Sicilia:

Det søte liv på Sicilia

Med flotte landeveier, idylliske badestrender, vingårder og koselige bondegårdshotell er Sicilia som skapt for sykkelferie.

SICILIA: Nydelige Cefalu nord på Sicilia er en av øyas vakreste havnebyer, og et selvsagt høydepunkt for ethvert besøk. Foto: Scanpix
SICILIA: Nydelige Cefalu nord på Sicilia er en av øyas vakreste havnebyer, og et selvsagt høydepunkt for ethvert besøk. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert

Den jevne, myke lyden av velsmurte sykkelkjeder føyer seg inn i koret av kvitrende fugler, susende sirisser og rautende kuer. Duften av oliven og pinjeskog fyller den solvarme lufta. Forbi glir frodige vinranker og røde valmueåkrer. Vi har tatt fatt på Sicilias landeveier på sykkel, og hoppet rett inn i en idyllisk og sjarmerende verden.

- Sicilia oppdages aller best på sykkel. Du kommer nærmere både naturen, menneskene og ektheten, slår Sissel Bakken (55) fast idet vi klatrer oppover den svingete landeveien.

Hun kommer opprinnelig fra Bærum, men forelsket seg både i mann og øy etter en studiereise til Sicilia for mange år siden. Hun ble værende, og etter 30 år på middelhavsøya er Sissel som lokal å regne.

LES OGSÅ: Roadtrip fra Milano til Roma: Få våre beste tips

SYKKELTUR PÅ SICILIA? Ja, takk!
SYKKELTUR PÅ SICILIA? Ja, takk! Vis mer

Sammen med mannen Salvatore Amico (57) driver hun et koselig pensjonat hjemme i Caltanissetta, som ligger omtrent midt på øya. Hun har også startet sitt eget reiseselskap, og arrangerer turer rundt om på øya.

- Vi skreddersyr alltid turene etter hva folk vil ha. Noen vil til vingårder, andre vil på stranda, noen er interessert i kunst, og noen vil ha litt av alt, sier den norske sicilianeren.

De fleste som kommer, er grupper som ønsker å sykle, og da stiller Sissel med sykler, utstyr og rutebeskrivelse. Hun booker også overnattinger, vingårdsbesøk og mat. Om det er ønskelig, blir hun og mannen med på turen som guide og sykkelreparatør.

SISSEL BAKKEN: Sammen med mannen driver hun et koselig pensjonat på Sicilia.
SISSEL BAKKEN: Sammen med mannen driver hun et koselig pensjonat på Sicilia. Vis mer

- De fleste ønsker å sykle og utforske ting alene, mens noen synes det er trygt ha med lokalkjente. Uansett skreddersyr vi turene, sier Sissel.

Felles for de fleste er at de liker å kose seg med god mat og god vin. Derfor heter pensjonatet til Sissel «Wine & Bike». I tillegg kan Sicilia skilte med godt klima. Man kan sykle i shorts, og sjøen holder badetemperatur året rundt. For sykkelturer er våren og sensommeren fra august til november den beste tiden. Da er det ikke altfor varmt, og det er litt mindre folk på turiststedene.

LES OGSÅ: Glad i ost? Da er dette øya for deg

UTMERKET FOR SYKLISTER: Sicilia er en utmerket øy for både spreke syklister og de som gjerne tråkker i et roligere tempo. For info om sykkelturer, guidete turer og kurs arrangert av Sissel, se www.sicilyexplorer.com.
UTMERKET FOR SYKLISTER: Sicilia er en utmerket øy for både spreke syklister og de som gjerne tråkker i et roligere tempo. For info om sykkelturer, guidete turer og kurs arrangert av Sissel, se www.sicilyexplorer.com. Vis mer

Selv om Sicilia kanskje er mest beryktet for sin mafia, er det de koselige kystbyene, den flotte naturen og de vakre strendene som fanger oppmerksomheten vår. Og til tross for at øya har vært en yndet turistdestinasjon gjennom årtier, er det fortsatt mye som er nærmest uoppdaget av turister flest.

IDYLLISKE BADEBUKTER: Fra sykkelveiene langs havet er det ikke langt ned til utrolig fine strender.
IDYLLISKE BADEBUKTER: Fra sykkelveiene langs havet er det ikke langt ned til utrolig fine strender. Vis mer

Tilbake på sykkelsetet er det mange ruter å velge mellom. Noen sykler korte etapper, mens andre legger opp ukelange ruter. Fra sykkelveiene langs havet er det ikke langt ned til strender og idylliske badebukter.

Etter en avkjølende dukkert kan det kanskje friste med en forfriskende lunsj i skyggen av pinjetrærne. Før det bærer opp på sykkelsetet igjen, og styret rettes mot en koselig landsby med et like koselig bondegårdshotell. Der disker den lokale bondekona opp med ferskt brød til frokost, før neste etappe kanskje svinger seg innom kulturelle høydepunkt som Tempeldalen i Agrigento eller Keiservillaen i Piazza Armerina.

Den vakre kystbyen Cefaly byr på det ekte og klassiske Sicilia.
Den vakre kystbyen Cefaly byr på det ekte og klassiske Sicilia. Vis mer

På sykkel er du din egen sjef, og kan nå både de kjente og de mer ukjente perlene på Sicilia. Og det er ikke så viktig med høyt tempo om du ikke liker det. På den italienske øyperlen er nemlig det å finne roen og å kose seg like så viktig som å telle kilometer.

På vår tur tråkker vi innom vingården Tenuta D'ell Abate for å smake på Sicilias røde og hvite gull, og med en nyervervet flaske i sekken ruller vi videre nedover Sicilias landeveien. Målet er Sissel Bakkens hjem i byen Caltanissetta. På veien stopper vi innom det lokale grønnsaksmarkedet for å fylle sekken med enda flere godbiter.

LES OGSÅ: Sent ute med å planlegge ferien? Sjekk ut Mallorcas svar på Soho

Det er lett å la seg friste av den italienske maten - og frukten.
Det er lett å la seg friste av den italienske maten - og frukten. Vis mer

KULTUR, MAT OG DRIKKE

Til tross for at badebyen Cefalu besøkes flittig av turister, har byen beholdt sin sjarm. Det er best å sykle her om våren og høsten, da er byen mye roligere, og den vakre bystranda litt tommere. Les mer: www.visitsicily.info

Sicilia bugner over av lokale og smakfulle råvarer, som friske grønnsaker fra markedet, fersk kjøtt fra nabogården eller velsmakende vin fra lokale vinbønder. Her gjelder det å handle lokalt! Og ekte italiensk gelato smaker selvfølgelig godt i varmen.

Selv om vi nærmer oss en av øyas større byer, har vi foreløpig bare møtt én bil på veien. De fleste sykkelrutene som Sissel anbefaler, går nemlig langs lite trafikkerte veier, noe som gjør det både trygt og enkelt å ferdes på to hjul.

Hjemme hos Sissel blir vi innlosjert i en koselig liten hytte, et steinkast fra hovedhuset. Hytta er lekkert innredet, og rammet inn av en hekk av kaktusfiken og blomstrende bukser. I hagen bugner det også av frukttrær og dyrkede grønnsaker, som alle finner veien til matbordet.

Her er både omgivelsene og smakene ekte og autentiske. Sammen med hjemmelaget mysli, ferskt brød fra den lokale bakeren og gode pølser og oster er kroppen fylt opp med ny og god energi til nok en dag på sykkelsetet.

REISE, OVERNATTING, STRANDLIV

Fly med én mellomlanding til Palermo eller Catania fra kr 3000 tur-retur med bl.a. Norwegian, SAS og Lufthansa. Direkteruter og pakkereiser med Apollo, Ving og TUI om sommeren. Fra flyplassene går det buss og tog til Caltanissetta, reisetid ca. 2 timer. Se www.virail.com

Sissel Wine & Bike Bed and Breakfast i Caltanissetta har to dobbeltrom, priser fra kr 600 per natt per rom inkl. hjemmelaget frokost, transport tur-retur togstasjonen i Caltanissetta og gratis parkering. Se også hotels.com for overnattingsmuligheter.

Eraclea Minoa er en liten strandperle på sørvestkysten mellom Agrigento og Sciacca, omringet av kalksteinsklipper og vakker pinjeskog. Perfekt om du trenger en pust i bakken, en avkjølende dupp, eller vil spise lunsj i skyggen på sykkeltur.

LES OGSÅ: På disse greske øyperlene får du garantert feriefølelsen

UTFORSK ØYA: Det er mye å se her!
UTFORSK ØYA: Det er mye å se her! Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer