Norgesferie:

Dette er sykkelturen du aldri vil glemme

I år får nordmenn Rallarvegen helt for seg selv.

NASJONALROMANTIKK: Rallarvegen er 80 kilometer lang og strekker seg fra Haugastøl til Finse, videre til Myrdal og Flåm. FOTO: Mari Bareksten
NASJONALROMANTIKK: Rallarvegen er 80 kilometer lang og strekker seg fra Haugastøl til Finse, videre til Myrdal og Flåm. FOTO: Mari Bareksten Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Spektakulær natur, kortreist mat og en god porsjon trim på kjøpet? Denne ferieturen inneholder alt man trenger for å gjøre sommeren 2020 til et høydepunkt i minneboka.

Rallarvegen er flere ganger kåret til Norges vakreste sykkelvei. Hvert år tar over 20 000 sykkelturister turen fra inn- og utland. Fra høyfjell til fjord, over vakre strekninger med stille fjellvann og forbi buldrende fossefall.

Vanligvis er det tett mellom de utenlandske turistene, som vil se norsk natur på sitt skjønneste. Men i år får nordmenn etter alt å dømme den spektakulære sykkelstien helt for seg selv, grunnet koronarestriksjoner.

Historisk grunn

Den gamle steinkoien står fortsatt støtt der vi svinger til høyre inn på Rallarvegen ved Haugastøl. Langs den historiske sykkelveien blomstrer blå forglemmegei, som en vakker påminnelse om det vi ikke skal glemme.

For grusveien vi nå tar fatt på, ble til for over hundre år siden. Det var en transportvei for de såkalte rallarne som bygde Bergensbanen, jernbanelinjen som knytter Norge fra øst til vest. Anleggsarbeiderne fikk tilnavnet rallar av det svenske ordet ralla, som betyr trillebår.

SKJØNT SKUE: På grunn av snøen i høyfjellet, starter sykkelsesongen i begynnelsen eller midten av juli og varer til slutten av september. FOTO: Mari Bareksten
SKJØNT SKUE: På grunn av snøen i høyfjellet, starter sykkelsesongen i begynnelsen eller midten av juli og varer til slutten av september. FOTO: Mari Bareksten Vis mer

Er du erfaren syklist, er det fullt mulig å sykle hele Rallarvegen på én dag. Men for å nyte de vakre omgivelsene, legger mange inn en overnatting.

Dag én, etappen mellom Haugastøl og Finse anses gjerne som oppvarming til dag to, uten altfor mange bratte bakker og utfordringer. Men med over ti sekundmeter motvind er det likevel litt tøft.

Severdigheter

Etter den første dagsetappen, stopper vi innom det lille Rallarmuseet, som ligger på den andre siden av togsporet på Finse stasjon. Da vi tråkker videre, ser vi fjell dekket med grønn mose og blågrønt fjellvann.

Vi passerer røde gårdshus og kjenner lukten av nystekte vafler fra gjestehusene langs veien.

LUNSJDATE: I Kårdal holder geitene oss med selskap ved det hyggelige stølsysteriet Rallarrosa. FOTO: Mari Beraksten
LUNSJDATE: I Kårdal holder geitene oss med selskap ved det hyggelige stølsysteriet Rallarrosa. FOTO: Mari Beraksten Vis mer

Så kommer de berømte Myrdalsvingene. Som en slange slynger grusveien seg nedover fjellet i 21 krappe svinger, med den buldrende Myrdalsfossen ved sin side.

På bunnen i Kårdal ønsker geitene ved det hyggelige stølsysteriet Rallarrosa oss velkommen.

Her yster de brun og hvit tradisjonsrik ost av fersk og rå geitemelk.

Men man må ikke spise seg altfor mett, for i mål i fjordbygda Flåm er det obligatorisk med et besøk på historiske Fretheim Hotel, der det serveres lokalt Rallarøl og like lokal mat.

SVINGER: De 21 krappe Myrdalssvingene gir deg både kramper i fingrene og sommerfugler i magen. FOTO: Mari Beraksten
SVINGER: De 21 krappe Myrdalssvingene gir deg både kramper i fingrene og sommerfugler i magen. FOTO: Mari Beraksten Vis mer

Kort eller langt

De fleste velger å starte på Haugastøl, overnatte på Finse og avslutte med den spektakulære etappen til Flåm. I sommer er det begrenset overnattingskapasitet på Finse, så man kan også vurdere å sykle kun deler av ruten, eller bruke Haugastøl som base for dagsturer.

På grunn av snøen i høyfjellet, starter sykkelsesongen i begynnelsen eller midten av juli og varer ut september.

FRISKT: Isbading i Finsevatnet er kanskje ikke obligatorisk aktivitet, men veldig oppfriskende. FOTO: Mari Beraksten
FRISKT: Isbading i Finsevatnet er kanskje ikke obligatorisk aktivitet, men veldig oppfriskende. FOTO: Mari Beraksten Vis mer

God tur!

FRA ØST TIL VEST: Den gamle anleggsveien går langs Bergensbanen og Flåmsbana. FOTO: Mari Beraksten
FRA ØST TIL VEST: Den gamle anleggsveien går langs Bergensbanen og Flåmsbana. FOTO: Mari Beraksten Vis mer

Norgesferie

Fortell hvilke steder man bør besøke når man er på norgesferie!

Del din favoritt
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer