HYGIENE PÅ FLY: Ifølge ny test er det ikke toalettet på flyet som er den verste bakteriebomben ...  Foto: NTB scanpix
HYGIENE PÅ FLY: Ifølge ny test er det ikke toalettet på flyet som er den verste bakteriebomben ... Foto: NTB scanpix Vis mer

Bakterier

Dette er de mest møkkete stedene på flyet

Test viser at det er der du spiser på flyet som har mest bakterier.

Ja, det stemmer. Det er det nedfellbare flybordet i seteryggen foran deg som er verstingen når det kommer til bakterier. Det kom fram i en test mikrobiologer gjorde for den amerikanske nettsiden TravelMath.com.

Til sammenligning er flytoalettet nærmest skinnende rent. Mikrobiologen tok prøver fra fire forskjellige fly - og her er resultatene:

  • Nedfellbart flybord: 334 CFU/cm²
  • Luftventil over flysetet: 44 CFU/cm²
  • Nedspylingsknapp toalett: 41 CFU/cm²
  • Spennen på setebeltet: 36 CFU/cm²
  • Låsen på flytoalettet - 11 CFU/cm²
    CFU betyr Colony Forming Units, og er altså antall bakterier.

Søl fra mat og drikke

Grunnen til at mikrobiologen fant at flybordet hadde flest bakterier, er at her havner det fort søl fra spising og drikking. Et godt tips er å passe på at din mat ikke kommer i kontakt med selve flybordet. Gjør den det, så ikke spis den.

Det skal sies at mikrobiologen ikke fant noen tarmbakterier noe sted, ei heller på toalettet. Med tarmbakterier menes for eksempel E. coli, som lett kan gjør oss syke. Om forholdene er de samme i Europa vites ikke. Vi spurte Norwegian hvordan flyene deres rengjøres.

- Vi har strenge rutiner for renhold om bord i våre fly. Hovedrengjøringen skjer cirka én gang i døgnet, og dette inkluderer da vask av flybord, men på lengre flyvninger vaskes flyene grundig etter hver flyvning. Vår besetning jobber også med å holde flyene rene og pene gjennom dagen. I tillegg til den daglige rengjøringen skrubbes hele flyet innvendig én til to ganger i måneden, forklarer Astrid Mannion-Gibson, pressekontakt i Norwegian.

LES OGSÅ: Så mange bakterier har du på huden 

Vær nøye med håndhygiene

Selv om det i denne testen ikke ble funnet tarmbakterier noe sted, vet vi at ikke alle er like nøye med å vaske hender etter toalettbesøk. Det er derfor en sjanse for at det kan være tarmbakterier på flybordet, hvis forrige person som satt i setet ikke vasket seg etter dobesøket. 

Det beste rådet for å unngå smitte fra tarmbakterier er god håndhygiene.

- Generelt er det håndhygiene som virker både hjemme og på ferie, så ta med deg en spritbasert antibac i håndbagasjen, og ha den tilgjengelig når du sitter i flysetet, råder Petter Thornam, lege ved Sentrum Reisemedisin.

- Du har tatt på mye rart før du sitter der. Prøv å få renest mulig hender før du spiser, sier han.

Du kan også ta antibac på en serviett og tørke over bordet.

- Det beste er å kombinere antibac med håndvask. Det er noen virus, spesielt oppkastvirusene, som ikke antibac tar. Vi har sett i alt fra barnehager til militærleire at færre blir syke dersom alle er nøye med håndhygienen, sier Thornam.

LES OGSÅ: Kan gravide reise med fly? 

LES OGSÅ: Er bagasjen din blitt borte? Dette har du krav på!

LES OGSÅ: 8 tips som redder flyturen med små barn

Sjekk KKs store årshoroskop!