Reising:

Derfor bør du legge kofferten i badekaret

Et enkelt tips for å unngå uønskede suvenirer.

UNATURLIG PLASSERING: For de fleste føles det nok unaturlig å legge kofferten i badekaret når de er på ferie, men det kan likevel være et lurt valg. FOTO: NTB
UNATURLIG PLASSERING: For de fleste føles det nok unaturlig å legge kofferten i badekaret når de er på ferie, men det kan likevel være et lurt valg. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Se for deg at du endelig har kommet frem til hotellet etter en lang bil- eller flytur. Du er klar for å sette fra deg kofferten og slenge deg ned i den myke sengen.

De fleste velger nok å legge kofferten på gulvet, i sengen eller i en stol på hotellrommet, uten å tenke noe mer over konsekvensene.

Men visste du at du da nærmest ber om å få veggedyr med deg hjem som en suvenir?

Veggedyr sprer seg fort fordi vi reiser så mye, og du får dem lett med deg hjem etter å ha bodd på hotell, ferieleilighet eller campinghytte. Veggedyr stikker vanligvis mennesker om natten, og suger blod på steder som ikke er dekket av klær, skriver helsenorge.no.

Så hvordan kan du unngå å få veggedyr med deg hjem?

Det lureste er å legge kofferten i badekaret med en gang du kommer til hotellrommet.

Men hva er grunnen til at badet er det tryggeste rommet?

IKKE HA KOFFERTEN PÅ GULVET: Om det ikke er plass eller ønskelig å oppbevare kofferten på badet, så benytt alltid stativ, dersom dette finnes på rommet. Da får du kofferten opp fra gulvet. Plasser gjerne stativet så lang fra sengen som mulig.
IKKE HA KOFFERTEN PÅ GULVET: Om det ikke er plass eller ønskelig å oppbevare kofferten på badet, så benytt alltid stativ, dersom dette finnes på rommet. Da får du kofferten opp fra gulvet. Plasser gjerne stativet så lang fra sengen som mulig. Vis mer

Veggdyr oppholder seg i sengen

- Hvorfor bør man legge kofferten i badekaret på reise?

- Veggedyr oppholder seg fortrinnsvis i og rundt senga. Da har de kort vei når de skal suge blod. Ved å legge kofferten på badet eller i badekaret, så er den med andre ord plassert noenlunde i sikkerhet.

Det sier Erik Thomas Gjølme, som er prosessleder for skadedyr i Anticimex AS, til KK.

Det er med andre ord sjeldent at veggdyr oppholder seg på badet, og det er derfor det tryggeste rommet å oppbevare bagasjen din.

Aldri legg kofferten i sengen

Veggedyr er blodsugere og «bor» og trives i sengen der det er gode forhold for «næring» og muligheter for egglegging i sprekker.

- Derfor bør du ikke legge kofferten i sengen og spesielt ikke åpen. Du bør heller ikke legge klær utover. Veggedyr spres med reisebagasje, møbler, innbo og sengetøy.

Det forklarer Ola Kolbenstvedt i Skadedyr1 AS til KK. Han er godkjent skadedyrbekjemper fra FHI.

Veggedyr forekommer gjerne på steder hvor det er stor gjennomtrekk av mennesker som overnatter, som på hotell og campinghytter. Veggedyrene transporteres så videre til nye steder.

- Det er størst sjanse for å få de med deg hvis du legger kofferten på sengen. Spesielt hvis den er åpen og du legger klær utover. Det er mye mindre sjanse for å få de med deg hjem hvis du legger kofferten i badekaret eller har den på badet, fordi veggedyr ikke trives så godt der, forklarer han.

Kolbenstvedt anbefaler alltid en rask sjekk av sengen, for å se etter avføring og egg fra veggedyr.

IKKE HA KOFFERTEN ÅPEN: - Hold kofferten og andre reisevesker lukket så mye som mulig. Dette for å forsøke å unngå at veggedyrene havner i bagasjen og blir med hjem, råder Gjølme.
IKKE HA KOFFERTEN ÅPEN: - Hold kofferten og andre reisevesker lukket så mye som mulig. Dette for å forsøke å unngå at veggedyrene havner i bagasjen og blir med hjem, råder Gjølme. Vis mer

Hold kofferten lukket

- Har du noen andre gode tips mot skadedyr?

- Hold kofferten og andre reisevesker lukket så mye som mulig. Dette for å forsøke å unngå at veggedyrene havner i bagasjen og blir med hjem, råder Gjølme.

Kofferter i hard plast eller metall er gjerne å anbefale, da disse typene har mindre sømmer og en glattere overflate.

- Dette gjør at veggedyrene har litt mer utfordringer med å gjemme seg, forklarer han.

Om det ikke er plass eller ønskelig å oppbevare kofferten på badet, så benytt alltid stativ, dersom dette finnes på rommet. Da får du kofferten opp fra gulvet. Plasser gjerne stativet så lang fra sengen som mulig.

VEGGEDYR: Veggedyr stikker vanligvis mennesker om natten, og suger blod på steder som ikke er dekket av klær. Foto: Anticimex AS.
VEGGEDYR: Veggedyr stikker vanligvis mennesker om natten, og suger blod på steder som ikke er dekket av klær. Foto: Anticimex AS. Vis mer

Gi beskjed til resepsjonen

- Dersom du har mistanke om at det er veggedyr på rommet, så ta kontakt med resepsjonen og gi beskjed. De fleste overnattingssteder har gode rutiner for å håndtere dette. Å legge ut bilder på diverse sosiale medier med tekster som «- Ikke bo her» osv., synes jeg ikke noe om, sier Gjølme.

Det er tross alt besøkende gjester som har tatt dette med seg inn på rommet i første omgang.

- Ved å være litt mer diskré, så blir også problematikken med veggedyr litt mindre tabubelagt. Dette er bra med tanke på bekjempelse. Veggedyr er noe alle kan få, sier han.

Har du mistanke om at bagasjen din inneholder veggedyr, bør den varme- eller kuldebehandles før den tas inn hjemme.

- Hvis du er uheldig og blir bitt, bør du gjøre tiltak med bagasjen før du tar den inn andre steder. Blant annet varmebehandling eller kuldebehandling, råder Kolbenstvedt.

Det har vist seg at veggdyre tåler en del kulde, så i en del tilfeller kan det være lurt å kontakte et skadedyrfirma.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer