Dette skjer med kroppen din når du flyr

Her er noen ting du burde være obs på, neste gang du skal opp i lufta!

Publisert

Er du som oss, som har lagt merke til at kroppen endrer seg når man sitter på fly - og da spesielt når man tar langdistansefly?

Selv holder jeg meg unna det lyse rundstykket man får utdelt av flyvertene når maten blir servert, og sørger for at jeg har rikelig mengder med vann tilgjengelig. For både huden og hodet merker raskt at luften om bord på flyet er annerledes enn normalt.

Under, og i videoen i toppen, har vi listet opp fem ting som skjer med kroppen når du er ute og flyr:

1. Dehydrering

I løpet av en tre timers flytur kan du miste opptil en og en halv liter vann. Sørg derfor for at du drikker mye vann før, under og etter flyturen. Mange er jo også veldig glad i å ta seg ett glass eller tre om bord på flyet - enten for hyggens skyld eller for å kurere flyskrekk - men husk at alkohol også bidrar til dehydrering!

2. Smaksløkene fungerer dårligere

Omtrent én tredjedel av smaksløkene blir lamslått av den tørre luften i flyet. Det er på grunn av dette at mange måltider i luften kan oppleves som mindre velsmakende og mer smakløse.

3. Du blir oppblåst

Magen fungerer dårligere av å sitte stille i flere timer, og har det best når man er i aktivitet. Når du flyr er trykket mye høyere, og luften tvinges til å utvide seg. Dette gjør at gassen i tarmen tar mye mer plass og gjør det oppblåst.

4. Beina og føttene hovner opp

Den langvarige stillesittingen får blodet i kroppen til å samle seg i underkroppen. Ved å bruke støttestrømper kan du motvirke hevelse.

5. Trett og svimmel

Oksygennivået synker kraftig når du flyr, noe som naturlig fører til tretthet, hodepine og svimmelhet. Hjerte- og lungesyke kan stå i fare for nedsatt oksygenopptak i blodet.

Kilde: Travel & Leisure

Så, for at flyturen skal bli så behagelig som mulig kan det være lurt å ta noen forholdsregler før du boarder. Drikk rikelig med vann, hold deg unna matvarer som kan gi deg oppblåst mage, bruk håndkrem og fuktighetskrem på flyturen dersom du opplever å få tørr hud, ikle deg løse plagg som gjør det behagelig å sitte i mange timer, reis deg opp og gå et par runder rundt i flyet underveis og benytt støttestrømper om du opplever å få hovne ben og føtter - god tur!

PSST: Gjør som svenske Evelina Utterdahl (26) - som valgte å aldri fly igjen for å bidra til å skåne miljøet! Hun har blant annet reist med buss og tog fra Gøteborg til Teheran i Iran, en tur som tok rundt 113 timer.

- Det er bare fordeler med å reise saktere, og jeg har ikke savnet å fly i det hele tatt. Ved å reise på denne måten kjenner jeg en større frihet, da jeg lettere kan være spontan, og booke transport og overnatting underveis. Jeg setter også pris på å være mer nærværende på reisen. Jeg sammenligner denne måten å reise på med å nyte utsikten fra toppen av et fjell; du nyter den mer dersom du vandrer opp fjellet enn om du har tatt turen med bil, har hun tidligere sagt til KK.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer