Gå- og sykkelturene
Fargerike blomster lyser opp nede i den grønne dalen foran et bakteppe av snødekte fjelltopper. Alt reflekteres i den turkise innsjøen, som speiler solens stråler. Ja, vi har valgt det perfekte stedet å ta en pause etter å ha gått i flere timer.
Samtidig har vi allerede passert utallige andre perfekte stoppesteder. For her, i den beskyttede nasjonalparken Logar Valley, er naturen bare utrolig vakker. Logar Valley har fått flere såkalt grønne og bærekraftige sertifikater, så bevaring av naturen er svært viktig her. Men uansett hvor du går på tur i Slovenia, må du ta vare på naturen. Det er skilt med retningslinjer på alle de 10 000 kilometerne med merkede turstier i landet.

Tina trodde hun var tungt deprimert: – En lettelse å få riktig diagnose


Dette er de vakreste perlene på Sicilia
Slovenerne er selv et turgående folk, og guiden vår forteller at de har et ordtak som sier: «Fjellene er ikke gale, men de som bestiger dem er det.» Dette er for å minne oss om at naturen alltid er sterkere enn oss, og at vi derfor må være forsiktige.
Slovenias natur appellerer til alle som elsker å gå fjelltur. I høytliggende Velika Planina kan du besøke et gjetersamfunn og rusle blant sauer og gamle historiske hytter. I Vipava-dalen og i Dolenjska kan du gå blant vinrankene, mens du i Kočevsko kan spasere i skogene der brunbjørnen bor.
Den slovenske naturen tiltrekker seg også sykkel-entusiaster. Vi valgte å leie elsykler, og de ble raskt våre beste venner i oppoverbakkene. I tillegg til de vakre høydene, som er spredt rundt i hele landet, kan du sykle under jordens overflate i Mount Pec. Her kan du nemlig sykle langs de gamle stiene i en forlatt gruve. Eller hva med Bohinj-regionen, hvor det ikke er biltrafikk, men flust av kulinariske opplevelser?

For de som vil ha mer action, har Slovenia røffe stier som går over enger og gjennom skoger, med ulike hindringer. Du kan også velge en toukers rute som tar deg fra spa-hotell til spa-hotell.
Slovenia kan også skryte av å ha verdens første sykkelrute som utelukkende fører deg gjennom destinasjoner som sertifisert grønne eller bærekraftige. Ruten heter «Bike Slovenia Green», tar sju dager å gjennomføre og ender med en dukkert i det vakre Adriaterhavet. Sjekk ut vandre- og sykkelruter og annen informasjon på. slovenia.info.

Maten
Kalkunen kommer direkte fra leverandøren i nabodalen, og vi får den servert fylt med lokale skogsurter, stekt og servert med appelsin- og sjokoladesaus. Om høsten suppleres retten med lokalprodusert kastanjekrem krydret med whisky og kaffe.
Dette er en av rettene på House Raduha (raduha.com), en av mange restauranter som har forpliktet seg til å drive med det som klassifiseres som «Slovenia Green Cuisine». Dette betyr at grønnsaker og urter må komme fra hagen, skogen eller dalen, mens andre ingredienser må leveres lokalt. I tillegg kan de ikke bruke engangsplast, de må sortere avfall, de må servere lokalt springvann, lage sesongbaserte og autentiske retter, redusere CO2-utslippene og være sosialt inkluderende.
Hvis du ser merket «Slovenia Green Cuisine», kan du derfor være sikker på at du spiser på en restaurant som tar miljøansvar.

Som i mange andre land har Slovenia også en stolt, tradisjonell matkultur, som de siste årene har fått et mer trendy preg. I 2021 ble Slovenia utnevnt til European Region of Gastronomy, og ryktet henger fortsatt igjen. Du finner de gastronomiske godbitene spredt over hele landet.
Selv om Slovenia er et lite land, om lag halvparten så stort som Danmark, så kan den samme retten smake veldig forskjellig, avhengig av om råvarene kommer fra fjellene, de dype dalene, kysten eller åkrene. Slovenia ligger som en sandwich mellom Italia, Østerrike, Kroatia og Ungarn, så her kan du finne både surkål og pølser, samt sofistikerte retter med blekksprut og hjemmelaget pasta.

Et spisested der de tradisjonelle rettene er inspirert av hele regionen, er Restaurant Gostilna Krištof (gostilnakristof.si), som ligger i den lille byen Predoslje, omtrent 30 minutters kjøretur nord for hovedstaden Ljubljana. Dette er en familiedrevet restaurant som er omtalt i Michelin-guiden, og råvarene er enten lokale eller kommer fra deres egen kjøkkenhage. Brødet kommer fra deres eget bakeri, der de baker surdeigsbrød med seks forskjellige typer mel, urter og smaker. Prøv for eksempel havabboren med søtpotetmos, ristet fiken, steinsopp, sprøstekt spekeskinke og rød paprikasaus. Kjøttelskere vil også like villsvinretten med grønnkål-tacos, kålrotkrem og hagtorn.
De gastronomiske opplevelsene når nye høyder på restauranten og hotellet Vila Planinka (vilaplaninka.com), som også er vakkert omgitt av høye fjell. Restauranten er omtalt i Michelin-guiden og har bare noen få bord. Her er det fokus på økologi, god service og på at maten skal være en helhetsopplevelse. Og dessuten skal alt være basert på god karma. Sommelieren forklarer nemlig at hvis råvarene og vinen kommer fra områder der arbeiderne får dårlig betalt, så smaker ikke råvarene godt. Derfor sørger de for at råvarene og forholdene er på stell, slik at hver en bit og slurk får god karma. Med stedets fem-retters meny ble våre smaksløker bortskjemt med for eksempel posjert ørret med kålroteplepuré, gressløksaus, ørretrogn og kandiserte rødbeter, etterfulgt av bipollen-is og mandelkrem med svart valnøtt. Alt sammen akkompagnert av et stort utvalg vin.

Slik ble Martine lurt trill rundt av Aslak på første Tinder-date

De unike hotellene
Vila Planinka
Dette boutique-hotellet er bygget med lokale materialer og har fokus på økologiske matopplevelser med kortreist mat. De samarbeider kun med lokale leverandører som ikke benytter plastemballasje. vilaplaninka.com

Slik får du mest mulig ut av vakre København


Hotel Plesnik
Dette spa-hotellet ligger i den vakre og beskyttede nasjonalparken Logar Valley. Det har et ayurveda-velværekonsept og tilbyr både utendørs og innendørs spa-områder med utsikt mot majestetiske fjell. plesnik.si

Hotel Grad Otočec
På en frodig øy midt i en elv finner du et gammelt slott som er blitt omgjort til et sjarmerende hotell. Hotel Grad Otočec ligger i grønne omgivelser, og kjøkkenet har en Michelin-anbefaling. Hotellet er også medlem av den unike og luksuriøse hotellgruppen Relais & Châteaux. grad-otocec.com

De grønne reisemålene
Det er ikke så vanskelig å være et «grønt land» når hele 60 prosent av det er dekket av skog og fjell. Det er imidlertid litt vanskeligere å bevare naturen vill og uberørt og samtidig invitere turister til å oppleve det hele. Men det er på dette området at Slovenia gjør en innsats, og det er derfor landet har mottatt flere internasjonale priser. Landet har for eksempel vært på Global Green Destinations-listen i flere år, mens prestisjefylte reisemedier som Lonely Planet og Conde Nast Traveller har inkludert Slovenia på listene over verdens mest bærekraftige reisemål.
En av de grønne destinasjonene er Bohinj i De juliske Alper, en fjellkjede som er en del av alpene. Dette er et sted hvor du noen ganger befinner deg over skyene og andre ganger under dem, et sted som det ene øyeblikket er badet i neongrønne blader og deretter blir oransje i takt med solens ønsker. Her, i Triglav nasjonalpark, finnes det over 400 kvadratmeter med vandreruter, 7000 dyrearter og 1600 plantearter. Du kan ri over slettene på hesteryggen, bo i fjellhytter eller stå på ski om vinteren.

Vingårdene
Med 20 000 vingårder er det mer enn nok vin til Slovenias bare to millioner innbyggere. Landets gunstige beliggenhet mellom Alpene, frodige sletter og Middelhavet skaper et variert klima, landskap og jordsmonn. Druene trives så godt her at området sies å produsere noen av de beste vinene i verden.
Uansett hvilken kafé, spisested, restaurant eller bar du besøker, kan du velge blant et bredt utvalg av viner for enhver smak. De fleste i restaurantbransjen kan veilede deg til den vinen som passer best for deg. Sommelierene er stolte av å fortelle at Slovenia har ni vinområder delt inn i tre regioner: Podravje-, Posavje- og Primorska-vinregionene.

Dolenjska i Posavje er et av de kjente vinområdene hvor det er blitt produsert vin i flere hundre år. De er spesielt stolte av vinen Cviček, som blir produsert av minst fire forskjellige druesorter, hvorav to tredjedeler er røde og nesten en tredjedel er hvite druesorter. I Dolenjska kan du overnatte på vingårder og se både soloppgangen og solnedgangen over de bølgende vinmarkene. Du bor vanligvis i private hytter som tilhører lokalbefolkningen. Her kan du også bidra med forskjellige arbeidsoppgaver under høstingen.

Nå er denne hårfrisyren tilbake!
Du kan også bare slappe av og nyte en ekte vingårdsopplevelse med alle godsakene inkludert. Her legges det vekt på naturopplevelsen, så det er en god idé å pakke en piknikkurv med råvarer fra gården og sykle til en høyde. Og legg gjerne utflukten til kveldstid når solen maler landskapet i pastellfarger.
Slovenia har også en lang tradisjon for økologisk og biodynamisk vin. Den sistnevnte, i tillegg til å være økologisk, er også dyrket på jord som er gjødslet med kompost fra dyr og høstet i harmoni med månens syklus. Og det kan vi faktisk smake. Den smaker mer naturlig og er mildere mot magen.