater-spilleren i Spania, og samlingen av marionettedukkene hans kan sees i Calle de La Puerta de Santiago 36 (stengt mandag og tirsdag).

Museo Esteban Vicente viser samtidskunst i et palass fra 1400-tallet, museoestebanvicente.es

Restauranten Casa Duque har holdt det gående siden 1895. FOTO: Brian Schæfer Dreyer
Restauranten Casa Duque har holdt det gående siden 1895. FOTO: Brian Schæfer Dreyer Vis mer

Spis godt

Hos Casa Duque nær akvedukten får du over 125 års historie i tradisjonelle omgivelser og et av byens mest autentiske steder å smake Segovias signaturrett, den helstekte pattegrisen, restauranteduque.es

Bare noen skritt fra rådhusplassen tilbyr Mesón de José María også sprøstekt pattegris i den store, men koselige restauranten, som i fjor feiret 40-års jubileum, restaurantejosemaria.com

Hvis du bare vil nyte litt tapas og kjøpe delikatesser med deg i kofferten, er den kombinerte butikken og tapasbaren Diablo Cojuelo et godt valg, diablocojuelo.com

Pattegris er spesialiteten på Casa Duque. FOTO: Brian Schæfer Dreyer
Pattegris er spesialiteten på Casa Duque. FOTO: Brian Schæfer Dreyer Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet