Mistet bagasje

Dette har du krav på hvis bagasjen din ikke kommer frem

Og du bør ta noen forholdsregler når du pakker kofferten.

BAGASJE: Dette gjør du hvis bagasjen forsvinner under flyreisen. FOTO: NTB Scanpix
BAGASJE: Dette gjør du hvis bagasjen forsvinner under flyreisen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det å reise med fly kan være stressende i seg selv. Vi må beregne god tid, pakke alt vi trenger og planlegge godt. Når bagasjen er sjekket inn kan vi slappe litt mer av, og vi tar det som en selvfølge at den faktisk kommer frem til reisemålet.

Men hva gjør du om uhellet skulle være ute?

- En svært sjelden gang kan vi oppleve at bagasje ikke kommer til rette, det kan skyldes at bagasjelappen har falt av, noen har tatt med seg feil bagasje, bagasjen mangler navn og kontaktinformasjon eller passasjeren er usikker på hvordan bagasjen ser ut, sier Astrid Mannion-Gibson, som er talsperson i Norwegian, til KK.

Når kan du kreve erstatning?

Det å lande, for så å oppdage at bagasjen ikke er å finne, er en sur start (eller slutt) på ferien. Så, hva gjør du hvis du skulle være så uheldig?

- Dersom bagasjen ikke kommer med samme fly som passasjeren, må man straks melde fra til våre representanter på flyplassen. De vil da få et referansenummer og når vi finner bagasjen, vil vi ta kontakt med kunden for å avtale levering, sier Mannion-Gibson.

Uten bagasje mangler du kanskje mye som er helt nødvendig å ha. Da kan det være greit å vite at du kan få tilbakebetalt noe av det du må kjøpe på nytt.

- Hvis du må kjøpe toalettsaker eller andre nødvendige ting du hadde i den innsjekkede bagasjen, eller leie viktig utstyr fordi ditt er forsinket, kan du be om å få tilbakebetalt kostnadene innen rimelighetens grenser, sier Mannion-Gibson.

Som regel vil bagasjen din komme til rette. Mannion-Gibson forklarer at det skjer svært sjelden at bagasje blir helt borte. Men dersom flyselskapet ikke har funnet den etter 21 dager, kan du kreve erstatning.

- Det kan lønne seg å sjekke hva reiseforsikringen dekker først, dersom bagasjen din forsvinner eller er forsinket. Vårt ansvar er begrenset av internasjonale regelverk i likhet med alle andre internasjonale flyselskaper.

HÅNDBAGASJE: Det er lurt å ha de mest kostbare tingene i håndbagasjen. FOTO: Shutterstock
HÅNDBAGASJE: Det er lurt å ha de mest kostbare tingene i håndbagasjen. FOTO: Shutterstock Vis mer

Ha kostbare ting i håndbagasjen

Selv om det er liten sannsynlighet for at bagasjen forsvinner, er det likevel lurt å ta noen forholdsregler når du pakker. For eksempel bør du unngå å pakke ned de mest kostbare tingene dine i kofferten du skal sjekke inn.

- Har du veldig dyre ting med deg på ferie, bør du absolutt ha dem i håndbagasjen. Dette gjelder både smykker, dyre klær og kostbar elektronikk, sier Thomas Iversen, som er juridisk seniorrådgiver i Forbrukerrådet, til KK.

Han forklarer at flyselskapene erstatter inntil 10 000 kroner for tapt bagasje når du flyr i Europa.

- Det er mindre hvis du reiser lengre ut i verden. Noen ganger dekker reiseforsikringen din også deler av det tapte. Hvis du først skal ha med deg kostbare ting på ferie, så er det min klare anbefaling å ha dem i håndbagasjen, sier Iversen.

EKSPERT: Thomas Iversen i Forbrukerrådet. FOTO: Forbrukerrådet/Njerve
EKSPERT: Thomas Iversen i Forbrukerrådet. FOTO: Forbrukerrådet/Njerve Vis mer

Dette har du krav på:

  • Utlegg til for eksempel klær og toalettartikler, vil vanligvis bli erstattet. Dette gjelder selv ved kortere forsinkelser, men utgiften må skyldes et nødvendig behov.
  • Hvis forsinkelsen bare er på noen få timer, er det begrenset hva du kan få erstattet av utgifter til innkjøp av nye klær og liknende. Husk at du har en plikt til å begrense tapet/innkjøpet til det som er nødvendig.
  • Du kan ha krav på erstatning dersom din innsjekkede bagasje blir borte. Om flyselskapet erkjenner at bagasjen må regnes for å være tapt, eller om den innsjekkede bagasjen ikke har kommet til rette 21 dager etter flygningen, har du krav på erstatning tilsvarende verdien på bagasjen.
  • Vær oppmerksom på at erstatningen alltid vil være begrenset oppad til et maksimumsbeløp. Dette maksimumsbeløpet varierer etter hvilket land du skal reise fra eller til.
  • Innenfor EU/EØS-området og i enkelte flygninger utenfor, er maksimumsgrensen på ca 10 000 kroner. For andre flygninger utenfor EØS, vil maksimumsbeløpet kunne være atskillig lavere.

Kilde: Forbrukerrådet

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer