Ferie

Dette er de mest populære reisemålene i 2017

Opplevelsesferier i luksusklassen, gjerne med bestemor, er noen av trendene for neste år.

REISETRENDER: Nordmenn ønsker i større grad mer luksus på ferie i 2017, ifølge reiseekspertene. Foto: Shutterstock
REISETRENDER: Nordmenn ønsker i større grad mer luksus på ferie i 2017, ifølge reiseekspertene. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Go before it's to late» er et av de mest kjente reiseslagordene der ute. Og ifølge KK.nos egen reiseekspert Siri Løining, er dette mer sant enn noensinne, dog med en litt annen betydning enn den originalt er ment.

- Global oppvarming er stadig en økende trussel og stigende temperaturer har ført til at destinasjoner som Antarktis er det nest mest populære reisemålet i 2017, sammen med Australias Great Barrier Reef og Venezia, forklarer hun. Altså å se det før det det blir borte under havoverflaten. Dramatisk.

REISEEKSPERT: Siri Løining har lang erfaring fra hotell- og reiselivsbransjen og elsker å reise selv.
REISEEKSPERT: Siri Løining har lang erfaring fra hotell- og reiselivsbransjen og elsker å reise selv. Vis mer

LES OGSÅ: 6 destinasjoner du må se før de forsvinner

Likevel, det går an å reise uten å slippe ut altfor mye CO2.

- Det er stort fokus på bærekraftig reiseliv og turisme, mer enn noengang. Og stor motivasjon for lokale reiser. FN har erklært 2017 for det internasjonale året for «Sustainable Tourism» for å sikre større bevissthet rundt arv, informasjon om ulike sivilisasjoner og styrke ulike kulturer. Dette mener de vil bidra til å styrke fred i verden, sier Løining som driver kommunikasjonselskapet Story Days.

LES OGSÅ: Så mye er det forventet at du tipser på ferie

Canada og Sør-Afrika vokser 

Når det gjelder hva vi ønsker å oppleve på ferie er Løining klar:

- Det blir et år for reisende som ønsker å utforske nye destinasjoner og som søker autentiske opplevelser. Og vi vil gjerne reise sammen med dem vi er glad i, sier reiseeksperten.

- Turer med besteforeldre og barn er på toppen av trendstatistikken. Samt det å reise bort for å feire brusdager og bryllup blant annet. Og at reisende velger å utforske mer enn ett reisemål per ferie, er også en tendens. Flere deler også opp ferien sin i løpet av året for å kunne besøke flere destinasjoner på ulike tider av året, forteller Løining.

Canada og Sør-Afrika rangeres som en voksende internasjonal destinasjon for «top notch»-eventyr. I tillegg anses Peru og Nepal som trendy reisemål.

Sistnevnte destinasjon ligger reiseblogger Elisa Røtteruds hjerte nær. Hun har vært flere ganger i Nepal, og tror turismen er i ferd med å ta seg opp etter jordskjelvet i 2015. Det fortjener det praktfulle landet, mener bloggeren.

REISEBLOGGER: Elisa Røtterud har besøkt Nepal flere ganger, og ivrer for at vi skal ta turen også.  Foto: Privat
REISEBLOGGER: Elisa Røtterud har besøkt Nepal flere ganger, og ivrer for at vi skal ta turen også. Foto: Privat Vis mer

- Nepal er for øvrig på 5. plass på Lonely Planet sin årlige kåring over hvilke land en bør oppsøke i 2017, forteller Elisa.

Hun anbefaler en tur til Everest Base Camp, gjennom den spektakulære Khumbu-dalen. Fjell som Everest og Ama Dablam vil garantert gjøre inntrykk, mener bloggeren.

- Katmandu er også en spennende storby med utallige yogaskoler og markeder. Reis hit i mai-juni eller til høsten, da er monsunen avsluttet og temperaturen utmerket, forklarer hun. 

- Nordmenn er glade i Middelhavet 

Og har du lavere budsjett og dårligere tid:

- Da anbefaler jeg en helgetur til Jotunheimen, og et besøk på Leirvassbu Fjellstue. Her kan du gå utallige turer på fjellski helt fram til juni, eller prøve deg på randonee, som er å gå opp og stå på ski ned - og som muligens blir vår nye folkesport, mener Røtterud. Det kan også være en super destinasjon for småbarnsfamiliene.

CHARTEREKSPERTEN: Presseansvarlig i Ving, Elisabeth Larsen-Vonstett forteller at nordmenn liker å være tidlig ut med feriekjøpene sine, og at vi gjerne betaler mer for høyere standard.
CHARTEREKSPERTEN: Presseansvarlig i Ving, Elisabeth Larsen-Vonstett forteller at nordmenn liker å være tidlig ut med feriekjøpene sine, og at vi gjerne betaler mer for høyere standard. Vis mer

Lurer du på hva som blir de mest populære charter-destinasjonene? Kort oppsummert er Spania og Hellas veldig populært - allerede. 

- Folk kjøper sommerferien sin tidlig! Og vi vet at nordmenn er veldig glade i Middelhavet, sier presseansvarlig i Ving, Elisabeth Larsen-Vonstett.

- Vi ser at nordmenn ikke lar seg skremme så mye av terrorfrykt som vi kanskje har trodd, sier Vonstett men understreker at Tyrkia faller i 2017 også. 

- Vi velger land vi opplever som trygge. Mallorca og Kanariøyene, øker - sammen Kroatia og Bulgaria. Spania er fortsatt størst, og Hellas fortsetter står for en tredjedel av våre reiser, sier Larsen-Vonstett.

- Vi har blitt mer glad i luksus

Men vi er ikke spesielt interessert i å bo uspesifisert eller enkelt.

Vi ønsker minst like høy standard som hjemme når vi skal på ferie.

- Vi har blitt mer luksusorienterte. Det er de fineste rommene som blir utsolgt først hos oss. Vi ønsker minst like høy standard som hjemme når vi skal på ferie. Og mange ønsker å oppleve noe mer enn bare sol og bad. Det kan være alt fra å bytte hotell midtveis i ferien, leie bil eller jobbe som frivillig.

- Nordmenn er blitt reisevante. Og flere tester ut eksotiske reisemål. Et av reisemålene som øker mest i popularitet er faktisk Mauritius, sier Vonstett. (Og bekrefter dermed at nordmenn ønsker seg langt vekk, til sol og varme - gjerne på førsteklasse.)

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer