Unngå matforgiftning på ferie

Dette er reisemålene hvor sjansen for å få magetrøbbel er størst

Risikoen for å få magetrøbbel på ferie er størst i disse områdene – og én aldersgruppe er mer utsatt enn andre.

NOE DRITT: Gjør det du kan for å unngå at ferien går i dass - håndhygiene er viktigst! Foto: Scanpix.
NOE DRITT: Gjør det du kan for å unngå at ferien går i dass - håndhygiene er viktigst! Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Du har gledet deg til sol, sommer, deilig mat og drikke, livsnyting på høyt nivå! Men så skjer det – mageverk kommer snikende, og før du vet ordet av det blir du sittende på do hele dagen mens de andre koser seg på stranda. Kanskje hele ferien går i dass, bokstavelig talt.

Vil du være føre var, er det flere ting du bør vite om før du reiser av gårde. Som for eksempel de områdene i verden hvor du faktisk må regne med å få magetrøbbel på ferie.

Faresonene for turist-diaré

– I noen land er det større fare for å få turist-diaré. Dette gjelder særlig mer eksotiske reisemål, hvor bakteriefloraen er veldig forskjellig fra vår. For eksempel må vi nesten regne med å få løs mage noen dager når vi reiser til India eller Mexico.

Det sier ansvarlig lege i Sentrum Reisemedisin, Petter Thornam.

Områdene i verden hvor det er størst risiko for å få mageproblemer, er Syd-Asia, Afrika, Midtøsten og Latin-Amerika, ifølge Anne Marie Skjølsvik Klinisk ernæringsfysiolog i Tine.

Noen mennesker er mer utsatt for å få magetrøbbel på reise; barn og godt voksne.

– De som er mest utsatte for infeksjoner av virus, bakterier eller parasitter er småbarn, men personer med nedsatt produksjon av magesyre, eller som bruker syrenedsettende medikamenter, har større risiko. Det fordi det er magesyren som dreper mye av bakteriene vi får i oss fra mat og drikke, sier Skjølsvik.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer