Ferie på budsjett

- De beste minnene er fra ferier som ikke kostet all verden

Norge er et dyrt ferieland. Vi spurte spare-ekspertene om å kutte litt på kostnadene - ikke på hyggen.

EN FORNØYD SILJE SANDMÆL: Ja, det er forbrukerøkonomen på Norges-ferie. - Vi hadde en større Norges-ferie for to år siden, men bruker også nærmiljøet aktivt, sier hun til KK.
EN FORNØYD SILJE SANDMÆL: Ja, det er forbrukerøkonomen på Norges-ferie. - Vi hadde en større Norges-ferie for to år siden, men bruker også nærmiljøet aktivt, sier hun til KK. Vis mer
Publisert

- Vi skal som mange andre også feriere i Norge i år, forteller Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB, og programleder i serien «I lomma på Silje» på telefon med KK.

I bakgrunnen høres lekende barn i vannkanten. Sandmæl bedyrer å ha oversikt både over de badene barna - samt egen ferieøkonomi. Noen tips til hvordan holde kontroll på feriepengene, uten at det går på bekostning av kosen, byr hun mer enn gjerne på.

NATUREN SOM LEKEPLASS: - Vi er veldig glade i å feriere i Norge, forteller Silje Sandmæl til KK. Og understreker at man ikke trenger å reise langt for å oppleve noe nytt. Foto: Privat
NATUREN SOM LEKEPLASS: - Vi er veldig glade i å feriere i Norge, forteller Silje Sandmæl til KK. Og understreker at man ikke trenger å reise langt for å oppleve noe nytt. Foto: Privat Vis mer

- For å ikke blakke seg i ferien vil jeg si at planlegging er nøkkelen. For en barnefamilie er det store summer å spare på å alltid ha med mat og drikke. Vi har kjølebag i bilen, i den har vi alltid kald drikke og niste, på den måten unngår vi dyre bensinstasjonstopp, sier økonomen og legger til:

- Et annet tips er å ta «is-stopp» på matbutikken, da kan man kjøpe en eske med is til hele familien, noe som er langt rimelige enn å kjøpe «singel-is» påpeker Sandmæl.

- Å stoppe ved et vann hvor vi også kan ta et bad, og ta fram kokesettet og kjølebagen, er jo dessuten mye koseligere enn å sitte utenfor en bensinstasjon, sier Sandmæl.

Når det gjelder selve ferieplanleggingen påpeker hun at det antakelig er mange som har foretatt den allerede. For de som fortsatt lurer på hva de skal finne på, kan boligbytte være et godt tips.

- Å bytte bolig for en helg eller en uke, med en familie i en annen by for eksempel, er noe som særlig barn syns er kjempegøy, sier Sandmæl. I tillegg legger hun til at å kjøpe inngangsbilletter til ulike attraksjoner på forhånd, ofte er rimeligere enn å kjøpe på stedet.

- Ellers vil jeg jo oppfordre til å bruke naturen som lekeplass. Det betyr ikke nødvendigvis at alle må på topptur, for mange er det mye uutforsket i nærmiljøet også. Selv bruker vi telt, og har begynt å sove i hengekøye ute, og man trenger slett ikke reise langt for å få følelsen av å være på tur, oppfordrer hun.

HENGEKØYE: - Både små og store syns det å sove i hengekøye er helt magisk, sier Silje Sandmæl. Foto: Privat
HENGEKØYE: - Både små og store syns det å sove i hengekøye er helt magisk, sier Silje Sandmæl. Foto: Privat Vis mer

Når det gjelder friluftsutstyr minner hun om at mye kan lånes av naboer og venner, i tillegg til at en god del kan leies.

- Å handle inn "alt" av sportsutstyr på en gang er selvsagt veldig dyrt og ofte helt unødvendig, sier Sandmæl.

Gode minner fra barndommen

Forbrukerøkonomen har vært åpen om trang økonomi i barndommen. Hun vet godt hvordan det føles å ikke være den som reiser på de flotteste feriene.

- Jeg husker at mamma likevel alltid presenterte feriene for oss som noe helt fantastisk. Og det var de jo også! Mine beste barndomsminner er fra enkle, rimelige ferier der vi var sammen og koste oss, påpeker økonomen.

- Og er det slik at du kanskje er permittert i år, og ferieøkonomien er stram, da tror jeg det er ekstra viktig å fortelle barna at dette skal bli en super ferie. Barna bør ikke få høre alle våre voksnes bekymringer, men det er helt fint å informere om rammene, sett gjerne opp et budsjett sammen, tipser Sandmæl.

- Og gi barna ansvar for egne feriepenger. De er store nok når de begynner å ha et forhold til det, og spør om penger til ulike ting, mener Sandmæl.

Hun har selv tre barn, yngstejenta er seks, og de to guttene som snart fyller tretten og femten er vant til å styre lommepengene selv. En sum tildeles på begynnelsen av ferien, og da er det deres ansvar å ikke "gå tom" før ferien er over.

- Her er jeg beinhard, ler Sandmæl.

- Bruker de opp alt på en oppblåsbar madrass med en gang, vel da må de ta konsekvensen av det, sier Sandmæl som legger til at de har blitt veldig flinke og fornuftige.

Hun påpeker at det fort blir til at foreldre overfører penger ved behov til enhver tid, og at dette fort kan bli både dyrt og uoversiktlig.

- Husk at det samme premisset gjelder databruk. Gi barna en porsjon data som skal vare i en bestemt periode, ikke bare fyll på når de har gått tom, minner Sandmæl om .

- Å få lommepenger eller feriepenger er fin måte å lære verdien av penger på, og det er langt bedre å øve på dette hjemme, framfor at barna får en kalddusj når de flytter hjemmefra, påpeker Sandmæl.

- Klart vi skal kose oss!

Lise Vermelid Kristoffersen, kjent fra podcasten, Instagramkontoen og boka «Pengesnakk», mener nøkkelen til en ferie med kos og hygge uten minus på konto, er planlegging.

FERIEAVBREKK: Men ikke fra alle rutiner. Matplan i ferien er et godt tips, mener pengesnakk-Lise. Foto: Kagge forlag
FERIEAVBREKK: Men ikke fra alle rutiner. Matplan i ferien er et godt tips, mener pengesnakk-Lise. Foto: Kagge forlag Vis mer

- I år er det mange som skal tilbringe tid hjemme, og da er det jo viktig at man får følelsen av ferie og noe "annet", enn den hverdagen mange har hatt den siste tiden, sier Kristoffersen.

- Hvis vi voksne tenker at dette blir en "kjip" ferie fordi vi skal være hjemme, kan pengene sitte litt løst. Kanskje tenker vi at vi må kjøpe inn hoppeslott, mange nye leker og nye hagemøbler. Slike impulskjøp kan fort bli dyrt, sier Kristoffersen.

Hun tror det er viktig å snakke om forventninger.

- Kanskje har alle i familien noen aktiviteter som betyr mye for dem å få gjort i løpet av sommeren? Ved å sette opp en plan for dagene man skal være hjemme, kan man forsøke å få til aktiviteter som alle ønsker seg, sier Kristoffersen, og legger til at det er viktig at vi voksne ikke bruker "hjemmetiden" på bare praktiske prosjekter.

- Et tips er å google området du bor i. Hva ville en turist gjort? Dette kan være en morsom måte å se noe nytt på, tipser pengebloggeren.

Hun anbefaler sykkelturer med ekstra god niste, strandbesøk med kjølebag og biblioteksbesøk på regnværsdager. Og å legge vekk mobilen. Sistnevnte har ikke noe med penger å gjøre. Det føles bare bedre.

- Å gjøre noe litt uventet, vri litt på tankesettet - det er ofte gøy og kan gi fine opplevelser, mener Kristoffersen som selv skal tilbringe sommeren henholdsvis hjemme og på hytta.

- En ting jeg selv har blitt flinkere til er å lage matplaner også for ferien. Ofte med ingredienser som kan passe til flere ting. For det blir fort mange turer på butikken og mye matsvinn dersom man bare kjøper inn på kort sikt, tipser hun og legger til.

- Men en sommermeny kan selvsagt bestå av litt mer luksus enn ellers, det er mange penger å spare dersom de fleste måltidene er hjemmelaget, framfor take-away og mat du kjøper på farten, sier Kristoffersen.

Hun påpeker at en lunsj på bakeri for en hel familie koster mange hundre kroner. Kanskje er det vel så godt å ha med ekstra god niste som kan spises på stranden?

Sommeren kan også være en tid å tenke litt langsiktig, mener Kristoffersen.

- Dersom du ikke har blitt permittert eller har mistet jobben, kanskje det er nå du skal få deg den bufferkontoen for uventede utgifter? Og kanskje har du mulighet til å kvitte deg med den kredittkortgjelden også? Bruker du noe av sommerpengene dine på dette, går du høsten i møte på en helt annen måte, enn om du har brukt mer enn du har på ferie. Og er det en ting vi alle har opplevd den siste tiden, er at uforutsette ting kan skje, sier Kristoffersen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer