Reiseguide:

Dette landet er det eneste i Europa som fremdeles kan kalles en uoppdaget perle

Den tidligere kommuniststaten har for alvor begynt å markere seg som et fascinerende feriemål. Og landets riviera ved Det joniske hav minner nesten om Hellas for 30 år siden.

ALBANIA: I juli og august er det rift om solsengene på Jala Beach, men utenfor høysesongen er det masse plass. FOTO: Michael Brüel
ALBANIA: I juli og august er det rift om solsengene på Jala Beach, men utenfor høysesongen er det masse plass. FOTO: Michael Brüel Vis mer
Publisert

Se for deg en strand omgitt av høye, steile klippevegger som brer seg ut som en gyllen vifte bak et hav av krystallklart vann i alle nyanser av grønt og blått. Du ligger under en håndflettet sivparasoll, lytter til bølgene som slår mot de små rullesteinene, og skimter konturene av Korfu akkurat der himmel og hav møtes. Du er ikke helt alene. Men nesten.

Akkurat sånn er Gijpe Beach på Albanias riviera. Og det er bare én av de mange overraskelsene som venter deg på en ferie i dette landet, som må være det eneste i Europa som fremdeles kan kalles en uoppdaget perle.

Rett sør ligger Hellas, som lenge har vært et yndet ferieland, og i nord er Montenegro etter hvert blitt veletablert som et populært turistparadis. Med beliggenhet ut mot Adriaterhavet og Det joniske hav i den sørvestlige delen av Balkan ligger imidlertid alt til rette for at Albania skal følge i Montenegros fotspor.

Det var i 1990 kommunismen ble slått tilbake i den svært isolerte enklaven, men etter dette fulgte flere år med uro på grensen til anarki. Og det er først de siste årene at internasjonale turister for alvor har begynt å få øynene opp for landets unike muligheter.

Hotel Elysium i Dhermi ligger 10 minutters gange fra stranden og har super utsikt over Det joniske hav fra bassengområdet. FOTO: Michael Brüel
Hotel Elysium i Dhermi ligger 10 minutters gange fra stranden og har super utsikt over Det joniske hav fra bassengområdet. FOTO: Michael Brüel Vis mer

To sider av Dhermi

Med sin blanding av små hoteller, gjestehus, kafeer og restauranter som står skulder ved skulder langs den vel kilometerlange stranden, minner Dhermi nesten om Hellas for rundt 30 år siden. Kanskje bare med den forskjellen at en splitter ny bilfri strandpromenade med pinjetrær og palmer har erstattet de hullete hjulsporene mellom hotellene og stranden. Nå er all trafikk forvist til en ny vei bak hotellene.

Dhermi er blant de nordligste landsbyene ved Albanias riviera. Den ligger like under det 1057 meter høye Llogara-passet som ruver i bakgrunnen, og er blitt kjent som stedet der Tiranas kreative sjeler tilbringer ferien. Men eventyrlystne turister fra blant annet Italia, Frankrike og Nederland har også funnet fram til den vakre og avslappende stranden.

Den opprinnelige landsbyen Dhermi brer seg utover fjellsiden på begge sider av veien et par kilometer fra stranden. Med fire ortodokse kirker, cirka 100 hvitkalkede hus med terrakottatak, en skole, en bar, et lite supermarked og en bensinstasjon er landsbyen verdt et besøk. Gå på oppdagelsesferd i de trange trappegatene, der noen hus er fine og velholdte, mens andre ligger i ruiner. Det føles som om tiden stoppet opp for flere tiår siden.

Albanias riviera byr på landets sikkert vakreste strand, den isolerte Gijpe, som brer seg ut i enden av en kilometerlang dyp kløft. FOTO: Michael Brüel
Albanias riviera byr på landets sikkert vakreste strand, den isolerte Gijpe, som brer seg ut i enden av en kilometerlang dyp kløft. FOTO: Michael Brüel Vis mer
Den opprinnelige landsbyen Dhermi klatrer opp langs fjellet et par kilometer fra kysten. FOTO: Michael Brüel
Den opprinnelige landsbyen Dhermi klatrer opp langs fjellet et par kilometer fra kysten. FOTO: Michael Brüel Vis mer
Albanias riviera består også av forlatte hus i pittoresk forfall. FOTO: Michael Brüel
Albanias riviera består også av forlatte hus i pittoresk forfall. FOTO: Michael Brüel Vis mer
Luciano har en unik beliggenhet ved Dhermi Beach. FOTO: Michael Brüel
Luciano har en unik beliggenhet ved Dhermi Beach. FOTO: Michael Brüel Vis mer

Spis

Dhermi Beach: Royal Blue Restaurant på strandpromenaden, en del av boutiquehotellet ved samme navn, er blant Dhermis beste. Det er nærmest en terrasse med enkle, hvitmalte tremøbler og utsikt rett ut mot havet. Servicen er super, og det serveres deilig middelhavsmat – for eksempel gresk salat i kombinasjon med blodfersk, "grillet havabbor med grillede grønnsaker – og en halvliter med husets hvitvin. Prisen for to personer er 210 kroner.
royalbluehotel.weebly.com
Luciano, den første restauranten på vei ned mot stranden, er nærmest for en institusjon å regne, takket være beliggenheten på en balkong rett over havet, de steinovnsbakte, tynne pizzaene og det store utvalget av sjømat til rimelige priser.
Gijpe Beach: Leo Gijpe er visstnok navnet på hytta med de flagrende, hvite tøystykkene midt på stranden. Da vi besøkte restauranten, hadde den ikke fått navn ennå, men den 17 år gamle eieren heter Leo, og navnet ble oppfunnet på vår forespørsel. Råvarene kommer enten fra foreldrenes landbruk – inkludert olivenoljen – eller fra havet rett utenfor.
Livadhi Beach: Ostria Restaurant ligger nærmest klistret inntil klippen på nordsiden av stranden og ligner et lille stykke Hellas. Eieren Niko Goro har da også greske aner, og han serverer mat som moussaka, fiskegrateng, grønnsaker fylt med fisk og skalldyr. ostria-restaurant.business.site

Taket består av siv og bregneblader, veggene av hvite tøystykker, og møblementet er sammenspikrede, gamle kasser. Velkommen til Leo Gijpe på Gijpe Beach. FOTO: Michael Brüel
Taket består av siv og bregneblader, veggene av hvite tøystykker, og møblementet er sammenspikrede, gamle kasser. Velkommen til Leo Gijpe på Gijpe Beach. FOTO: Michael Brüel Vis mer
Ostria Restaurant serverer hjemmelaget gresk mat med superferske råvarer. FOTO: Michael Brüel
Ostria Restaurant serverer hjemmelaget gresk mat med superferske råvarer. FOTO: Michael Brüel Vis mer

Klar for cocktail

Dhermi og Jala går for å være Albanias svar på Ibiza. Her er det skikkelig livlig natteliv i høysesongen juli og august.
Dhermi Beach: Yacht Club, som ligger på en klippe som stikker ut i havet, har den desidert beste beliggenheten. I baren serveres det all verdens drinker. Havana Beach Club skal være stedet der de hippe albanerne henger – alt fra politikere til musikere, modeller og tv-kjendiser. Ligger midt på stranden. havana-beach-club.business.site
Jala Beach: Bambu Bar i den nordlige enden av stranden er både kul og avslappet. På dagtid er det et fint sted for kaffe eller lunsj, men etter solnedgang er det cocktailer det går i. Prøv for eksempel en «First Kiss» med gin, sitron og ingefærsirup, tranebærjuice, ingefærøl, blåbær og rosmarin.

Opplev

Lei en bil, og opplev flere unike strender på rivieraen, der postkortmotivene står i kø og det ikke er uvanlig å måtte stoppe opp for et par kyr eller en geiteflokk.
Gijpe Beach ligger bare et par kilometer sør for Dhermi, men først må du opp på den svært så svingete hovedveien SH8, deretter gjennom landsbyen Vuno, før du tar første vei til høyre og stopper på parkeringsplassen etter cirka en kilometer. Herfra fører en godt merket, steinete sti ned langs fjellsiden. Turen tar en halvtimes tid, så ta på deg et par gode sko. Nesten helt nede passerer du et par av de rundt 170 000 paddehattaktige bunkerne, som Enver Hoxas styre plasserte overalt i Albania. Vel nede er det bare å leie seg en solstol for 15 kroner, kaste seg i havet og ellers nyte at stranden er roligheten selv. Fordi det er så vanskelig å komme hit.
Jala Beach er neste strand i rekken. Også den ligger noen kilometer fra hovedveien, men man kan kjøre hele veien i bil. Stilen og stemningen minner om den i Dhermi, bare i mindre målestokk: strand med klart hav, en håndfull hoteller, et par strandbarer og nesten ingen mennesker. Også her vitner en nyanlagt strandpromenade om nye tider. Tilbake på SH8 går veien i en 13 kilometer lang stor, buktende bue opp i fjellene og ned gjennom en dal dekket av de nesten obligatoriske vekstene steineik, pinje- og oliventrær.
Ellers strekker Himara seg langs kysten som den største og mest utviklede byen i regionen. Flertallet av de knapt 3000 innbyggerne er etnisk greske, og har gresk som morsmål. Himara har også en fin strand og en bilfri strandpromenade, men Livadhi Beach rundt pynten nord for byen er nesten enda bedre.

Oleanderne vokser overalt på Albanias riviera. FOTO: Michael Brüel
Oleanderne vokser overalt på Albanias riviera. FOTO: Michael Brüel Vis mer
Det er fremdeles lett å finne sin egen private badeplass på Albanias riviera. Her fra Jala Beach. FOTO: Michael Brüel
Det er fremdeles lett å finne sin egen private badeplass på Albanias riviera. Her fra Jala Beach. FOTO: Michael Brüel Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer