Reise:

Bli med til vakre Slovenia!

Er du glad i nydelig natur, god mat og deilig vin? Da vil du trives her.

REISE: Slovenia har kun to millioner innbyggere, men over 20 000 vingårder. FOTO: Video Coppo di Marco Coppo
REISE: Slovenia har kun to millioner innbyggere, men over 20 000 vingårder. FOTO: Video Coppo di Marco Coppo Vis mer
Publisert

Gå- og sykkelturene

Fargerike blomster lyser opp nede i den grønne dalen foran et bakteppe av snødekte fjelltopper. Alt reflekteres i den turkise innsjøen, som speiler solens stråler. Ja, vi har valgt det perfekte stedet å ta en pause etter å ha gått i flere timer.

Samtidig har vi allerede passert utallige andre perfekte stoppesteder. For her, i den beskyttede nasjonalparken Logar Valley, er naturen bare utrolig vakker. Logar Valley har fått flere såkalt grønne og bærekraftige sertifikater, så bevaring av naturen er svært viktig her. Men uansett hvor du går på tur i Slovenia, må du ta vare på naturen. Det er skilt med retningslinjer på alle de 10 000 kilometerne med merkede turstier i landet.

Savica-fossen ligger i Bohinjområdet. FOTO: Slovenia.info, Michael Matti Savica
Savica-fossen ligger i Bohinjområdet. FOTO: Slovenia.info, Michael Matti Savica Vis mer

Slovenerne er selv et turgående folk, og guiden vår forteller at de har et ordtak som sier: «Fjellene er ikke gale, men de som bestiger dem er det.» Dette er for å minne oss om at naturen alltid er sterkere enn oss, og at vi derfor må være forsiktige.

Slovenias natur appellerer til alle som elsker å gå fjelltur. I høytliggende Velika Planina kan du besøke et gjetersamfunn og rusle blant sauer og gamle historiske hytter. I Vipava-dalen og i Dolenjska kan du gå blant vinrankene, mens du i Kočevsko kan spasere i skogene der brunbjørnen bor.

Den slovenske naturen tiltrekker seg også sykkel-entusiaster. Vi valgte å leie elsykler, og de ble raskt våre beste venner i oppoverbakkene. I tillegg til de vakre høydene, som er spredt rundt i hele landet, kan du sykle under jordens overflate i Mount Pec. Her kan du nemlig sykle langs de gamle stiene i en forlatt gruve. Eller hva med Bohinj-regionen, hvor det ikke er biltrafikk, men flust av kulinariske opplevelser?

Naturen byr på høye fjell, dype daler og fantastiske utsiktspunkter. FOTO: Slovenia.info, Tomo Jesenicnik
Naturen byr på høye fjell, dype daler og fantastiske utsiktspunkter. FOTO: Slovenia.info, Tomo Jesenicnik Vis mer

For de som vil ha mer action, har Slovenia røffe stier som går over enger og gjennom skoger, med ulike hindringer. Du kan også velge en toukers rute som tar deg fra spa-hotell til spa-hotell.

Slovenia kan også skryte av å ha verdens første sykkel­rute som utelukkende fører deg gjennom destinasjoner som sertifisert grønne eller bærekraftige. Ruten heter «Bike Slovenia Green», tar sju dager å gjennomføre og ender med en dukkert i det vakre Adriaterhavet. Sjekk ut vandre- og sykkelruter og annen informasjon på. slovenia.info.

Samtidig som naturen er vill, er den også tilgjengelig via broer og stier som er godt vedlikeholdt. FOTO: Slovenia.info, Jost Gantar
Samtidig som naturen er vill, er den også tilgjengelig via broer og stier som er godt vedlikeholdt. FOTO: Slovenia.info, Jost Gantar Vis mer

Maten

Kalkunen kommer direkte fra leverandøren i nabodalen, og vi får den servert fylt med lokale skogsurter, stekt og servert med appelsin- og sjokoladesaus. Om høsten suppleres retten med lokalprodusert ­kastanjekrem krydret med whisky og kaffe.

Dette er en av rettene på House Raduha (raduha.com), en av mange restauranter som har forpliktet seg til å drive med det som klassifiseres som «Slovenia Green Cuisine». Dette betyr at grønnsaker og urter må komme fra hagen, skogen eller dalen, mens andre ingredienser må leveres lokalt. I tillegg kan de ikke bruke engangsplast, de må sortere avfall, de må servere lokalt springvann, lage sesongbaserte og autentiske retter, redusere CO2-utslippene og være sosialt inkluderende.

Hvis du ser merket «Slovenia Green Cuisine», kan du derfor være sikker på at du spiser på en restaurant som tar miljøansvar.

På Grad Otočec får du ordentlig god mat. FOTO: Grad Ototec
På Grad Otočec får du ordentlig god mat. FOTO: Grad Ototec Vis mer

Som i mange andre land har Slovenia også en stolt, tradisjonell ­matkultur, som de siste årene har fått et mer trendy preg. I 2021 ble Slovenia utnevnt til European Region of Gastronomy, og ryktet ­henger fortsatt igjen. Du finner de gastronomiske godbitene spredt over hele landet.

Selv om Slovenia er et lite land, om lag halvparten så stort som Danmark, så kan den samme retten smake veldig forskjellig, avhengig av om råvarene kommer fra fjellene, de dype dalene, kysten eller åkrene. Slovenia ligger som en sandwich mellom Italia, Østerrike, Kroatia og Ungarn, så her kan du finne både surkål og pølser, samt sofistikerte retter med blekksprut og hjemmelaget pasta.

Du kan nyte vakker utsikt når du spiser frokost på hotell og restaurant Vila Planinka. FOTO: Parastou Booyash
Du kan nyte vakker utsikt når du spiser frokost på hotell og restaurant Vila Planinka. FOTO: Parastou Booyash Vis mer

Et spisested der de tradisjonelle rettene er inspirert av hele regionen, er Restaurant Gostilna Krištof (gostilnakristof.si), som ligger i den lille byen Predoslje, omtrent 30 minutters kjøretur nord for hovedstaden Ljubljana. Dette er en familiedrevet restaurant som er omtalt i Michelin-guiden, og råvarene er enten lokale eller kommer fra deres egen kjøkkenhage. Brødet kommer fra deres eget bakeri, der de baker surdeigsbrød med seks forskjellige typer mel, urter og smaker. Prøv for eksempel havabboren med søtpotetmos, ristet fiken, steinsopp, sprøstekt spekeskinke og rød paprikasaus. Kjøttelskere vil også like villsvinretten med grønnkål-tacos, kålrotkrem og hagtorn.

De gastronomiske opplevelsene når nye høyder på restauranten og hotellet Vila Planinka (vilaplaninka.com), som også er vakkert omgitt av høye fjell. Restauranten er omtalt i Michelin-guiden og har bare noen få bord. Her er det fokus på økologi, god service og på at maten skal være en helhetsopplevelse. Og dessuten skal alt være basert på god karma. Sommelieren forklarer nemlig at hvis råvarene og vinen kommer fra områder der arbeiderne får dårlig betalt, så smaker ikke råvarene godt. Derfor sørger de for at råvarene og forholdene er på stell, slik at hver en bit og slurk får god karma. Med stedets fem-retters meny ble våre smaksløker bortskjemt med for eksempel posjert ørret med kålroteplepuré, gressløksaus, ørretrogn og kandiserte rødbeter, etterfulgt av bipollen-is og mandelkrem med svart valnøtt. Alt sammen akkompagnert av et stort utvalg vin.

Slovensk mat er en krysning av hva du finner i nabolandene Italia, Østerrike, Kroatia og Ungarn. FOTO: Parastou Booyash
Slovensk mat er en krysning av hva du finner i nabolandene Italia, Østerrike, Kroatia og Ungarn. FOTO: Parastou Booyash Vis mer

De unike hotellene

Vila Planinka
Dette boutique-hotellet er bygget med lokale materialer og har fokus på økologiske matopplevelser med kortreist mat. De samarbeider kun med lokale leverandører som ikke benytter plastemballasje. vilaplaninka.com

I Velika Planina kan du se mange gjeterhytter som dette. FOTO: Slovenia.info, Ana Pogacar
I Velika Planina kan du se mange gjeterhytter som dette. FOTO: Slovenia.info, Ana Pogacar Vis mer
Eierne av spa-hotellet Plesnik har vært flinke til å utnytte de vakre omgivelsene. FOTO: Slovenia info, Jacob Riglin
Eierne av spa-hotellet Plesnik har vært flinke til å utnytte de vakre omgivelsene. FOTO: Slovenia info, Jacob Riglin Vis mer

Hotel Plesnik
Dette spa-hotellet ligger i den vakre og beskyttede nasjonalparken Logar Valley. Det har et ayurveda-velværekonsept og tilbyr både utendørs og innendørs spa-områder med utsikt mot majestetiske fjell. plesnik.si

Hovedstaden Ljubljana er ekstra vakker sett fra høyden over byen. FOTO: Slovenia.info, Andrej Tarfila
Hovedstaden Ljubljana er ekstra vakker sett fra høyden over byen. FOTO: Slovenia.info, Andrej Tarfila Vis mer

Hotel Grad Otočec
På en frodig øy midt i en elv finner du et gammelt slott som er blitt omgjort til et sjarmerende hotell. Hotel Grad Otočec ligger i grønne omgivelser, og kjøkkenet har en Michelin-anbefaling. Hotellet er også medlem av den unike og luksuriøse hotellgruppen Relais & Châteaux. grad-otocec.com

Hotel Grad Otočec er et gammelt slott som ligger på en liten øy. FOTO: Slovenia info, Iztok Medja
Hotel Grad Otočec er et gammelt slott som ligger på en liten øy. FOTO: Slovenia info, Iztok Medja Vis mer

De grønne reisemålene

Det er ikke så vanskelig å være et «grønt land» når hele 60 prosent av det er dekket av skog og fjell. Det er imidlertid litt vanskeligere å bevare naturen vill og uberørt og samtidig invitere turister til å oppleve det hele. Men det er på dette området at Slovenia gjør en innsats, og det er derfor landet har mottatt flere internasjonale priser. Landet har for eksempel vært på Global Green Destinations-listen i flere år, mens prestisjefylte reisemedier som Lonely Planet og Conde Nast Traveller har inkludert Slovenia på listene over verdens mest bærekraftige reisemål.

En av de grønne destinasjonene er Bohinj i De juliske Alper, en fjellkjede som er en del av alpene. Dette er et sted hvor du noen ganger befinner deg over skyene og andre ganger under dem, et sted som det ene øyeblikket er badet i neongrønne blader og deretter blir oransje i takt med solens ønsker. Her, i Triglav nasjonalpark, finnes det over 400 kvadratmeter med vandre­ruter, 7000 dyrearter og 1600 plantearter. Du kan ri over slettene på hesteryggen, bo i fjellhytter eller stå på ski om vinteren.

Er du på overnattingsbesøk på en vingård, er det en god idé å pakke en kurv og gå på piknik på en høyde for å se på solnedgangen. FOTO: Slovenia.info, Tomo Jesenicnik
Er du på overnattingsbesøk på en vingård, er det en god idé å pakke en kurv og gå på piknik på en høyde for å se på solnedgangen. FOTO: Slovenia.info, Tomo Jesenicnik Vis mer

Vingårdene

Med 20 000 vingårder er det mer enn nok vin til Slovenias bare to millioner innbyggere. Landets gunstige beliggenhet mellom Alpene, frodige sletter og Middelhavet skaper et variert klima, landskap og jordsmonn. Druene trives så godt her at området sies å produsere noen av de beste vinene i verden.

Uansett hvilken kafé, spisested, restaurant eller bar du besøker, kan du velge blant et bredt utvalg av viner for enhver smak. De fleste i restaurantbransjen kan veilede deg til den vinen som passer best for deg. Sommelierene er stolte av å fortelle at Slovenia har ni vinområder delt inn i tre regioner: Podravje-, Posavje- og Primorska-vinregionene.

Slovensk vin har høy kvalitet. Og besøker du en av de mange vingårdene, smaker den ekstra godt. FOTO: Slovenia.info, Jakka Ivancic
Slovensk vin har høy kvalitet. Og besøker du en av de mange vingårdene, smaker den ekstra godt. FOTO: Slovenia.info, Jakka Ivancic Vis mer

Dolenjska i Posavje er et av de kjente vinområdene hvor det er blitt produsert vin i flere hundre år. De er spesielt stolte av vinen Cviček, som blir produsert av minst fire forskjellige druesorter, hvorav to tredjedeler er røde og nesten en tredjedel er hvite druesorter. I Dolenjska kan du overnatte på vin­gårder og se både soloppgangen og solned­gangen over de bølgende vinmarkene. Du bor ­vanligvis i private hytter som tilhører lokalbefolkningen. Her kan du også bidra med forskjellige arbeidsoppgaver under høstingen.

Du kan også bare slappe av og nyte en ekte vingårdsopplevelse med alle godsakene inkludert. Her legges det vekt på naturopplevelsen, så det er en god idé å pakke en piknikkurv med råvarer fra gården og sykle til en høyde. Og legg gjerne utflukten til kveldstid når solen maler landskapet i pastellfarger.

Slovenia har også en lang tradisjon for økologisk og biodynamisk vin. Den sistnevnte, i tillegg til å være økologisk, er også dyrket på jord som er gjødslet med kompost fra dyr og høstet i harmoni med månens syklus. Og det kan vi faktisk smake. Den smaker mer naturlig og er mildere mot magen.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer