Reise:

Drømmen om Sardinia

På denne italienske øya finner du storslått natur, deilig mat, fantastiske strender og gode shoppingmuligheter.

REISE: Søte blomsterpotter i byen Alghero på vestkysten av øya. FOTO: NTBScanpix
REISE: Søte blomsterpotter i byen Alghero på vestkysten av øya. FOTO: NTBScanpix Vis mer
Publisert

Oppleve

Har du fått nok av de vakre strendene og heller vil oppleve litt sardinsk kultur, er det flere spennende steder å sjekke. Overalt på øya er det spor etter den forhistoriske nuraghkulturen. Rundt 8000 tårn fra cirka år 1800 f.Kr. troner langs Sardinias 2000 kilometer lange kystlinje, og vitner om en øy som alltid har måttet forsvare seg mot fiender utenfra.

Byen Alghero på Sardinias vestkyst er bygget på et gigantisk forhistorisk forsvarsverk. Ved den gamle bymuren, som omringer byens historiske sentrum, står det fremdeles kjempestore katapulter og kanoner. I dag blir bymuren brukt som promenade, og det er et fint sted å nyte solnedgangen eller se det lokale livet utspille seg med joggere, hundeluftere og temperamentsfulle italienske diskusjoner. Man hører også et historisk sus når man vandrer i gatene i bydelen Castello i hovedbyen Cagliari. Bak høye sandsteinsmurer ligger byens eldste kvarter med trange, labyrintiske gater. På Piazza Palazzo åpner de snevre gatene seg mot himmelen foran domkirken Santa Maria. Her holder de gudstjenester nesten uten å la seg merke med de mange turistene som stikker hodet inn i den imponerende kirken.

Har du lyst til å oppleve moderne kunst i stedet, er det også gode muligheter for det på Sardinia. Kulturhallen Exma i Cagliari er Sardinias svar på New Yorks Meatpacking District. Byens gamle slakterhall er fremdeles utsmykket med kuhoder, og midt i bygningen står deler av de gamle slakterbenkene. I dag er bakgården omgitt av Exmas kajennerøde og sitrongule murer, og det er en hyggelig stemning i museets kafé, som ligger i det ene hjørnet. Her er det naturlig å ta en drink eller spise lunsj etter at du har tatt en rundtur i hovedbygningen, der det er utstillinger med samtidskunst og blir arrangert forskjellige festivaler. Vil du kjøpe kunst, må du til Porto Cervo på Costa Smeralda. Her er det en stripe med gallerier som stiller ut malerier, skulpturer og fotografier. I Paci Contemporary finner du blant annet gamle motefotografier av fotografen Horst P. Horst. På de blå veggene henger portretter av Audrey Hepburn og Brigitte Bardot fra 1960-tallet og motefotografier i svart-hvitt fra 1950-tallets New York og 1930-tallets Paris. Også hos Simon Bart Gallery kan du få kjøpt moderne malerier og skulpturer av italienske og internasjonale kunstnere. Selv om du ikke vil kjøpe med deg en kunstsuvenir, er det verdt å ta en tur innom galleriene som ligger få meter fra hverandre.

FOTO: NTBScanpix
FOTO: NTBScanpix Vis mer
FOTO: NTBScanpix
FOTO: NTBScanpix Vis mer

Strender

Sardinia tiltrekker seg europeiske kongelige, russiske milliardærer, styrtrike idrettsstjerner – og ikke minst vanlige italienere og andre turister. Den mest kjente kystlinjen er den nordøstlige Costa Smeralda, som har utviklet seg til et rikmannsparadis etter at milliardæren prins Aga Khan kjøpte området i 1961. I sommermånedene ligger gigantiske yachter side om side i marinaen i Porto Cervo, som er jetsettsentralen på Sardinia. Men det er også mulig å utforske mindre kjente og folksomme kystlinjer. Dra for eksempel til San Teodoro på østkysten, der strendene har fått tilnavnet Little Tahiti på grunn av den kritthvite sanden og det turkisgrønne havet. På en seiltur i den sardinske skjærgården mellom Korsika og Sardinia er det også mange muligheter til å nyte vannet. Her skjærer grønne og rosa klipper seg ned i det klare vannet og gir de beste muligheter for soling, svømming og snorkling. Fra den lille nordlige byen Palau kan du ta den lokale fergen til øya Maddalena, som har en rekke mindre strender og bukter der du kan kaste deg i vannet helt uforstyrret. Byen Santa Teresa Gallura er også et utmerket utgangspunkt for en strandtur. Byen har klart å bevare den lokale stemningen, og innbyggerne blander seg med turistene på byens sentrale piazza og på stranden, der bølgene er lyseblå, og klippene gir sanden et rosa skjær.

Drar du sørover til Sardinias største by, Cagliari, finner du Poetto-stranden litt utenfor byen. Den seks kilometer lange sandstranden minner om Miami Beach med sin brede palmebulevard i bakgrunnen og de asurblå bølgene i horisonten.

Costa Smeralda er Sardinias mest kjente kystlinje, og her finner du mange flotte strender. FOTO: NTBScanpix
Costa Smeralda er Sardinias mest kjente kystlinje, og her finner du mange flotte strender. FOTO: NTBScanpix Vis mer

Shoppe

Midt mellom Simon Bart Gallery og Paci Contemporary i Porto Cervo ligger motegiganter som Dolce & Gabbana, Prada og Louis Vuitton som perler på en snor. Utover de elegante interiørene og eksklusive produktene gjør butikkene i Porto Cervo ikke særlig mye ut av seg. De er sofistikert nedtonet og viser fram sine dyrebare produkter med en så stor selvfølgelighet at man nesten ikke legger merke til dem. Og hos Donne Concept Store er det både nye designere og etablerte motehus i hyllene. Butikken har også en enda større avdeling i Cagliari, som er verdt å avlegge et besøk. Ved motebutikkene langs havnepromenaden Via Roma henger det skilt for Chanel og Omega, og smykkeforretningene ligger side om side med suvenirbutikkene.

Med utsikt til Cagliaris marina ligger stormagasinet La Rinascenter. Her kan du shoppe deg gjennom fem etasjer med lekkert italiensk undertøy, kasjmirgensere, parfyme og sko fra internasjonale og italienske merker. I øverste etasje er det en bar og restaurant, der du i rolige omgivelser kan følge med på livet langs vannet.

«Made in Italy» står det flere steder i vinduene langs gågaten Via Giuseppe Manno, som skjærer seg gjennom byen litt lenger nord. Her ligger kjedebutikker som Benetton og Zara, men også mindre italienske merker som Falconari, som lager lekre italienske ullprodukter, og Exibit, som selger italiensk herremote.

FOTO: Kirsten Brogaard Pedersen
FOTO: Kirsten Brogaard Pedersen Vis mer

Spise

I Cagliari serverer Sa Schironada tradisjonelle sardinske retter og skalldyr. Her er glassene fylt med perlende hvitvin, og folk sitter og nyter maten i den sjarmerende og stille sidegaten. Under en stor brun markise litt tilbaketrukket fra trafikkerte Via Roma og med utsikt til de vuggende båtene i marinaen serverer Restaurante Luigi Pomata en blanding av japansk og sardinsk mat. Her kan du blant annet smake den lokale tunfisken fra øya San Pietro, som ligger sørøst for Sardinia. Vil du heller ha et raskt pizzastykke eller focaccia, er Locanda Caddeo på Via Roma et godt valg. Her kan du bestille flere forskjellige pizzastykker som serveres på ett fat, så hele selskapet kan få smake på ulike varianter. Hvis du er ute etter den lokale markedsstemningen, bør du dra til Mercato di San Benedetto. Her danner torghallen rammen for lokale pensjonister, unge studenter og travle restauratørers daglige innkjøp, og det er her du skal kjøpe pecorino-oster fra fjellene og prosciutto crudo fra landstedene rundt om på øya. Fyll vesken med lekre delikatesser og brød, og dra på piknik på toppen av Bastione di Saint Remy i Castello eller ved Poetto-stranden.

Der er mange gode steder å nyte en aperitiff i Cagliaris gater. Vil du ta en drink med utsikt til folkemylderet, slå deg ned på Piazza Yenne. Plassen er et knutepunkt for trafikk og fotgjengere, og det utspiller seg et livlig virvar av gateselgere, cruiseturister og lokale i alle aldre foran rekken av restauranter og kafeer. Bak et mørkegrønt gitter litt tilbaketrukket fra den travle Piazza Costituzione har byens berømtheter og intellektuelle nippet til drinker og diskutert verdens gang siden 1855. Selv om Antico Café er Cagliaris eldste kafé, er det fremdeles travelt her fra tidlig morgen til sent på kveld. Café Libarium Nostrum er også et av favorittstedene til lokalbefolkningen. Plassert høyt over byen kan du følge med på livet i gatene under deg og nyte utsikten til solnedgangen i vest.

FOTO: Kirsten Brogaard Pedersen
FOTO: Kirsten Brogaard Pedersen Vis mer

Overnatte

På Sardinia kan du legge hodet på puten i alt fra et telt til en 100 fots yacht med egen kokk og kaptein. Spesielt i området rundt Costa Smeralda og Porto Cervo ligger luksushoteller og resorts med utsikt til den sardinske skjærgården. Det er også her yachter og store seilskip cruiser rundt i de rolige blågrønne bølgene og buktene. Men det er også mulig å finne overnattingsalternativer til mer beskjedne priser. Det ligger utmerkede hoteller langs hele nordkysten. Hvis du har lyst til å bo i nærheten av litt byliv, er byen Santa Teresa Gallura eller området rundt Palau opplagte valg. Hvis du vil ha storby og strand samtidig, kan du booke et rom i en av villaene langs Poetto-stranden i Cagliari. Her søker byboerne tilflukt i helgene og gjennom hele sommeren, men på hverdagene er det en avslappet og rolig stemning her.

Det er også mulig å prøve seg på reisetrenden glamping − glamorøs camping. Mange av Sardinias campingplasser har tatt til seg trenden og tilbyr luksustelt som mest av alt minner om utendørs hotellrom med senger, minibar og rengjøring. Campingplassene er ofte velutstyrte med svømmebassenger, supermarkeder og restauranter, og mange av dem er plassert langs øyas fineste strender.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer