Det nærmer seg sommerferie, og for oss som innimellom glimter til og ligger frampå skia, er det tida for å begynne på tenke på om passet fortsatt er gyldig.
Mange har kanskje fjorårets passkrise friskt i minne, da rekordmange nordmenn trengte fornyelse av passet etter pandemien, samtidig som det oppstod produksjonsutfordringer hos passleverandøren.
Flere som hadde vært bakpå skia måtte droppe den planlagte utenlandsferien.
Mens politiet i fjor mottok 1 373 000 søknader om pass og nasjonalt ID-kort, forventes det også i år høy etterspørsel - kanskje så mange som 1 300 000 søknader, kommer det fram på politiet.no.
De har derfor følgende oppfordring:
- Vi håper nå at alle sjekker passet eller det nasjonale ID-kortet sitt og bestiller time så snart som mulig hvis de trenger det. På denne måten kan vi unngå at alle kommer rett før ferietiden, uttaler avdelingsdirektør i Politidirektoratet, Bjørn Vandvik.

Disse tabbene kan koste deg hele ferien
Viktig endring i passreglene
Den gode nyheten er at leveringstiden ser ut til å være tilbake på et normalt nivå.
- Nå er leveringstiden på pass og nasjonalt ID-kort tilbake til en normalsituasjon - cirka én uke pluss postgang. Men basert på erfaringer fra fjoråret, må vi i politiet ta høyde for uforutsette hendelser og økt etterspørsel som kan påvirke leveringstidene, uttaler avdelingsdirektør Vandvik.
Har du barn under 13 år, er det en viktig endring i passreglene du må merke deg.
Den ble innført i fjor høst, og innebærer at begge foreldrene nå må møte personlig opp for å gi sitt samtykke til at barnet kan få pass eller nasjonalt ID-kort.
Tidligere holdt det at en av foreldrene møtte opp, og hadde med seg skriftlig samtykke fra den andre.

Norges nye pass omtales som verdens stiligste
Trenger ikke å møte opp samtidig
Tiltaket er ment å gjøre det lettere for foresatte, bedyrer politiet på sine hjemmesider. Men det er her vi ser oss nødt til å arrestere lovens lange arm, og sender avgårde en kjapp mail.
- Det er vel strengt tatt enklere for foresatte at den ene parten bare signerer på et dokument hjemme istedenfor å bruke tid på å møte opp personlig på politistasjonen?
Vi får raskt et hyggelig svar tilbake fra seniorrådgiver i Politidirektoratet, Sidsel Anita Aarsnes Linden.
- Det er viktig å si at man ikke trenger å møte opp samtidig, eller på samme sted, hvis det ikke er praktisk. Man kan også gi et varig samtykke frem til barnet er 18 år. Så det er mange sider ved dette som gjør det enklere. Det at man møter opp fysisk, styrke dokumenttryggheten ytterligere, skriver hun.

Da dette bildet ble tatt, trodde Desirée og Martin at de bare skulle være en ferieflørt
Dette må du ha med til passkontoret
En annen formildende omstendighet, er at den av foreldrene som «bare» skal gi samtykke, ikke trenger å ha med seg barnet ved oppmøte, ei heller bestille time for å gi sitt samtykke.
- Barn fra 13 år og eldre som skal søke om et nasjonalt ID-kort uten reiserett, kan møte opp alene. For alle andre søknader, må en foresatt være med, påpeker seniorrådgiver Aarsnes Linden videre.
Vi velger å ikke legge oss ytterligere ut med politiet, men henviser istedenfor til politiets komplette huskeliste over hvordan du gir samtykke for pass og ID-kort til barn og unge.
På tampen ivrer vår kvinne i politiet også etter å ta med en liten huskeliste for hva vi såkalt voksne må huske på å ha med når vi skal til pass– og ID-kontoret:
- Det gamle passet ditt
- Bankkort eller kontanter
- Du skal ikke ha med eget bilde
- Dokumentasjon hvis du er ny norsk statsborger
- Dokumentasjon hvis du er norsk statsborger og bor i utlandet
- Godt humør
Ok, det siste der stod ikke egentlig på lista. Men riktig god tur da dere!
Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Med denne setningen kan du få lavere rente på lånet ditt

Uvanene kabinpersonalet skulle ønske at vi sluttet med
