Det er de dramatiske hendelsene i livet som skjer helt plutselig og helt uten forvarsel. Det fikk Jeanette Mysen Wilhelmsen smertelig erfare i sommer. I det ene øyeblikket var hun omgitt av vakker natur og deilig sol. I det andre øyeblikket hadde hun store smerter.
Den traumatiske ulykken skjedde i vakre Cinque Terre i juni. Jeanette Mysen Wilhelmsen på Italiatur i regi av reisebloggen hun driver, Reiseperler.com.

Kjenner du din «blindsone» som venninne? - Inni oss har vi en følelse av hva det er
Sammen med reisefølget hadde hun vært på vandretur i fjellene og på dag nummer to skulle de sykle på elsykler oppover i det vakre landskapet overfor byen Levanto nord for Cinque Terre.
- Vi syklet en ganske bra stigning oppover. Det var fin natur, havutsikt og deilig varme, forteller Wilhelmsen til KK.
Det var da de skulle sykle nedover til et nytt område at hun plutselig mistet kontrollen.
- Jeg var uoppmerksom i et lite øyeblikk. Så stupte jeg over sykkelen i 32 kilometer i timen.

«Ikke kræsj, da» sa Christina til ektemannen før han skulle hoppe i fallskjerm

- Skjønte med en gang at det var alvorlig
Hodet hennes smalt i bakken og sykkelen gikk rundt flere ganger. Wilhelmsen ble liggende helt forslått på bakken med veldige smerter i bryst, rygg, hode og hender. Rett etter fallet var hun bevisst, men veldig utafor.
- Jeg skjønte med en gang at det var alvorlig, forteller hun.
Det ble også lenge å vente på ambulansen, men helsepersonellet var superproffe da de endelig kom. Wilhelmsen forteller at det var en traumatisk opplevelse da hun ble jobbet med på stedet før hun ble kjørt inn til ett av de lokale sykehusene. Reisen dit var også lang.
- Jeg var kjempeheldig. Jeg kunne faktisk ha blitt drept. Det har preget meg og hvordan jeg ser på ting. Ting kan skje fortere enn man aner. Og når man er i utlandet blir man sårbar, sier Wilhelmsen.
På sykehuset ble hun tatt i mot av et traumeteam.
- Jeg fikk førsteklasses behandling og følte meg trygg i omgivelsene, men samtidig var det ingen som kunne snakke engelsk. Det var en tilfeldig portør ved sykehuset som kunne oversette litt, forteller hun.

19-åringen var livredd, ble likevel med ned i dypet for å glede pappa

Livsviktige papirer
Hun understreker at det er svært viktig å ha alle identitetspapirer, reisepapirer og forsikringspapirer i orden på reise.
- Når man kommer opp i en slik situasjon og blir hentet av sykebil blir man redd og engstelig. Man er mest opptatt av om det går bra. Da er det vanskelig å begynne å redegjøre for seg selv, forteller hun.
Hvis du blir utsatt for en ulykke i utlandet er navnet ditt det første de spør om.

Hildes livsendring reddet henne ut av depresjonen: – Vi må tørre å ta skumle valg
- De spør om alder, hvor du kommer fra og om du har forsikringskort. Jeg hadde papirene på mobilen min, men jeg var så skadet at jeg ikke klarte å finne dem fram, forteller Wilhelmsen.
Heldigvis hadde hun med seg en kusine som kunne ringe mannen hennes slik at sykehuset fikk informasjonen de trengte.

- Husk reiseforsikringskortet og helsetrygdekortet. Jeg vil anbefale å ha dem i lomma fysisk. Jeg hadde det lagret på mobilen, men jeg var så forslått at jeg ikke fikk opp det ene øyet mitt en gang.
- Har preget meg
Det viste seg at hun hadde fått hjernerystelse og ribbeinsbrudd og brist i armene. Hun forteller at hun også har slitt med konsentrasjonen og det å huske ting i etterkant av ulykken.
- Jeg var ekstremt mørbanket og forslått. Jeg har brukt hele sommeren på å komme meg. Da vi var på tur i Dalarna i sommer var jeg som en bambi på sykkelen. Jeg har reist mye og man tenker ofte at «dette ikke skjer meg», men dette har vært et traume og jeg er blitt mentalt engstelig. Jeg har fått veldig respekt for at ting kan skje når jeg er ute og reiser. For eksempel når man er ute og svømmer og sånne ting, sier hun.

- Først da jeg våknet, innså jeg hva jeg hadde utsatt min egen datter for
