Spektakulær natur, kortreist mat og en god porsjon trim på kjøpet? Denne ferieturen inneholder alt man trenger for å gjøre sommeren 2020 til et høydepunkt i minneboka.
Rallarvegen er flere ganger kåret til Norges vakreste sykkelvei. Hvert år tar over 20 000 sykkelturister turen fra inn- og utland. Fra høyfjell til fjord, over vakre strekninger med stille fjellvann og forbi buldrende fossefall.
Vanligvis er det tett mellom de utenlandske turistene, som vil se norsk natur på sitt skjønneste. Men i år får nordmenn etter alt å dømme den spektakulære sykkelstien helt for seg selv, grunnet koronarestriksjoner.

Hege og Stine sover ute 60 døgn i året
Historisk grunn
Den gamle steinkoien står fortsatt støtt der vi svinger til høyre inn på Rallarvegen ved Haugastøl. Langs den historiske sykkelveien blomstrer blå forglemmegei, som en vakker påminnelse om det vi ikke skal glemme.
For grusveien vi nå tar fatt på, ble til for over hundre år siden. Det var en transportvei for de såkalte rallarne som bygde Bergensbanen, jernbanelinjen som knytter Norge fra øst til vest. Anleggsarbeiderne fikk tilnavnet rallar av det svenske ordet ralla, som betyr trillebår.

Er du erfaren syklist, er det fullt mulig å sykle hele Rallarvegen på én dag. Men for å nyte de vakre omgivelsene, legger mange inn en overnatting.
Dag én, etappen mellom Haugastøl og Finse anses gjerne som oppvarming til dag to, uten altfor mange bratte bakker og utfordringer. Men med over ti sekundmeter motvind er det likevel litt tøft.
Slik kommer du dit
Ta Bergensbanen til Haugastøl eller Finse. Det går vanligvis fire avganger om dagen fra både Bergen og Oslo, men under koronaepidemien kan det være færre. Se mer info på www.vy.no. Pris fra kr 249 én vei. Reisen tar ca. fire og en halv time fra Oslo og ca. to og en halv time fra Bergen. Plass til sykkel må reserveres.
Severdigheter
Etter den første dagsetappen, stopper vi innom det lille Rallarmuseet, som ligger på den andre siden av togsporet på Finse stasjon. Da vi tråkker videre, ser vi fjell dekket med grønn mose og blågrønt fjellvann.
Vi passerer røde gårdshus og kjenner lukten av nystekte vafler fra gjestehusene langs veien.

Så kommer de berømte Myrdalsvingene. Som en slange slynger grusveien seg nedover fjellet i 21 krappe svinger, med den buldrende Myrdalsfossen ved sin side.
På bunnen i Kårdal ønsker geitene ved det hyggelige stølsysteriet Rallarrosa oss velkommen.
Her yster de brun og hvit tradisjonsrik ost av fersk og rå geitemelk.
Men man må ikke spise seg altfor mett, for i mål i fjordbygda Flåm er det obligatorisk med et besøk på historiske Fretheim Hotel, der det serveres lokalt Rallarøl og like lokal mat.

Kort eller langt
De fleste velger å starte på Haugastøl, overnatte på Finse og avslutte med den spektakulære etappen til Flåm. I sommer er det begrenset overnattingskapasitet på Finse, så man kan også vurdere å sykle kun deler av ruten, eller bruke Haugastøl som base for dagsturer.
På grunn av snøen i høyfjellet, starter sykkelsesongen i begynnelsen eller midten av juli og varer ut september.

God tur!
Ha utstyret i orden
Ta med din egen sykkel eller lei en tohjuling. Haugastøl Turistsenter (www.haugastol.no) driver sykkelutleie på Haugastøl, Finse og i Flåm fra 1. juli til 25. september. Pris fra 695 kroner per sykkel.

Overnatting
Haugastøl Turistsenter (www.haugastol.no) har leiligheter fra kr 630 kroner per person. De tilbyr også sykkelpakker for tre dager/to netter. Det inkluderer sykkeleie, overnatting på Haugastøl og togbillett til Finse/Hallingskreid og retur Flåm til Haugastøl. Pris fra 2900 kroner per person, avhengig av leilighetstype og tidspunkt. Måltider kommer i tillegg.
Fretheim Hotel (www.fretheimhotel.no) i Flåm har rom fra 2290 kroner per natt. Visitflam.com tilbyr «Rallarpakke» med to overnattinger på Fretheim Hotel, frokost og middag to dager, selvlaget nistepakke dag to og «After-bike» med lokalt brygg og spekemat fra 3250 kroner per person i dobbeltrom.
Flåmsbrygga Hotell (www.flamsbrygga.no) åpner 19. juni og priser fra kr 2350 for dobbeltrom inkl. frokost.
Vatnahalsen Høyfjellshotell (www.vatnahalsen.no) åpner 25. juni og har priser fra kr 1450 per person, inkludert treretters middag.
Det er gode muligheter for å telte underveis, med unntak av i teltforbudssonene mellom Haugastøl og Tunga, og i Finse sentrum).
Obs: DNTs Finsehytta har stengt pga. oppussing og Hotellet Finse 1222 er lukket resten av 2020.
