Reise

- Det var nok noen som fikk litt hakeslepp

Hverken Hilde eller Stein kunne noe om vinproduksjon. Ikke italiensk heller. Likevel har de har ikke angret på avgjørelsen om å kjøpe vingård i Italia.

DRØMMEN OM EGEN VINGÅRD: I Piemonte ligger vingården Cascina Collina som Hilde og Stein kjøpte i 2014. Foto: Privat
DRØMMEN OM EGEN VINGÅRD: I Piemonte ligger vingården Cascina Collina som Hilde og Stein kjøpte i 2014. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hilde Merete Berthung (55) og ektemannen Stein Thorbjørnsen (55) hadde begge lederstillinger og levde et hektisk liv i Harstad. Så solgte de firma, hus og bil, og har bare hytta igjen i Norge.

– Det tok fem år fra idéen ble født, til vi gjorde alvor av planene våre, sier Hilde.
– Vi trengte den prosessen, for vi var enige om at det måtte kjennes rett for begge to, hvis vi skulle satse, legger Stein til.

LES OGSÅ: Solgte alt og reiste med barna

FELLES DRØM: Stein og Hilde planla i nærmere fem år før de flyttet til  Nord-Italia og Piemonte. Foto: Privat
FELLES DRØM: Stein og Hilde planla i nærmere fem år før de flyttet til Nord-Italia og Piemonte. Foto: Privat Vis mer

Timingen måtte stemme

Hilde og Stein har to barn hver, som nå er i alderen 25 – 28 år. De ble kjent gjennom barna for 20 år siden, og traff hverandre igjen i 2009. Stein jobbet med oljevernberedskap og Hilde var banksjef.

Med to lederstillinger var de stadig på farten, og det hendte ofte at de bare møttes i døren eller på en flyplass.

Så kom tanken: Var det slik vi ville minnes tiden vår sammen, når vi satt på aldershjemmet? Vi fant ut at det var det ikke, sier Stein.

Hilde forteller at de hadde lyst til å gjøre noe sammen, og tenkte både på småbruk i Norge og turisthytte på fjellet. 

- Så fortalte Stein om en vintur han hadde vært på, der han ble fascinert av vingårdene. Og jeg måtte jo innrømme at jeg som liten drømte om å bo på et vinslott, ler Hilde.  
I 2010 dro paret til Frankrike, for å sjekke mulighetene, men de fant seg ikke helt til rette i Frankrike.
– Dessuten var ikke timingen riktig for meg, sier Hilde og forteller at morens skrantende helse var en årsak til at hun ikke følte seg klar for å flytte.
– I tillegg ville jeg være sikker på at barna klarte seg selv, før vi gikk videre med prosjektet.

LES OGSÅ: Elise og Andreas flyttet på landet for å drive gård

Lang prosess

Selv om planene ble lagt litt på is, ble de ikke skrinlagt. Hildes mor gikk bort i 2012, og omtrent samtidig solgte Stein firmaet sitt. I 2014 begynte en ny runde med å finne en passende vingård.
– I mellomtiden hadde vi fått kontakt med et norsk ektepar, som hadde drevet vingården Cascina Collina i Piemonte i ti år. De var klare for å gjøre noe annet, og vi fikk sjansen til å kjøpe stedet, sier Hilde.

DRØMMEN OM EGEN VINGÅRD: I Piemonte ligger vingården Cascina Collina som Hilde og Svein kjøpte i 2014. Foto: Privat
DRØMMEN OM EGEN VINGÅRD: I Piemonte ligger vingården Cascina Collina som Hilde og Svein kjøpte i 2014. Foto: Privat Vis mer

– Vi så mange fordeler med å overta et sted som allerede var kjent og veletablert, samtidig som vi kunne få litt opplæring, sier Stein.
– Rett å slett å kjøpe en startpakke.
– Og selv om vi ikke kan italiensk, falt vi for Nord-Italia og menneskene her begge to.

Hilde forteller at de ble tatt imot med åpne armer fra første stund, og at alle gjør det de kan for å hjelpe til.

Stein forteller at både foreldrene og barna hans var positive til prosjektet. Hildes barn var mer skeptiske, men det var før de besøkte Cascina Collina. Da ble det et unisont ja fra dem også.

– Og først da ble jeg klar for å si opp jobben, selge hus og bil og flytte, sier Hilde.

Startkapitalen vi fikk ved å selge i Norge, og med et lån i italiensk bank ble det tilstrekkelig til å finansiere vingården med vinmark og utleieleiligheter. 

Hun forteller at de faktisk får oftere besøk i Italia, enn de fikk i Harstad. Steins foreldre har vært der fem ganger allerede, Hilde har hatt søskenbarntreff på vingården, og barna kommer mer enn gjerne.

Positive reaksjoner

Hilde og Stein arrangerte personalmøter på jobben samtidig, slik at alle skulle få vite om planene på samme tidspunkt.
– Det var nok noen som fikk litt hakeslepp i begynnelsen, men etter hvert syntes alle det var tøft og spennende, og ønsket oss lykke til. Det sammen gjaldt vennene våre, sier Stein.

Han flyttet ned i august 2015 – med enveisbillett. Den høsten jobbet han sammen med de tidligere eierne på vingården.


 Jeg kom fire måneder etter, og det første jeg gjorde var kjøpe meg en skikkelig vinsaks og gode arbeidssko

– Vi var sjelden i seng senere enn klokken 21, ler Stein og forteller at gårdsarbeidet var fysisk krevende.

Snart satte de i gang med oppussing av de tre eldste utleieleilighetene, den fjerde er nettopp ferdig. Og siden paret ønsket å produsere all vinen på gården, måtte de også bygge lokale for dette, en såkalt cantina.

Et viktig grep for å få det til på en god måte, var å skaffe seg kunnskap. 
– Vi knyttet til oss en ønolog, som både har utdanning i vinproduksjon, og er sjette generasjon vinbonde, forteller Hilde.

LAGER EGEN VIN: Hilde poserer foran vintønnen i gårdens egen cantina. Foto: Privat
LAGER EGEN VIN: Hilde poserer foran vintønnen i gårdens egen cantina. Foto: Privat Vis mer

Paret fikk også litt hjelp av venner og slektninger som kom på besøk, men det aller meste har de gjort selv. 

Sammen 24/7

Stein forteller at de ikke dro til Italia for å bli rike, og at det ikke ligger noen prestisje i prosjektet. De har i første omgang bestemt seg for å prøve i fem år, så vil de ta en vurdering.
Målet er å få overskudd, og nok penger til noen Norgesturer i løpet av året. Og at salget, når den tid kommer, dekker opp for pensjonspoengene de går glipp av i Norge.
De er fremdeles norske statsborgere, men italienske innbyggere.

– Vi velger å gjøre alt arbeidet sammen, sier Hilde.
– Det er mye triveligere å ha noen å snakke med, enten vi jobber i marka eller vasker utleieleiligheter.
– Dessuten er det viktig at begge mestrer alle arbeidsoppgaver, slik at ikke noe stopper opp, hvis en av oss skulle få influensa en uke, legger Stein til.

ARBEIDSOPPGAVER I KØ: På vingården Cascina Collina i Piemonte er det alltid noe å gjøre, og lange arbeidsdager for både Stein og Hilde. Foto: Privat
ARBEIDSOPPGAVER I KØ: På vingården Cascina Collina i Piemonte er det alltid noe å gjøre, og lange arbeidsdager for både Stein og Hilde. Foto: Privat Vis mer

Både Hilde og Stein stortrives med å styre dagen selv. De jobber mer enn de gjorde i Norge, og det er ikke snakk om å ha fri i helgene. Men de slipper stresset og trøkket de opplevde hjemme.
– Her har vi ingen deadline å forholde oss til, sier Stein.
– Det er ingen som henger over oss.

Begge er enige i at det oppstår en spesiell nærhet ved å dele både arbeidsdager og fritid sammen. Skulle det bli overkant tett en gang i blant, har Hilde løsningen
– Når jeg en sjelden gang blir en smule irritert, setter jeg meg bare i bilen og drar ned til byen. Litt shopping gjør alltid susen, ler hun.
– Men jeg ser egentlig bare fordeler med å leve slik vi gjør, med senkede skuldre og muligheten til å dele alt med den du er glad i.

LES OGSÅ: Frederik og Julie er kjærester og business-partnere

Viktige foreberedelser

Elin Reitan er forbrukerøkonom i Nordea, og har følgende råd til andre som ønsker å realisere en lignende drøm:

FORBRUKERØKONOM: Elin Reitan fra Nordea understreker at å flytte til utlandet krever forberedelser. Foto: Presse
FORBRUKERØKONOM: Elin Reitan fra Nordea understreker at å flytte til utlandet krever forberedelser. Foto: Presse Vis mer

- Legg deg opp penger, slik at du har den nødvendige startkapitalen og skaff deg nødvendige visum og oppholdstillatelser. Vær klar over at det er flere ting du går glipp av, dersom du flytter fra Norge og bosetter deg i et annet land. Oppholder du deg utenlands i mer enn tolv måneder, mister du automatisk medlemsselskapet i folketrygden. Dette betyr at du for eksempel mister retten til gratis legehjelp i Norge, sier økonomen.

- Som hovedregel får du trygderettigheter som gjelder for innbyggere i det landet du flytter til. Her er det ulike ordninger for forskjellige land. Sjekk nøye hvilke regler som gjelder for ditt nye land. Du kan ha krav på å få dekket noen medisinske utgifter gjennom folketrygden, dersom du flytter til et EØS-land. Flytter du til et land utenfor EØS, må du imidlertid ha frivillig medlemskap i folketrygden for å få dekket slikt. Flytter du til et land i Norden, kan du ikke ha frivillig medlemskap i folketrygden, og vil derfor kun ha trygderettighetene til det landet du bosetter deg i, sier Reitan.

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer