Det er liten tvil om at stadig flere nordmenn får øynene opp for friluftslivet. De siste årene har blant annet kajakken virkelig blitt oppdaget av både treningsentusiaster og naturelskere, og det er liten tvil om at kajakken, som tidligere nok oftest tilhørte topputøverne, har blitt en eiendel i flere norske hjem.
- Ja, vi merker i hvert fall at vår medlemsmasse øker. Samtidig er det jo mange som ikke er medlem hos oss, men vi har hatt en vekst nå i 2016 og 2017, forteller Sven Nordby Anderssen, generalsekretær i Norsk padleforbund.
Sliter med å få plass til alle
Også Den Norske Turistforeningen (DNT) har merket padleentusiasmen øke hos nordmenn.
Mette Øinæs Habberstad, kommunikasjonssjef i DNT forteller at nordmenn virkelig har fått øynene opp for norgesferie. Vi vil dessuten gjerne vil ha med litt action, og stadig flere er interesserte i å lære grunnleggende ferdigheter rundt friluftsliv.
- Ja vi merker svært stor pågang for både ferskingkurs, toppturer og kajakkurs, der vi nesten sliter med å klare å sette opp nok kurs over hele landet, forteller hun.
Deres kajakkurs i Oslofjorden hadde 820 deltakere i 2015. To år senere var 31 000 med.
LES OGSÅ: Denne bør du bruke på treningssenteret
Passer til alle
Anderssen i padleforbundet tror det er mange grunner til at kajakken har blitt så populær, men blant annet henger det nok sammen med en generell økt interesse for friluftsliv.
- Det blir litt gjetning, men det er jo ikke en norsk trend - det er en internasjonal trend, og mye skyldes nok at det skjedde noe med kajakken for 10 til 15 år siden. Nå får en kajakker for et stort spenn av bruksområder og padleaktiviteter - alt fra den som vil ut å fiske, via havkajakken, som er den største kajakktypen i Norge, til kajakker for konkurransebruk, forteller han.
Er du glad i ballsport kan du dessuten prøve deg på kajakkpolo.
- Det er noe for alle. Kajakken er også lett å frakte – den er lett å ta med på hytta eller rusle ned til vannkanten. Den er enkel å vedlikeholde og det er relativt rimelig, sier han.
LES OGSÅ: 5 tips til en budsjettvennlig ferie
Spesielt god trening for ryggen
I tillegg er det selvsagt god trening i kajakkpadling. Mange bruker kajakken som et alternativ til annen trening om sommeren, for eksempel som del av forberedelsene til et skirenn. Andre er helt utrente når de setter i gang.
- Det er en fin treningsform før og fremst for overkroppen. Det gir god stabilisering for ryggen - god effekt i rotasjon- og stabiliseringsmusklene rundt ryggsøylen. Du bærer ikke din egen kropp når du padler, så her kan alle finne sitt treningsnivå, sier Anderssen.
Har du lyst til å prøve deg som kajakkpadler er det lurt å kunne litt om både teknikk og sikkerhet på vannet, påpeker han.
- Det er viktig at man vet litt om hvordan man skal oppføre seg på vannet. Vi er ikke alene der ute og da er det viktig å vite litt om ferdselsregler. Jeg vil oppfordre vordende kajakkpadlere til å ta et kurs.
LES OGSÅ: Dette er den beste treninen mot vond rygg
Trendy med «soft adventure»
For det er ikke bare kajakken som har hatt sin oppsving de seneste årene. Trenden kan ses i sammenheng med en større interesse for friluftsaktiviteter og naturopplevelser. Også Merete Habberstad i NHO Reiseliv kan fortelle at stadig flere nordmenn får øynene opp for den aktive norgesferien. Omkring 70 prosent av besøkende på norske hoteller er nordmenn, og mange vil helst ha en litt actionfylt ferietur.
- Av trender nå så har vi spesielt adventure travel-trenden, forteller hun.
- Adventure travel er opplevelsesturer, og da er det spesielt det vi kaller soft adventure folk er opptatte av – aktiviteter alle kan få til, som kajakkpadling, fisketurer og sykkelturer.

Vi vil gjerne ha med oss litt kunst, kultur og festivaler, men viktigst for mange er altså aktiviteten og naturen, og tilbudet på aktiviteter har økt betraktelig. Etterspørselen etter ekstremsport øker også, men det er de litt «mykere» aktivitetene som virkelig fenger.
- En forlengelse av det er jo at vi vil være nær naturen. Mange vil for eksempel sove på steder som i tretopphytter og ishoteller.
Gjerne skal vi fiske middagen selv, og tilberede den på lokalt vis – kanskje etter å ha gjort vårt for at stranda skal se ryddig ut.
LES OGSÅ: Cecilie Skog: - Nå handler livet mitt om å være hjemme
Miljø, natur og aktivitet
At nordmenn ferierer i Norge er ikke nytt, men vi legger, ifølge Habberstad, mer i norgesferien nå enn tidligere. Familiehytta kommer nok aldri til å gå av moten, men mange vil gjerne lære av mennesker som kan det – guides av friluftsentusiaster og eksperter, og lytte til lokalbefolkningen.
- Det er nok mange grunner til dette, men én av dem er nok at det er enkelt. Vi bruker det nærmeste vi har, og vil unngå å bruke mye tid på å reise, sier Habberstad.
Samtidig ser vi den aktive norgesferietrenden parallelt med at stadig flere blir mer opptatte av miljø, friluft og naturopplevelser.
LES OGSÅ: Slik lærer du barnet å sykle
LES OGSÅ: Europas billigste strandparadis